EPA/TOLGA BOZOGLU

Teški dani za poznatu sportistkinju

Aleksandra Herasimenija, bivša belorusku plivačica, osuđena je na 12 godina zatvora u svojoj zemlji zbog „stvaranja ekstremističke grupe“, objavila je u organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Pomenuta Beloruskinja vlasnica je tri olimpijske medalje i nekadašnja je šampionka sveta u plivanju, ali ju je sud u Minsku proglasio krivom, a suđenje je zvanično počelo još 19. decembra.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema nevladinoj organizaciji, Herasimenija je proglašena krivom za „pozivanje na sankcije Belorusiji“ i „širenje lažnih informacija o događajima“ u zemlji 2020. godine. Tada je tokom protesta zbog reizbora Aleksandra Lukašenka i po mnogima nepoštenih izbora, bivša plivačica potpisala otvoreno pismo zajedno sa mnogim beloruskim sportistima tražeći slobodne izbore.

U međuvremenu je napravila i Udruženje beloruske sportske solidarnosti (BSSF), organizaciju koja pruža finansijsku i pravnu pomoć beloruskim sportistima, koji su na meti vlasti, a nije da takvih ima malo. Beloruske vlasti su to označile kao „ekstremističku formaciju“, te se Herasimenija našla na udaru.

EPA/ESTEBAN BIBA

Ona je u znak pomoći 2021. godine prodala jednu od svojih zlatnih medalja na aukciji, a zaradila je 13.500 evra koje je prosledila za pomoć sportistima koji se suprotstavljaju Lukašenkovom režimu. Iz sporta se povukla 2019. godine i živi u egzilu.

Herasimenija je osvojila dva srebra na Olimpijskim igrama u Londonu na 50 i 100 metara slobodno, a vlasnica je i bronzane medalje iz Rija na 50m slobodno.

BONUS VIDEO Ivana Vuleta – devojka koja je vratila nadu u srpsku atletiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar