Armand Duplantis/Foto/EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Olimpijski šampion ponovo je pomerio granicu i oborio je svetski rekord koji je postavio u martu u Srbiji ove godine.

Šveđanin Armand Duplantis je po peti put postavio novi svetski rekord u disciplini skok s motkom, sada na Svetskom prvenstvu u Judžinu gde je osvojio zlatnu medalju.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je već bio siguran osvajač zlata, iz drugog pokušaja je oborio rekord koji sada iznosi šest metara i 21 centimetar. Tako je za jedan centimetar popravio svetski rekord koji je postavio u martu na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

Duplantis je osvojio poslednju veliku titulu koja mu je nedostajala, pošto je već prvak Evrope, olimpijski šampion i dvoranski šampion sveta.

U februaru 2020. godine je švedska zvezda po prvi put oborila rekord u Poljskoj, na takmičenju u Torunju, kada je ostvario skok od 6,17 metara. Do tada je rekord držao Francuz Reno Lavileni (6,16), a Šveđanin je dodao centimetar rekordu koji je Lavileni postavio u Donjecku 2014. godine.

Još tada je Duplantis zacementirao mesto u istoriji atletskog sporta i već tada se takmičio praktično sam sa sobom.

Armand Duplantis (desno)/Foto/EPA-EFE/John G. Mabanglo

Samo nedelju dana nakon što je postavio rekord u Poljskoj, Duplantis je u Glazgovu skočio 6,18 metara i za centimetar je popravio sopstveni rezultat.

Treći i četvrti put Duplantis magično popravlja rekord u Beogradu tokom takmičenja „Belgrade Indoor Meeting“. Popularni „Mondo“ je sedmog marta postavio lestvicu na 6,19, da bi trinaest dana kasnije preskočio visinu od 6,20 metara.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom takmičenja je otkrio da mu je srpska atletičarka Ivana Vuleta (devojačko Španović) velika inspiracija.

„Znam za Novaka, naravno, osvojio je sve što se osvojiti može, ali meni ipak najjači utisak ostavlja Ivana Španović. Ona je stvarno vrhunska atletičarka i inspiriše me. Videli smo se nekoliko puta i nadam se da ćemo se viđati na takmičenjima. Volim da ispratim skok u dalj i sviđa mi se njen stil“, govorio je Duplantis.

Tada je i titulu proslavio na tradicionalan srpski način.

„Nisam pred takmičenje, ali ću proslaviti uz rakiju, malu dozu“, rekao je Šveđanin tada uz osmeh.

Duplantis je u karijeri preskočio visinu od šest metara 48 puta i tako je na Svetskom prvenstvu u Judžinu pretekao legendarnog Rusa Sergeja Bubku koji je to uradio 46 puta.

U disciplini skok s motkom, svetski rekord se može postaviti u zatvorenom ili na otvorenom, a ovo je prvi put da je neko postavio rekord na otvorenom od kada je upravo Bubka prešao granicu od 6,14 metara u Italiji, 1994. godine.

Duplantis je rođen u Americi i već kao trogodišnjak je u Luizijani počeo da skače s motkom, a sa 10 godina je obarao rekorde 12-godišnjaka.

Armand Duplantis/Foto/EPA-EFE/Robert Ghement

Tek nešto kasnije, kada je došao trenutak da mora da izabere jedan sport, napravio je idealnu odluku. Tri meseca po napuštanju koledža, 18-godišnji Duplantis je postao evropski šampion sa tada rekordom karijere od 6,05 metara.

„To je bilo nešto što sam zaista želeo i što mi je bilo potrebno. Bio sam toliko zaokupljen pokušajem da pobedim i osvojim zlato. Iskreno, nisam ni razmišljao o svetskom rekordu. To mi tokom takmičenja nije ni padalo na pamet, jer sam jedino želeo da pobedim“, istakao je Duplantis nakon zlata u Judžinu.

Spreman je i da u nastavku karijere postavi nove svetske rekorde.

„Čini mi se da još nisam maksimalno iskoristio ono što mogu. Sve dok osećam da mogu da pomeram granice, motivacija će i dalje biti tu“, istakao je Šveđanin.

BONUS VIDEO Beograd ušao u istoriju, Duplantis oborio svetski rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram