Podeli
Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Guvernerka Tokija Juriko Koike rekla je da je uverena da će taj grad moći bezbedno da organizuje Olimpijske igre sledeće godine, uprkos nedavnom porastu broja zaraženih koronavirusom u Japanu.

U Japanu je ovog meseca zabeležen porast broja zaraženih koji premašuje 2.000 slučajeva dnevno, dok Vlada pokušava da uravnoteži preventivne mere i poslovne aktivnosti, a da ne nanosi štetu ekonomiji pogođenoj pandemijom.

“Kao grad domaćin, odlučna sam da se održe Olimpijske igre, po svaku cenu”, rekla je Koike.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je to rekla nedelju dana pošto je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah posetio Tokio, gde je održao seriju razgovora sa japanskim zvaničnicima, uključujući i guvernerkom, da pokažu odlučnost da organizuju Igre.

Koike je navela da je široka upotreba zaštitnih maski među stanovništvom jedna od najefikasnijih mera bezbednosti koja je poštedela Japan od velike stope infekcija koje su izbile u SAD i Evropi.

Ona je dodala da su mnogi Japanci nošenje maski doživeli kao “moralnu dužnost”, u pokušaju da sarađuju u naporima na prevenciji bolesti.

Nedavni porast broja zaraženih u Japanu mogao bi da dovede u pitanje planove za održavanje Olimpijskih igara, koje bi trebalo da se održe od 23. jula do 8. avgusta 2021.

Bah je rekao da će učesnici Igara biti podstaknuti da se vakcinišu, kako bi zaštitili japansku javnost, ali nije jasno kako bi se to rešilo ako dođe do većeg porasta broja zaraženih u toj zemlji.

Prema podacima zaključno sa ponedeljkom, u Japanu je zabeleženo 134.000 slučajeva zaraze koronavirusom, uz gotovo 2.000 smrtnih slučajeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar