Foto: Streljački savez

Srpski strelci su „pogodili“ jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju drugog dana Gran pri turnira vazdušnim oružjem Svetske streljačke federacije u Osijeku.

Andrea Arsović je u vrlo uzbudljivom takmičenju dama puškom stigla do zlatnog odličja. Arsovićevoj je ovo druga najsjajnija medalja vazdušnom puškom u ovogodišnjoj Gran pri seriji, posle trijumfa na turniru u Rušama prošle sedmice.

Mešoviti par pištoljem Brankica Zarić/Duško Petrov je osvojio srebro.

PROČITAJTE JO

Naši reprezentativci su zabeležili još dva plasmana u polufinala. Teodora Vukojević je podelila peto i šesto mesto u takmičenju dama puškom. Lazar Kovačević je nadmetanje muškaraca puškom završio na deobi sedme i osme pozicije.

Blizu polufinala bio je miks par pištoljem Damir Mikec i Jasmina Milovanović. Plasirali su se na deveto mesto. Sem troje polufinalista, puškom je gađalo još petoro Srba. Milenko Sebić je zauzeo 25, Milutin Stefanović 26, a Marko Ivanović 36. mesto u takmičenju muškaraca. Sanja Vukašinović je bila 40, a Marija Malić 43. u ženskoj konkurenciji.

Andrea Arsović i Teodora Vukojević su u polufinalu takmičenja vazdušnom puškom za dame gađale u istoj grupi, s obzirom da su u kvalifikacijama zauzele parne pozicije. Vukojevićeva je bila četvrta, a Arsovićeva šesta. Uz dve naše, u grupi su bile i dve francuske takmičarke, Judit Gomez i Ošen Miler. Arsovićeva je opravdala ulogu favorita u ovoj grupi i osvojila prvo mesto sa 44 poena. Vukojevićeva je veliku borbu za drugu poziciju vodila sa Milerovom, Francuskinja je bila uspešnija, osvojila je 38,pet više od Vukojevićeve i pridružila se Arsovićevoj u finalnoj grupi. Iz prvog polufinala, u finale su se plasirale Ruskinja Anastasija Galašina i Rumunka Laura Georgeta Ilije.

Arsovićeva je u finalnoj grupi skoro stalno bila u vođstvu, ali borba za prva tri mesta je bila vrlo izjednačena. Na kraju, Arsovićeva je skupila 40, a Milerova i Galašina po 39 bodova, pa je raspucavanje odlučilo ko će uz Andreu otići u meč za zlato. Milerova je bila uspešnija.

Duel za zlato je bio pravi triler. Ošen Miler je vodila 12:6 (u svakoj seriji strelac sa boljim rezultatom dobija dva poena, pobeđuje takmičar koji prvi skupi 16 poena). Ali,Arsovićeva je napravila veliki preokret, uspela da sustigne rivalku. Pobednik je rešen tek u 16.seriji. Posle 15. hica, rezultat je bio 15:15. Šesnaestim hicem, naša olimpijka je „ubila“ 10,4 kruga, samo 0,2 više od Francuskinje, i osvojila zlato trijumfom 17:15.

Brankica Zarić i Duško Petrov su prvi put učestvovali zajedno u miks paru na velikom takmičenju. Stručni štab Srbije je odlučio da na prva dva Gran pri turnira isproba nekoliko kombinacija, pa u Osijeku nas nisu predstavljali isti mešovitiparovi kao i minule nedelje u Rušama. Zarićeva i Petrov su u kvalfikacijama bili šesti, a u svojoj polufinalnoj grupi su dominirali. Od početka su bili u vođstvu. Posle 13.serije imali su 31 poen, nedostižnih sedam više od drugoplasirane Italije, obezbedili su meč za zlato, pa preostale dve polufinalne serije nisu ni održane.

Rival srpskog para u duelu za zlato bili su olimpijski vicešampioni i prvaci sveta Vitalina Bacaraškina i Artem Černousov (Rusija). Petrov i Zarićeva su sjajno počeli. Posle sedam serija vodili su sa 10:4. Međutim, Rusi su uspeli da naprave veliki preokret. Bili su uspešniji u narednih šest serija, osvojili 12 poena u nizu i slavili trijumf 16:10.

Lazar Kovačević je do polufinala vazdušnom puškom za muškarce došao kao osmoplasirani u u vrlo izjednačenim kvalifikacijama. U polufinalnoj grupi, naš reprezentativac nije sjajno startovao, pa je posle desetog hica bio na četvrtom mestu i završio takmičenje, podelivši sedmu i osmu poziciju sa četvrtoplasiranim iz prve grupe Mađarom Zalanom Peklerom.

Turnir u Osijeku se završava u subotu, ekipnim takmičenjima.

Vazdušna puška, žene: 1. Andrea Arsović (Srbija), 2. Ošen Miler (Francuska), 3. Anastasija Galašina (Rusija). Meč za zlato: Arsović – Miler 17:15. Finalna grupa: 1.Arsović, 2. Miler, 3. Galašina, 4. Laura Georgeta Ilije (Rumunija).Polufinale – prva grupa: 1. Galašina… druga grupa: 1. Arsović…3. Teodora Vukojević (Srbija)… Kvalifikacije: 1. Ćekarelo (Italija) 631,9, 2. Gomez (Francuska) 630,0, 3. Galašina…4. Vukojević 629,4…6. Arsović 628,8… 40. Sanja Vukašinović 619,8…43. Marija Malić 618,9…

Vazdušni pištolj, miks: 1. Rusija 1 (Vitalina Bacaraškina/Artem Černousov), 2. Srbija 2 (Brankica Zarić/Duško Petrov), 3. Italija 1 (Sara Kostantino/Paolo Mona) i Italija 2 (Marija Varikio/Federiko Maldini). Meč za zlato: Rusija 1 – Srbija 2 16:10. Polufinale – Prva grupa: 1. Rusija 1, 2. Italija 1… Druga grupa: 1. Srbija 2, 2. Italija 2… Kvalifikacije: 1. Rusija 1 578, 2. Gruzija 1 575, 3. Italija 1 575…6. Srbija 2 573… 9. Srbija 1 (Jasmina Milovanović/Damir Mikec) 564…

Vazdušna puška, muškarci, Polufinale – prva grupa: 1. Maričić (Hrvatska) 629,4… Druga grupa: 1. Drijagin (Rusija)… 4. Lazar Kovačević (Srbija). Kvalifikacije: 1. Pekler (Mađarska) 633,8, 2. Štempfl (Austrija) 632, 3. Kuliš (Ukrajina)631,5… 8. Kovačević 628,7… 25. Milenko Sebić 624,8, 26. Milutin Stefanović 624,5… 36. Marko Ivanović 622,4…

BONUS VIDEO Milenko Sebić na ivici suza o bronzi, Bobani i dirljivom gestu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar