Teodora Vukojević Foto: Privatna arhiva

Kada je na Kupu Streljačkog sveza Srbije u Nišu, mlada Teodora Vukojević (18) vazdušnom puškom ostvarila bolji rezultat od aktuelnog svetskog rekorda, mnogi su s pravom pomislili da Srbija ima još jedan biser. Nažalost, mladoj takmičarki zvanično nije priznat svetski rekord, jer nije napravljen na svetskom takmičenju, ali ona u razgovoru za Nova.rs otkriva da ne žali mnogo zbog toga i kaže da jedva čeka da se nađe na vatrenoj liniji sa najboljim svetskim sportistkinjama.

Pored imena mlade Teodore Vukojević za sada ne piše da je vlasnica svetskog rekorda, ali je ona u džep stavila novi lični rekord, s rezultatom boljim od Ružu Žao iz Kine, aktuelne svetske rekorderke.

Teodora je na nacionalnom takmičenju ostvariila rezultat svetskih razmera, ali na nesreću, domaća takmičenja se ne rangiraju na svetskoj lestvici, pa je mlada Kragujevčanka morala da se zadovolji „samo“ zlatnom medaljom.

Ova juniorska i seoniorska reprezentativka Srbije za Nova.rs skromno kaže da je i sama bila iznađena rezultatom, jer se za takmičenje pripremala uobičajeno, kao i za svako drugo.

PROČITAJTE JOŠ

„Na kraju je to lep osećaj, ali se nisam nadala takvom rezultatu. Drago mi je što sada imam novi lični rekord. Volela bih da se jednog dana sretnem i sa Ružu Žao na vatrenoj liniji, pa da odmerimo snage i vidimo ko će nadmašiti rekord, ona ili ja“, kroz osmeh priča Teodora.

Iako jedva punoletna, iza nje je mnogo postolja i pobeda na takmičenjima, a slikovito nam opisuje i da kroz nišan vazdušne puške gleda duže od polovine svog života.

Streljaštvom je, kaže, slučajno počela da se bavi, a ovaj sport otkrila je još u prvom razredu osnovne škole, zahvaljujući jednoj svojoj „dečjoj pobuni“.

„Mama je išla na neko amatersko takmičenje u streljaštvu sa firmom i odlučila je da povede brata, jer je dečak i mislila je da će to njemu biti interesantno. Sećam se da sam se tada naljutila i pitala ‘A, ja? Kako to idete negde bez mene?’ Da bi me smirili, poveli su i mene. Do tada nisam imala nikakvu predstavu o oružju, ali u trenutku kada sam uzela pušku, jednostavno se desilo nešto, to je bila ljubav na prvi pogled“, priseća se Teodora svojih početaka.

Teodora Vukojević Foto: Privatna arhiva

Od tada, pa do danas, ova talentovana i na obaraču precizna devojka, osvojila je mnogo zlatnih odličja i zabeležila nekoliko državnih rekorda u juniroskoj konkurenciji. Već 10 godina je član kragujevačkog kluba „Čika Mata“, a na međunarodnim takmičenjima nastupa i u juniorskoj i u seniorskoj reprezentaciji Srbije.

„Moji sportski idoli iz detinjstva, sada su mi druga porodica“

Teodora priča da je učila od najboljih i da je na samom početku treniranja, s velikim poštovanjem i oduševljenjem gledala treninge reprezentativaca i olimpijaca Stevana Pletikosića i Milutina Stefanovića, koji su takođe članovi „Čika Mate“. Divila im se i potajno maštala da jednog dana bude kao oni.

„To se ni do danas nije promenilo i danas su oni za mene sportske veličine od kojih mnogo učim, ali s tom razlikom što smo sada prijatelji i što su mi Stevan i Milutin kao druga porodica. A, ujedno, sjajan je osećaj kada ravnopravno trenirate sa nekim ko vam je u detinjstvu bio idol“.

Teodora Vukojević Foto: Privatna arhiva

Pored svakodnevnih i napornih treninga, koji u sezoni takmičenja traju i po pet sati dnevno, Teodora stiže da bude i odlična učenica u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji.

Redovno dobija čestitke od drugara i profesora za ostvarene uspehe, ali ipak uz malo oklevanja dodaje i da joj se čini da u školskom okruženju nisu dovoljno upoznati streljaštvom kao sportom.

„Streljaštvo je indivdualni sport i ne pridaje mu se toliko značaja kao nekim drugim stvarima. Mislim da u mojoj generaciji ne znaju težinu onoga što ja radim i koliko je to zapravo profesionalno i da je to odavno prestalo da mi bude hobi. Ja već sada streljaštvo smtram svojom profesijom i za mene nije mala stvar kada sa reprezentacijom predstavljam svoju zemlju“.

Teodora Vukojević Foto: Privatna arhiva

Uspeh mlade Teodore, praktično još uvek tinenejdžerke, nije došao preko noći. Iza nje je mnogo napornog rada i propuštenih izlazaka sa društvom. U godini kada njena generacija proslavlja punoletstvo, kaže da je mnoge zabave propustila i dodaje da je čak i na svoj 18. rođendan bila na važnom takmičenju.

„Sportisti sami biraju put kojim idu i tako određuju prioritete. Neki provodi i izlasci mogu da se ponove i nadoknade, ali važna takmičenja ne propuštamo. Ja sam za svoje punoletsvo držala pušku u ruci i ‘počastila’ se zlatnom medaljom. Slavlja mogu da dođu i kasnije“, iskrena je Teodora.

Nadmašeni svetski rekord na nedavnom takmičenju, kako kaže, sada joj je dao vetar u leđa, da u narednom periodu prokrči put do kvote za Olimpijske igre u Parizu 2024.

BONUS VIDEO Milica Mandić dobila mural u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar