Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Odbojkašice Srbije imaju posle grupne faze tri slobodna dana. Predah je više nego dobro došao da se pripreme za glavne izazove i nastave odbranu trona na Evropskom prvenstvu.

Evropske i svetske prvakinje su sa pet pobeda iz isto toliko mečeva završile prvu fazu takmičenja, na prvom mestu A grupe. Redom su padale BiH, Francuska, Belgija i Azerbejdžan maksimalnim rezultatom, na kraju Rusija u pet setova u pohodu na odbranu evropskog trona.

PROČITAJTE JOŠ

Meč osmine finala trebalo bi da bude na programu u nedelju uveče u beogradskoj „Areni“, ali tačan termin još nije bio poznat. Čekao se i protivnik u zavisnosti od ishoda duela u grupi C.

„Bitno je ono što se dešava na kraju, rekao sam, što se mene tiče možemo da izgubimo sve utakmice od Rusije na EP narednih 100 godina samo da osvajamo medalje i završavamo takmičenje kao što smo planirali. Krajnji rezultat se gleda, ne jedna utakmica“, kaže selektor Zoran Terzić za Nova.rs.

Bio je to ujedno i prvi trijumf u istoriji odbojkašica Srbije protiv Ruskinja na evropskim prvenstvima.

„Sama utakmica je bila specifična, dva seta su nam bila dovoljna da budemo prvi u grupi i osvojili smo ih relativno lako. Onda je došlo malo do pada koncentracije i igre, pa se otišlo u setova. Genralno je sve OK za sada, sve devojke su zdrave i mogu da igraju, nadamo se da će tako i ostati“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Naša grupa A ukršta se u nokaut fazi sa C grupom u kojoj su još Italija, Hrvatska, Belorusija, Mađarska, Slovačka i gotovo prežaljena Švajcarska, jer je u poslednjem kolu igrala sa liderom Italijom.

Upravo je poslednja runda igrana u četvrtak dala odgovor na koga će ići Terzićeve izabranice, koje je u osmini finala čekala četvrtoplasirana ekipa iz C grupe. Pred poslednje kolo to je bila Mađarska, koja je i ostala na toj poziciji. Tako će Srbija igrati protiv Mađarske igrati za četvrtfinale, u kom sledi ukrštanje sa Hrvatska – Francuska.

„Znam da su igri bile te tri ekipe. Praktično je svejedno ko će nam biti protivnik u osmini finala. Sigurno je da da smo mnogo kvalitetnija ekipa od svakog potencijalnog rivala. Ako mi budemo na našem prepoznatljivom nivou, ne bi trebalo da bude problema u borbi za četvrtfinale“, završio je selektor Terzić.

Tijana Bošković, najefikasnija odbojkašica Srbije protiv Rusije sa čak 31 poenom, zahvalila se gledaocima u „Areni“ i rekla da je ta utakmica dobra opomena pred osminu finala.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Bilo je predivno igrati u ovoj atmosferi u Areni, hvala svim gledaocima. Na kraju je bitna pobeda. Ovo je jedna dobra opomena pred osminu finala i jedna malo teža utakmica u grupi, da ne igramo samo mečeve u tri seta“, poručila je sjajni korektor osvajačica olimpijske bronze iz Tokija.

Bloker Mina Popović naglasila je da će im tri dana pauze između utakmica i te kako značiti.

„Prija će nam pauza, jer smo veoma umorne i zbog svega pre Evropskog prvenstva. Sigurno da će nam značiti dani bez utakmica da se odmorimo, treniramo, oporavimo se. I onda nastavimo još jače u osmini finala“, zaključila je Mina Popović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar