Foto: Petar Damjanović/Privatna arhiva/KBK Petros

Ima li kraja užasnim stvarima u srpskom sportu?

Kada se spomene termin „nameštanje“, gotovo prva asocijacija većini ljubitelja sporta je fudbal. I dok iz dana u dan slušamo prepucavanja, optužbe, i čitamo saopštenja što sa Marakane, što iz Humske, iz dana u dan se čini da se znatno gore i mnogo problematičnije stvari dešavaju van svetala velikih reflektora, i to na mestima gde toga ni u najgorim snovima ne bi smelo da bude.

PROČITAJTE JOŠ

Redakciji portala Nova.rs obratio se Petar Damjanović, prvi čovek kik boks kluba Petros, a čiji klub je na prvenstvu Srbije koje je 22. maja 2022. godine održano u Rumi doživeo veliku nepravdu.

„Petros je trenutno jedan od tri vodeća kluba u zemlji, što potvrđuju rezultati u prethodne dve sezone. Kao predsednik i prvi trener kluba, čvrsto sam uveren da su naša tri borca oštećena od strane sudija sa namerom“, rekao je Damjanović na početku.

Potom je pojasnio šta se dogodilo:

„U četvrtfinalu, naš borac Vladiir Slavković, inače aktuelni prvak Srbije i najbolji pionir u 2021. godini, izgubio je čisto dobijen meč rezultatom 2-1. Nakon što je doneta odluka, vidno uzrujan obratio sam se vrhovnom sudiji na borilištu B tražeći pojašnjenje odluke. Trener borca koji je proglašen za pobednika je, kao veliki sportista, priznao pobedu Slavkovića, i izneo svoj stav vrhovnom sudiji.“

Foto: Petar Damjanović/Privatna arhiva/KBK Petros

Ipak, nije bilo promene:

„Vrhovni sudija nije bio raspoložen da pojašnjava, pa mi je predao žalbeni papir i zahtevao od mene da ga popunim u trenutku kada drugi borac, Andrija Mašanović, na istom borilištu radi svoj polufinalni meč. Odbio sam to da uradim jer bi o toj žalbi odlučivale iste one sudije koje su prethodno sudile taj meč. Za to vreme Mašanović, inače aktuelni prvak Srbije, po istom scenariju gubi sa 2-1 odlukom tih istih sudija.

Isto je bilo i na borilištu A, gde je Ilija Todorović takođe poražen sa 2-1.“

Kako je Damjanović potom pojasnio, iako je pred ekipom bilo još 11 mečeva za medalju – šest finala i pet polufinala – doneo je odluku da svoje borce povuče:

Foto: Petar Damjanović/Privatna arhiva/KBK Petros

„Želeo sam da ih zaštitim i da sprečim da ova deca budu oruđe nekoj trećoj strani zarad ostvarivanja ciljeva.“

No, nije se na tome završilo. Damjanović je odmah potom poslao zahteve na adresu Savate saveza Srbije:

„Pre svega, tražio sam formiranje neutralne disciplinske komisije sastavljene od troje sudija i trenera koji će pregledati sporne mečeve i utvrditi činjenično stanje, uz analizu spornih mečeva, zatim da bude konstatovana sudijska odgovornost, a sudije sankcionisane i suspendovane, i na kraju da prvenstvo Srbije za mlađe i starije pionire bude ponovljeno.“

No, sluha nije bilo:

Foto: Petar Damjanović/Privatna arhiva/KBK Petros

„Nažalost Savate Savez Srbije je odbio sve moje zahteve uz obrazloženje da nisam ispunio žalbenu formu, odnosno da snimci borbi koji su zabeleženi nisu merodavni za utvrđivanje sudijske odgovornosti. Na sve to,  pokrenut je diciplinski postupak protiv mene i kluba zbog, kako navode, nesportskog ponašanja i napuštanja takmičenja.“

Damjanović je istakao da je svestan da sportska nepravda postoj ikao takva, ali je problem što se ona događa i na takmičenjima za mlađe uzraste:

„Svi smo svesni da u sportu nažalost nepravda postaje gotovo normalna stvar, međutim ako dolazimo u situaciju da se na pionirskim prvenstvima dozvoljava tendenciozno suđenje i nameštanje mečeva, temelji sporta koje pokušavamo da usadimo ovim budućim generacijama rapidno nestaju a edukacija gubi smisao. Kao trener ove divne dece imam obavezu da ih štitim u ringu i van njega stoga smatram da javnost mora da bude upućena u ovaj slučaj“, dodao je prvi trener Petrosa.

Za kraj je podvukao:

„Ukoliko postoji osnovana sumnja za neregularnost takmičenja, ukoliko postoje i materijalni dokazi koji mogu potkrepiti istu, zbog čega se onda beži od odgovornosti krijući se iza birokratskih stavki? Na taj način se pravi ogromna šteta i sportu i budućim generacijama koje gube volju za dalji rad“, zaključio je Damjanović.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare