OI
Foto: EPA-EFE/VASSILIS PSOMAS

Međunarodnih olimpijski komitet navodi da je više od četiri meseca ostalo do Olimpijskih igara, pa nema potrebe za drastičnim odlukama u ovoj fazi. Sva nagađanja bi sada bila kontraproduktivna.

Međunarodni olimpijski komitet je, posle razgovora sa svim zainteresovanim stranama za Olimpijske igre Tokio 2020, izdao saopštenje u kojem navodeno da je današnja (zdravstvena) situacija bez presedana i da je MOK solidaran da sa celim društvom  učini sve da s zaistavi korona virus.

“Iako situacija takođe utiče na pripreme za Igare i menja se iz dana u dan, MOK ostaje u potpunosti posvećen OI u Tokiju. Više od četiri meseca je ostalo do Igara, pa nema potrebe za drastičnim odlukama u ovoj fazi. Sva nagađanja u ovom trenutku bila bi kontraproduktivna.

MOK ohrabruje sve sportiste da nastave sa pripremama najbolje što mogu. Nastavićemo da podržavamo sportiste savetima njima i njihovim nacionalniom olimpijskim komitetima. Sve informacije za sportiste širom sveta biće dostupne preko portala Athlete365 kao i njihovih federacija. MOK pozdravlja podršku lidera G7 japanskoom premijeru Abe Šinzo koji je rekao da želi da „Olimpijske igre i Paraolimpijske igre budu perfektno organizovane, kao dokaz da će ljudska rasa pobediti novi koronavirus“.

Bah: Zdravlje prva briga

Predsednik MOK Tomas Bah rekao je da je zdravlje na prvom mestu.

„Zdravlje svih koji su uključeni u pripreme za Igre naša su briga broj jedan. Preduzimaju se sve mere radi zaštite bezbednosti sportista, trenera i ekipa. Mi smo olimpijska zajednica, podržavamo jedni druge u dobrim i teškim vremenima. Ova olimpijska solidarnost nas definiše kao zajednicu.“

„Nastavićemo da delujemo odgovorno. Složili smo se da zaštitimo zdravlje svih uključenih kako bi obuzdali virusa i da osiguramo interese sportista i olimpijskog sporta.”

MOK prati situaciju 24 sata dnevno.

“Još sredinom februara osnovana je radna grupa koju čine MOK, Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Organizacioni odbor Tokio 2020, japanske vlasti i tokijska metropolitanska vlada. Svrha radne grupe jeda se osiguraju koordinirane akcije svih zainteresovanih, konstantno ocenjuje situaciju kako bi stvorio osnov za tekuće operativno planiranje i neophodno prilagošavanje. Radna grupa takođe nadgleda sprovođenje različitih akcija. Odluka MOK neće biti vođena finansijskim interesima, jer će zahvaljujući politikama upravljanja rizicima i osiguranjem, u svakom trenutku biti u mogućnosti da nastavi poslovanje i izvršava misiju organizacije Igara.”

Format svih testova koji planirani za mart i aprila je promenjen.

“Paljenje olimpijske baklje u Grčkoj i prenošenje u Japan biće prigalođeno, analiziran je ceo lanac snabdevanja, pa su napravljeni alternativni planovi u slučaju nepredviđenih poremećaja.“

Trenutno su sve fedaracije i sportisti suočeni sa značajnim izazovima oko obezbeđivanja konačnih mesta za Igre.

“Sportistima u nekim zemljama je čak i teško da nastave redovan raspored treninga. MOK je ohrabren solidarnošću i fleksibilnošću koju pokazuju sportisti, međunarodni fondovi i federacije”.

Do sada 57 odsto sportista već izvadilo olimpijske vize. Za preostalih 43 odsto mesta, MOK će sarađivati sa međunarodnim finansijskim fondovima kako bi obavio neophodna prilagođavanja kvalifikacionih sistema.

“Sva mesta koja su već dodeljena do danas ostaju sportistima koji su ih stekli. Ostaje mogućnost upotrebe postojećih kvalifikacija u kojima i dalje pravedan pristup za sve sportiste i timove. Sva neophodna prilagođavanja kvalifikacija i sve eventualna izmeštanja biće na osnovu rezultata na terenu (rangiranja ili istorijskih rezultata), odražavaju, gde je to moguće, uz postojeće principe odgovarajućih sistema kvalifikacija (korišćenje rangiranja ili rezultate specifičnih za kontinentalni ili regionalni događaj. Svako eventualno povećanje kvota razmatraće se od slučaja do slučaja, u izuzetnim okolnostima, uz podršku Organizacionog odbora Tokio 2020. Sve potrebne revizije kvalifikacija biće objavljene početkom aprila.”