Foto: Promo

Sve više ženskih igračica se priključuje Valorant esports sceni, pa je tako i organizacija ACE sastavila tim od bivših igračica ekipe “Vendetta” i nekih “slobodnih agenata”, i obukla talentovane ratnice u svoj dres.

Pre nekoliko dana je najavljen VBL Ladies tournament, a organizacija ACE planira da se ženski Valorant tim na njemu takmiči. Ekipa je regionalna, jer članice dolaze iz raznih zemalja Balkana i sastoji se od: ACE Only Me, ACE Pyareda, ACE MS Eva Green, ACE Moonlight i Sumar (trener).

PROČITAJTE JOŠ

Da li se sećate vaših početaka i kako ste krenule baš Valorant da igrate?

ACE Moonlight: Igram Valorant od Bete, odnosno Twitch dropova. Sam početak je bio težak, jer pre toga nisam imala bilo kakve dodirne tačke sa FPS igricama, stoga nisam razumela dosta stvari. Razlog zašto sam počela da igram Valorant na prvom mestu je zbog samog izgleda, dizajn karaktera i magija mi je zapao za oko. Naravno, htela sam da se oprobam u tome i da budem dobar igrač, ali nisam slutila da će mi sama igrica postati veći deo života, igrajući pro sa timom.

ACE Ms Eva Green: Valorant je moja prva FPS igra. Igram od bete. Svideo mi se trailer za igru i tako sam odlučila da probam.

ACE Only Me: Naravno da se sećam, Valorant mi je prva FPS igra i krenula sam je igrati od ep1 act2.

Kada biste mogle da poboljšate jednu stvar na našoj domaćoj esport sceni, šta bi to bilo?

ACE Pyareda: Volela bih kada bi se formiralo mnogo više ženskih timova za sve igrice s obzirom na to da ih ima baš malo. Pored toga volela bih da se tome posveti više pažnje i vise finansijski ulaže u domaću scenu.

ACE Moonlight: Neophodan je bolji marketing i više različitih događaja. Naravno, finansijska sredstva su neophodna za samo dostignuće.

Igrale ste za “Vendettu”, kako vidite domaću scenu u odnosu na inostranu i da li se u Srbiji može živeti od esporta?

ACE Moonlight: U Srbiji se teško živi od esporta, posto ni sam esport nije toliko rasprostranjen i popularan u poređenju sa ostalim zemljama. Smatram da je scena u Srbiji mali početak za nas, pošto su naši ciljevi mnogo veći.

ACE Pyareda: Ovo mi je prvi put da sam član tima. Mislim da se esport u Srbiji tek razvija tako da se trenutno ne može živeti, ali mislim da će se to uskoro promeniti.

Od ove godine ste sve zajedno u Ace, kako vam protiče jedan radni dan u timu?

ACE Pyareda: Treniramo svaki dan po nekoliko sati, nakon treninga zajedno proučavamo i smišljamo nove taktike. Trudimo se da što vise komuniciramo i van igrice kako bismo se što bolje upoznale i napredovale kao tim.

ACE Moonlight: ACE ne gledam samo kao tim, više mi je to deo porodice. Govori to koliko vremena provodimo zajedno. Sa trenerom razvijamo taktike i potom ih isprobavamo u praksi. Analiziramo naše gejmove i greške, pratimo esport scenu i metu. Isprobavamo različite kombinacije agenata i gledamo da izvučemo samo ono najbolje.

ACE Only Me: Trening je vrlo dobar, svaka od nas zna šta treba da učini tokom igre, komunikacija nam je vrhunska.

Kako vidite razvoj esporta u svetu i generalno Valorant? I da li imate osećaj da se naša scena diže?

ACE Pyareda: Valorant je sve popularniji u proteklih godinu dana kako u svetu tako i na našoj sceni, naravno njegov progres je mnogo bolji u svetu, ali i kod nas se vidi velik napredak.

ACE Moonlight: Esport u svetu, u poređenju sa Srbijom je mnogo više bogatiji i popularniji. Sam esport se u mnogim zemljama smatra i poslom. Veći deo školskih timova u svetu više nisu samo sportovi koji zahtevaju fizičku aktivnost, nego i sam sport u igricama. Smatram da se esport scena, po pitanju Valoranta u Srbiji, diže i napreduje s vremenom.

Kako se osećate kao deo Link Esports, to je prvi školski i studentski esport tim u Srbiji ikada?

ACE Moonlight: ACE je tim sam za sebe, nastao je spojem odličnih ženskih Valorant igrača u Srbiji i šire. Što se Link esports tiče, velika mi je čast da budem učesnik, i nadam se da ćemo se svi prvenstveno lepo slagati i da ćemo lepo sarađivati. Oduvek sam želela da budem deo studentskog tima, drago mi je što je i moj fakultet deo istih.

Da li ste se već upoznala sa ostatkom organizacije i da li ćeš pratiti i ostale Link esports sekcije, CS:GO, LoL, FIFA?

ACE Moonlight: Upoznala sam se sa igračima i sa organizacijom. Pratiću različite Link esports sekcije i podržavaću u svakom trenutku. Na kraju krajeva, svi činimo jednu zajednicu i velika je radost pratiti i podržavati igrače iz različitih sekcija.

Šta biste poručili mlađim generacijama koje igraju Valorant i žele jednog dana da igraju u timu kao što je Ace?

ACE Pyareda: Neka pokušaju da shvate da je Valorant timska igrica i da je tako i igraju. Da dnevno treniraju kako na svom timu, tako i na komunikaciji sa timom, da pokušaju da nađu svoju ulogu u igrici i naravno da se zabave što više, jer pre svega treba da uživaju dok rade nešto što vole.

ACE Moonlight: Mlađim generacijama bih poručila da se prvenstveno zabave, da ostanu nasmejani i da se ne nerviraju. Valorant je timska igrica, ukoliko žele da idu dalje što se esport scene tiče, neophodno je puno žrtvovanog vremena, truda i da pored toga imaju dobru organizaciju što se školskih obaveza tiče i socijalnog života.

BONUS VIDEO Ko su najplaćeniji jutjuberi?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar