Predstavljena najbrža ulična staza Formule 1 VIDEO

Ostalo 18. mar. 202112:32
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Kamran Jebreili

Saudijska Arabija predstavila je, kako je navedeno, "najbržu uličnu stazu" u Formuli 1, na kojoj će se u decembru u Džedi voziti trka, prva u tom kraljevstvu.

Organizatori su objavili fotografije i detalje staze, predstavljene kao najbrže sportske ulične staze sa prosečnim brzinama od 250 kilometara na sat. Krug je dugačak 6,175 kilometara i ima 27 krivina, navodi se na sajtu Formule 1.

Staza je druga najduža u kalendaru Formule 1, posle Spa u Belgiji, sadrži i nekoliko dugih ravni i šikana, i ima potencijal za tri DRS zone preticanja.

Trka za Veliku nagradu Saudijske Arabije biće večernja i održaće se 5. decembra kao pretposlednja u sezoni.

„Uvek je vrlo uzbudljivo objaviti detalje nove staze, a staza u Saudijskoj Arabiji nije izuzetak. Blisko smo sarađivali sa organizatorima i promoterima kako bismo osigurali da imamo stazu koja pruža uzbudljive trke za naše navijače i izazov za vozače“, rekao je sportski direktor Formule 1 Ros Bron.

To će biti treća trka Formule 1 na Bliskom Istoku, posle Bahreina i Abu Dabija.

„Dizajn donosi najbolje od moderne ulične staze, ali takođe ima i brza i slobodno protična područja koja će omogućiti veliku brzinu i prilike za preticanja. Lokacija je neverovatna, na Crvenom moru, i jedva čekamo tamo da vidimo bolide u decembru“, dodao je Bron.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar