Brazilski član MOK: Bila bi katastrofa da OI nisu odložene

Ostalo 24. mar. 202017:20 > 18:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS

Brazilac Bernard Rajzman jedan od članova MOK koji se zalagao za odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju kaže da je odlaganje bila jedina ispravna odluka.

“Šteta nastala odlaganjem je ogromna, ne samo za sportiste, organizacioni odbor, zainteresovane strane, sponzore… Ali to je bila odluka o kojoj sam mislio i jedna ispravna. Znamo da bi, u slučaju održavanja Igara u julu, bila katastrofa. Dogodilo bi se nekoliko nejednakosti, uključujući nepravdu. Virus se nalazi u drugačijem ciklusima u zavisnosti od kontinenata. U Aziji je već pred kraj, pa bi njihovi sportisti mogli da se pripremaju. U Brazilu, SAD i Evropi virus je jači. Sve to bi, uz zdravstvene, stvorilo i druge probleme”, rekao je Rajzman.

Jedan od dvojice brazilskih članova MOK je dan ranije za “Globoesporte.com” preneo detalje sastanka MOK sa nacionalnim komitetima od petka kada je počela da se probija odluka o odlaganju.

“Svako je izneo mišljenje. Vrlo je delikatna situacija. Ljudi su zahtevali brzu odluku, čak i određivanje datuma, ali su zaboravili da je put do odluke prilično kompleksan, da prolazi kroz japansku Vladu, Organizacioni odbor Tokija, zatim nacionalne komitete, međunarodne federacije svakog sporta.”

PROČITAJTE JOŠ

Svojevremeno je bilo je pritiska na MOK pre =limpijskih igara u Riju 2016, zbog virusa zika i čikungunja.

“Taj pritisak se dogodio šest meseci pre Olimpijskih igara u Brazilu. Vršili su ga nacionalni komiteti, sportisti, američki golman (ženskog tima Houp Solo) … Kada kažete neke stvari morate da trpite posledice. Tokom igara u Riju niko nije umro od denge, čikungunja ili bilo čega. Odnosno, održane su bez ikakvih problema. Ali, problem sa koronavirsom je potpuno drugačiji i opasniji. To situacija je svima novost. Najbolji način za borbu je komunikacija.”

U ugovoru MOK i Tokija stoji klauzula po kojoj se igre ne mogu odložiti pre 120 dana do Igara.

“Mislim da je odluka toliko važna, da će bilo koja klauzula biti analizirana na najbolji način. Ko bi mogao, u vreme kada je Tokio dobio domaćinstvo da pretpostavi da će ovo da se desi? Nisam video to kao veliki problem, jer će očigledno zdrav razum prouzrokovati da strane izmene ovu klauzulu. To je moje mišljenje, ne govorim u ime MOK. Niko nije lud da radi nešto što šteti celoj zemlji.”

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram