Kada bi postojala peta četvrtina, onda bi to bio ovaj dan - nekako je sve bilo malo naopako.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Ako ništa drugo, za Novaka Đokovića znaju i na Filipinima (u šta nismo ni sumnjali), naravno i za Nikolu Jokića, i naravno da misle kako su Srbija i Rusija bile nekad ista država.

Obogatili smo dan odlaskom na nesvakidašnju pijacu u Manili, što je iskustvo za pamćenje, i razgovorom sa NBA zvezdom Luolom Dengom, o njegovom Južnom Sudanu i srpskoj košarci.

Sve ostalo staje u – saobraćaj, trening Srbije i Noleta.

PROČITAJTE JOŠ

Na najbolji način smo osetili sve čari saobraćajne ludnice u Manili. Zapravo, ja baš i nisam, ali sam toliko „uvalio“ kolegu i drugara Bojana, da dođe od „Aranete“ po mene Grabom.

To je ona aplikacija preko koje smo bili gepekovani, pa mi se nešto sad i nije zvalo (šalim se, sve je ok za bližnje koji čitaju). I deonicu od oko pet kilometara, koju inače pređe za pola sata, sada je prelazio čak sat i po vremena. Umalo nismo zakasnili na trening „orlova“…

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Tamo je selektor Svetislav Pešić rekao šta je imao, objasnio kako su Filip Petrušev i Aleksa Avramović, i zašto Južni Sudan zaslužuje poštovanje.

U povratku daleko prijatnija i opuštenija vožnja, jer je čovek bio prilično oduševljen kada je čuo odakle smo.

„Mi ovde mnogo volimo košarku, idete da gledate Filipini – Italija? Blago vama“, to je otprilike bila njegova poruka.

Žalio je što su doživeli prva dva poraza (potom i treći) u grupi A, ali je bilo jasno da se košarka ovde zaista drugačije voli.

„Je l’ vi i Rusi pričati isti jezik?“, kao da je pitanje koje smo mi i mnogi drugi već mogli nekad da čujemo.

Stigla je i dopuna u smislu da li je Srbija bila deo SSSR?

Foto: AP Photo/Hiro Komae

„Ne, ne, Jugoslavija, čuli ste možda nekad“, probali smo da mu približimo.

„Ahaaaa“, pojma nije imao šta smo mu rekli, ali je nekako povezao da je Slovenija blizu Srbije. Asocijacija mu je bio Luka Dončić, ali i te kako zna ko su Nikola Jokić i Novak Đoković, bar deluje.

Na pomen Đokovića je reagovao iskrenije, tako da se i na Filipinima pokazalo ko je najveći ambasador naše zemlje.

Ujedno nam se još jednom potvrdilo da ovde sa košarkom i NBA ligom verovatno ništa od sportova ne može da se meri. Los Anđeles Lejerksi imaju posebno mesto, kao i dvojica igrača.

„Ovde su Lejkersi svima omiljeni tim, zbog Kobija Brajanta i Šakila O’Nila, a ja najviše volim Lebrona Džejmsa, zbog njegove posvećenosti“, završio se u košarkaškom ritmu prijatan razgovor.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Nole, srećno u Njujorku, znamo da „orlovi“ cene tvoje reči podrške, pa da se zajedno radujete u isto vreme u septembru.

„Obožavam košarku, pratim reprezentaciju, imam puno prijatelja košarkaša, imam prijateljski odnos sa kapitenom. Nisam stigao da ih gledam, jer je vremenska razlika veoma velika, ali pratim sve. Želim im da održe dobru energiju i timsku atmosferu, i da što manje obraćaju pažnju na komentare. Ne pričam o košarci kao stručno lice, ali mi je krivo što mnogi daju sebe za pravo da kritikuju momke, da ih otpisuju i pre nego što počne turnir. Mi smo veoma uspešna košarkaška nacija, jedna od najuspešnijih, drago mi je da su ispod radara. Tada imaju šansu da dokažu koliko su dobri“, poručio je Nole iz Njujorka.

Čule su se sigurno njegove reči do Manile, a Novak možda i najbolje zna kako je da se vratiš kada te otpišu, zatvore, precrtaju i slično. „Orlovima“ teško da treba bolji primer od njega.

BONUS VIDEO Mačka na krompiru, kraba bi da se „mazi“, a za 2.000 dinara imate punu kesu: Pijaca u Manili je nešto posebno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar