"Hoću da pričam o mom malom", rekao nam je Erik Spolstra kada smo prišli u nameri da popričamo.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

„Vi ste iz Srbije? Samo s vama pričam“, odmah je Spolstra, trener Majamija, oduševio srpske novinare na treningu košarkaša SAD.

Iako su ljudi iz američkog tima zaduženi za medije probali da spreče razgovor, jer treneri nisu bili na raspolaganju, pokazali su savršen profesionalizam.

Sam Spolstra je insistirao da nam se izađe u susret, pa je i Majk, iz PR službe reprezentacije SAD, pokazao dozu fleksibilnosti.

I sa njim smo ćaskali o srpskoj košarci dok Spolstra nije zauzeo scenu za deo srpskih izveštača u Manili.

PROČITAJTE JOŠ

Vrhunski stručnjak i trener Majamija ima filipinsko poreklo, član je stručnog štaba Stiva Kera u reprezentaciji SAD, a pričao je baš lepo o Nikoli Joviću, o tome da li bi došao u Srbiju, potencijalnom finalu SAD – Srbija…

„Čast je biti deo Svetskog prvenstva, uživamo u takmičenju, ovo je nešto najbolje što svet može da ponudi. Momci su stvarno motivisani za sve izazove. Bilo je mnogo priče kako ovaj naš tim nije toliko dobar ili talentovan kao neki prethodni, ali ja mislim da je to nešto što nas ujedinjuje“, kaže Spolstra.

Amerikanci važe za prve favorite za zlato, iako nisu bez najvećih zvezda, a protivnik mogu da im budu i FIBA pravila.

„To je promena i znali smo da će biti. Nije ovo NBA košarka i da bismo osvojili prvenstvo mi smo ti koji moramo da se prilagođavamo. Za sada mislim da su se momci uglavnom dobro snašli“.

Foto:Nova.rs

Brzo smo prešli na srpski teren, jer je Nikola Jović njegov igrač u Majamiju i na Mundobasketu pruža sjajne partije.

„‘Mali’ igra dobro, zabavno je to što smo ovde u isto vreme… On je mnogo radio iza kulisa (iza scene), niko nije obraćao pažnju u martu, aprilu i maju kada je dva puta dnevno trenirao i totalno promenio svoje telo. Sada je potpuno zdrav. Radio je mnogo, napredovao i pripremio se za bitno leto. Prvo je išao na Letnju ligu u Sakramentu i Vegasu gde je igrao jako dobro, a imaće priliku da se bori za mesto u sastavu i minute u Majamiju“.

Dva puta je Jović već na Svetskom prvenstvu u Manili izabran za igrača utakmice, protiv Portorika i Južnog Sudana. I deluje da u boljoj sredini od Majamija nije mogao da bude, to je klub čiji je Spolstra trener od 2008. godine.

„Prestigao je sve ostale za sada! Uživam u njegovoj igri, stručni štab uživa, bude se stalno u pola pet ujutro da gledaju njegove utakmice i navijači Majamija ga podržavaju. Uzbudljivo je što fanovi Majami Hita prate Svetsko prvenstvo. Naravno da prate i naš tim, ali svi prate i Nikolu. Videli smo koliko je radio, sve ovo je zaslužio, to je plod radnih navika i posvećenosti“.

Nikola Jović protiv Južng Sudana; Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Otkrio nam je Spolstra i šta je pričao sa Jovićem kada su se sreli u Manili, gde mu je pravi domaćin.

„Izašli smo na ručak i više smo hteli da proslavimo što je uspeo da dođe ovde, da se izbori za ulogu u svom timu i da oseti nešto potpuno novo. Nije bio nikada u Manili, tako da je razgovor više bio prijateljski nego razgovor između trenera i igrača. Uživao sam u tome i samo želim da ga podržim. Iako su nam rasporedi sada ludi, videćemo se ponovo večeri, vodiću ga u filipinski restoran da bi ga upoznao sa nečim drugačijim“.

Ako Srbiju prestanu da muče povrede i ako ostvari obe pobede u drugoj fazi, protiv Italije i Dominikanske Republike, otvara joj se put do same završnice. Lepo zvuči finale sa Amerikancima, a i tada bi Spolstra na delu video Jovića, samo na protivničkoj strani.

„Neću da trčim pred rudu, ali jeste mi prošlo kroz glavu! Tajron Lu iz našeg stručnog štaba nas stalno podseća da je ovo kao ‘Martovsko ludilo’, kao NCAA turnir. Morate da se fokusirate na sledeću utakmicu, ali smo svesni rasporeda i žreba. Oba tima su imala sreće da pobede sve do sada, ali ako se budemo susreli to može da bude pravo slavlje za ceo Majami“.

Foto: Tanjug/AP

Iako neki klubovi i igrači imaju drugačija nepisana pravila, Spolstra i Majami potpuno drugačije gledaju na Mundobasket i planove za 20-godišnje srpsko krilo.

„Ovo je bio plan (da igra SP, prim.aut), uživam u tome što se takmiči na najvišem nivou, na Svetskom prvenstvu. Ima konstantnu i bitnu ulogu koja donosi pobede, to je najbitnije. U ruki godini je mnogo vremena proveo pokušavajući da ozdravi. Nije imao minute, ni u razvojnoj ligi zaista nije mogao da igra, ali je sada potpuno zdrav i videli ste da je promenio telo. Ovaj period između sezone je za njega bio jako bitan. Sada igra sve te utakmice koje znače nešto, a to je nešto najbolje za razvoj igrača“, vrlo je jasan sjajni stručnjak.

Inače, pre nego što je postao glavni trener, prošao je trnovit put. Radio je sve prateće poslove, od video kordinatora pa nadalje… Slično je prošao i Darko Rajaković, novi trener Toronta, drugi Srbin kao glavni trener u NBA istoriji.

„Biće sjajan, dugo ga znam, vrlo poštujem njegov trud. Morao je da preskoči mnogo različitih prepreka, pokazao je veliku zahvalnost i veliku želju da bude deo tima. Želju da doprinese timu, a ne da misli unapred o sebi. Ako radite sjajan posao tu gde ste, na kraju ćete obično biti nagrađeni. Nije mu se to desilo preko noći. Zaslužuo je svaki korak i više je nego spreman za mesto glavnog trenera“.

Darko Rajaković; Foto: Tanjug/Chris Young/The Canadian Press via AP

U Srbiji još nije bio, ali…

„Ako me Niko zove voleo bih da dođem. Da nisam u stručnom štabu Amerike, bio bih na njegovim pripremama. Ovako je moj stručni štab išao da ga gleda. Jedini put kad sam bio u vašem regionu je u Sloveniji. Bio sam tri godine zaredom tamo kada je Goran Dragić igrao za nas. Išao sam zbog njega u Ljubljanu koja mi je jedan od omiljenih gradova na svetu. To sam koristio kao izgovor da odem u Ljubljanu i probam žestinu i druga razna pića“.

E, pa, živeli gospodine i da se ne vidimo pre finala.


„Orlovi“ su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO Nova.rs na treningu Amerikanaca, imaju halu na šestom spratu hotela – skroz su drugi svet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar