Foto: Srdjan StevanovicStarsport

Adam Hanga na skeneru.

Crvena zvezda je u svoje redove dovela reprezentativca Mađarske i doskorašnjeg košarkaša Real Madrida, Adama Hangu, i tako popunila rupu nastalu odlaskom Ognjena Dobrića u Virtus iz Bolonje.

No, gledajući šta sve Hanga donosi ekipi Duška Ivanovića, utisak je da su crveno-beli dobili košarkaša koji bi veoma lako mogao da postane ključni faktor kada je uspeh naredne sezone u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ...

Odlaskom Dobrića Zvezda je ostala bez (uglavom) pouzdanog šutera za tri poena i košarkaša koji je neretko svojom energijom pod košem rivala uspevao da timu donese novi napad nakon promašaja, ali je zato u liku košarkaša iz Budimpešte dobila veliku širinu kako u napadu, tako i u odbrani.

Ono što navijače najviše zanima kad dođe neko novo ime, pogotovo ako je u pitanju igrač jače biografije, jeste – šta donosi kada je u pitanju ugrožavanje koša rivala?

A odgovor koji ide uz Hangu je – neverovatnu energiju. Nije Hanga košarkaš koji će dooneti svom timu prevelik broj direktnih poena – mada mu nije strano ni da „zagreje“ ruku, uostalom Partizanu je u četvrtoj utakmici plej-ofa u Beogradu u bacio 15 poena – ali Mađar to uspeva da „amortizuje“ brojnim drugim stvarima koje najčešće statistika ne uspeva da „uhvati“.

Foto: Srdjan StevanovicStarsport

Recimo, jedno od najjačih Hanginih oružja je sekundarna organizacija napada, pa se neretko dešava da meč završi sa velikim brojem asistencija. Takođe, Hanga je jedan od majstora za podizanje atmosfere pa tako ume i da pogodi trojku „u lice“ protivniku, i da atraktivno zakuca prethodno izludevši rivala… Sve one sitnice koje umeju da „potpale“ saigrače a rivalu „ubiju“ moral. Uostalom, to je jedan od razloga iz kog je prethodne tri godine proveo u ekipama koje su igrale finale Evrolige – prvo Barselona 2021, pa Real 2022. i 2023. godine.

Drugo Hangino moćno oružje je tranzicija. Kroz čitavu svoju karijeru mađarski internacionalac je briljirao u ovom segmentu, nema razloga da bude drugačije i u Zvezdi.

No, dok Hanga, uprkos svim napadačkim kvalitetima, ne spada u sam krem evropske košarke kada je u pitanju ofanzivni deo lopte, crveno-beli su ipak doveli košarkaša koji sa razlogom spada u najtraženije igrače „starog kontinenta“. A taj razlog je defanziva.

Jednostavno, Hanga nema nijednu slabu tačku kada protivnička ekipa ima napad. U situacijama kada ga protivnik napada „jedan na jedan“ Hanga je gotovo neprelazan, uspešno brani bekove i krila, a nije mu strano ni da zaustavi protivničkog krilnog centra, pod uslovom da nije mnogo viši od njega.

Hangin košarkaški intelekt posebno dolazi do izražaja kada je timska odbrana u pitanju, pa savršeno „čita“ akcije rivala i preuzima ulogu „komandanta“ kada je u pitanju njegov tim, što neretko rezultira prilikom za kontru i lake poene iz tranzicije, što neretko koristi da atraktivno zakcua i „potpali“ što navijače, što saigrače.

Na kraju, kada se sve to sabere i oduzme – šta je Zvezda dobila? Ako su navijači očekivali da je došao košgeter u rangu Džordana Lojda, Bilija Berona ili sličnih košarkaša, potpis Hange će iz razočarati. Ali, ako očekuju košarkaša koji će timsku igru učiniti nemerljivo boljom, i pritom u situacijama kada se lome utakmice svojim potezima izazvati impuls adrenalina neophodan za pobedu – onda, utisak je, od bivšeg košarkaša Reala iz Madrida, Barselone i Baskonije teško da je moglo bolje.

BONUS VIDEO Brutalna blokada Petruševa, Kampaco nastavlja da briljira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare