Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Košarkaši Denvera savladali su Los Anđeles Lejkerse na svom terenu sa 108:103 u drugom meču finala Zapadne konferencije.

Nagetsi sada vode 2-0 u seriji i sve su bliži velikom NBA finalu, a najzaslužniji za to su Nikola Jokić i Džamal Marej.

PROČITAJTE JOŠ:

Lejkersi su bili bolji rival u prvom poluvremenu, imali su vođstvo od pet poena na velikoj pauzi, ali je u nastavku Denver preokrenuo na krilima Mareja, koji je zablistao kada je bilo najpotrebnije.

Ništa ne bi bilo moguće da Jokić nije upisao još jedan tripl dabl-učinak, koji mu je bio 13. u karijeri u plej-ofu čime se popeo na treće mesto, prestigavši Rasela Vestbruka, koji je ostao na 12. Ispred njega su sad samo Lebron Džejms sa 28 i Medžik Džonson sa 30 takvih učinaka, ali i sa mnogo više odigranih utakmica.

Najefikasniji u dresu Denvera bio je Džamal Marej sa 37 poena, od čega čak 23 u poslednjoj deonici. Jokić je imao 23 poena, 12 asistencija i 17 skokova za 42 minuta u igri. Velika pomoć bio je i Majkl Porter Džunior sa 16 poena, dok su dvocifreni bili još i Brus Braun i Eron Gordon.

Kod Lejkersa bolji od ostalih bili su Lebron Džejms i Ostin Rivs sa po 22 poena, dok je Entoni Dejvis ubacio svega 18. Istakao se i Rui Hačimura sa 21 poenom, ali većinu je postigao u prvom poluvremenu.

Naredni meč ova dva tima igra se 21. maja od dva sata i 30 minuta posle ponoći u Los Anđelesu.

Sa istočne strane Majami vodi protiv Bostona sa 1-0 u seriji.

Los Anđeles Lejkersi su bolje otvorili meč, Denverovi napadi su bili nespretni, pa je na semaforu stajalo 0:6. Eron Gordon je vezao četiri poena, ali su Kentavijus Kaldvel Poup i Majkl Porter brzo napravili po dva faula. Uspeo je Denver da se rastrči, Jokić je poentirao iz reketa, a Džamal Marej i Brus Braun su napravili seriju 5:0 za 20:16.

Rui Hačimura se razigrao krajem prve deonice, a Dianđelo Rasel je napravio nesportski faul nad Džamalom, koji je mirno ubacio dva penala – 22:23. Jokić je Hačimura su bili u centru pažnje krajem prvog perioda, ali nijedna od ekipa nije uspela da se odlepi – 27:27.

Druga četvrtina počela je serijom Lejkersa 0:9, a nju je prekinuo Porter trojkom, dok je Jokić odmarao na klupi. Bilo je jasno da Majkl Meloun mora da vrati Jokića što pre na parket, a Lejkersi su sredinom druge deonice pobegli na 11 poena razlike. Lebron Džejms je imao dva nestvarna promašaja, a Jokić dva atraktivna pogotka, od kojih jedan uz faul, pa se Denver probudio.

EPA-EFE/BOB PEARSON

Mogli su Nagetsi i do vođstva i preokreta do poluvremena, ali su promašivali trojke, pa je gost otišao na veliku pauzu za plus pet – 48:53. Pre toga je Jokić imao dve lepe asistencije – jednu za Gordona, jednu za Mareja u kontri.

Nije ni drugo poluvreme Denver dobro otvorio, Marej je imao nekoliko loših rešenja, pa su Lejkersi pobegli na plus devet – 55:64. Ipak, proradio je Marej sredinom treće deonice i do kraja se „nije gasio“. Porter je takođe pogodio trojku za 62:68, a ubrzo su se nadovezali i Poup i Braun za 72:74.

Marej je doneo izjednačenje Denveru, ali su Lejkersi poveli zbog Lebrona. Jokić je promašio za izjednačenje, a Dejvis je bio polovičan sa penala. Grinu je izašla trojka iz koša, a Šruder je pronašao poene za plus pet. Jokić je na kraju četvrtine iz odbojke pokušao da ubaci loptu u koš, a svirana je silazna putanja, jer je Dejvis dirao loptu – 76:79.

EPA-EFE/BOB PEARSON

Na startu poslednje deonice Jokić je dobio mali predah, ali je Marej bio fenomenalan. Pogađao je trojke iz svih pozicija i na sve načine, pa ni Dejvis nije mogao da ga zaustavi. Napravio je Denver seriju 9:0 trojkama, kojom se odlepio na 90:83. Usledile su još dve trojke u režiji Mareja i Portera, dok je Dejvis pogodio samo jedan penal.

Lejkersi su iskoristili greške rivala i prišli na 99:94 nakon trojke Dejvisa iz kornera, ali je Marej nastavio da pogađa, dok su mu penali bili skoro pa besprekorni. Pokušali su gosti da iznenade rivale presingom u završnom minutu, uspeo je Lebron da ukrade jednu loptu, ali je promašio na drugi obruč iz prodora, dok je Marej hladnokrvno ubacivao penale i zaključio pobedu Denvera.

EPA-EFE/BOB PEARSON

Denver Nagets – Los Anđeles Lejkers 108:103 (27:27, 21:26, 25:17, 32:24)

Dvorana: Bol Arena, Denver, Amerika. Sudije: Toni Bradrs, Dejvid Gatri, Brajan Fort.

Denver: Jokić 23, Marej 37, Gordon 10, Porter Džunior 16, Kaldvel-Poup 8, B. Braun 12, K. Braun, Grin 2, Džekson, Smit, Votson, Čančar, Nadži; Trener: Majk Meloun

Los Anđeles Lejkersi: Džejms 22, Dejvis 18, Rivs 22, Rasel 10, Šruder 4, Voker 2, Hačimura 21, Bizli, Vanderbilt 4, Braun Džunior, Herison, Kristi, Tompson; Trener: Darvin Hem

Denver - Los Anđeles Lejkersi 108:103