Terrence Clarke, Len Bias
Foto: Brian Rothmuller/Icon Sportswire / Newscom / J. Pat Carter / Baltimore Sun / Zuma Press / Profimedia

Pogibija Terensa Klarka izazvala je nevericu kod ljubitelja košarke, pogotovo jer je Klark bio jedan od igrača kojima je predviđana veoma svetla budućnost, ali nije prvi biser američkog sporta koji je izgubio život pre nego što je dobio šansu da "zasija".

PROČITAJTE JOŠ...

Odlazak mladog Klarka, koji je u septembru trebalo da napuni 20 godina, podsetio je na tri tragedije o kojima ljubitelji sporta i decenijama kasnije pričaju sa istim bolom kao dana kada su se dogodile.

Sudbina je htela da jedan od dvojice mladića o kojima će biti reći bude direktno vezan sa gradom čiji je Klark bio jedan od najvećih talenata u novijoj istoriji, Bostonom.

Len Bijas

Draft 1986. godine kao prvog igrača u Klivlend Kavalirse je poslao Breda Doertija, dok je Boston na drugom mestu, nakon trejda sa Sijetl Supersoniksima, odabrao Lena Bijasa, krilnog košarkaša iz Meirlenda. Ovaj 22-godišnji mladić je trebalo da bude nosilac igre Seltiksa u narednoj deceniji, po talentu je bio jedan od najboljih koje je američka košarka ikada videla, pa je očekivano odluka da Boston baš njega izabere izvala talas oduševljenja među navijačima ovog tima, ali ne samo među njima. Čak je predviđano da bi Bijas mogao da bude dostojan rival Majklu Džordanu.

I Bijasovi saigrači sa univerziteta Merilend su bili presrećni kada je Bijasovo ime pročitano tog 17. juna, pa su dan kasnije započeli proslavu koja je ubrzo prerasla u tragediju. U noći između 18. i 19. juna Bijas je zajedno sa Brajanom Triblom, dugogodišnjim prijateljem, i još nekolicinom saigrača iz Merilenda, koristio kokain. Tokom razgovora sa Terijem Longom Bijas je doživeo napad i kolabirao, a u 6:32 izjutra, kada je Tribl pozvao policiju, nije bio pri svesti, niti je disao. Pokušaji da mu pokrenu srce nisu bili uspešni, pa je u pet minuta pre devet sati u bolnici Memorijal u gradu Riverdejl u Merilendu proglašen mrtvim. Kao uzrok smrti naveden je srčani zastoj izazvan „belim prahom“.

Tribl je nakon toga osuđen na 10 godina zatvora, dok je Bijasovo ime ostalo upamćeno kao najveća tragedija vezana za draft u istoriji NBA lige.

Brendon Burlsvort

Priča koja je ovekovečena u filmu „Greater“ iz 2016. godine mogla bi da stane „uz rame“ sa Bijasovom. Burlsvort je fudbalom počeo da se bavi u srednjoj školi Harison u Arkanzasu, gde je bio izabran za jednog od najboljih mladih ofanzivnih linijaša u njegovoj državi, ali to nije bilo dovoljno da dobije poziv nekog univerziteta za školarinu. Odlučio je da na lokalni Arkanzas na otvoreni trening, gde je kao „amater“ izašao na trening i gotovo momentalno pokazao da je par stepenika iznad konkurenata za tim.

Dobio je mesto u ekipi, potom je nakon te 1996. godine stigao i do statusa kapitena, mesta u najboljem timu čitavih Sjedinjenih Država na koledž nivou… Kruna je usledila 1999. godine, kada je kao pik treće runde NFL drafta bio izabran od strane Indijanapolis Koltsa.

Samo 11 dana kasnije, Burlsvort je poginuo u saobraćajnoj nesreći po povratku sa trening kampa Indijanapolisa, nakon što je automobliom naleteo na kamion, izgubio kontrolu i direktno udario u traktor.

Poznat kao jedan od najdisciplinovanijih igrača u istoriji univerziteta Arkanzas, Burlsvortov dres sa brojem 77 je povučen, a on je primljen u Kuću slavnih univerziteta Arkanzas.

Od 2010. godine igraču koji je koledž karijeru započeo kao „walk-on“ dodeljuje se nagrada „Burlsvortov trofej“, dok je izreka „Uradi to na Burlov način“ postala jedan od zaštitnih znakova Arkanzasa. U prevedenom, ona znači „Uradi stvar kako bi trebalo, čak i kad niko ne gleda.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram