Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 85:82 na početku finalne serije ABA lige i odbranili su domaći teren na startu serije.

To je, kada se podvuče crta, jedino što ostaje upisano bar do sledeće utakmice kada će Partizan probati da odigra bolje i da prvi napravi „brejk“.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije mu ni sada bio daleko tim crno-belih, videli su i osetili to i Džejms Naneli koji je sa 27 poena predvodio svoj tim, a ni navijači kraj TV ekrana.

I dok je Partizan imao Nanelija, Zvezda nije imala Nemanju Nedovića. Tačnije, bilo ga je na parketu, ali nije bio ni blizu onoga što može.

Klizao se po parketu, mučio u prodorima i promašivao, pa je delovalo kao pravo čudo i kako je u njegove ruke lopta otišla za jedan od najbitnijih napada na utakmici.

Valjda je rezon bio da je jednom trojkom rešio meč s Partizanom prošle sezone, te da će proraditi kada je bitno, pošto je tokom meča imao šut 2/9.

Nije se desilo. Janis Sferopulos mu je verovao i ostavio ga na parketu 22 minuta i iz Nemanje izvukao sedam poena.

Dan kasnije, mnogi koji bodre Zvezdu će reći da je podbacio. I da se u ključnim trenucima nije na terenu pojavio Dejan Davidovac, utakmica bi bila izgubljena.

Ti ključni trenuci su rezervisani za one koji na terenu deluju hladnokrvno bilo da je 5 ili 45 razlike za protivnika.

Davidovcu to ne ide uvek u prilog, ali čovek „sa jednim izrazom lica“, ali je u ponedeljak uveče bila od presudnog značaja.

Zvezda je imala mnogo više slobodnih bacanja i, ni ne ulazeći u to da li su sva bila opravdana čistim faulovima ili ne, činjenica je da je mnogo njih i promašivala.

Zvezda-Partizan Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Krenulo je od „fulanja“ Bolomboja, Giedraitisa i Mitrovića po jednom, dok je Jago Dos Santos omanuo oba. I to samo u prvoj četvrtini!

Džoel i Rokas su promašivali i u drugoj, Jago se popravio, a Davidovac je u tim trenucima još uvek počinjao da se zagreva i dao je po jedan šut za dva i za tri.

Čini se kao neko pravilo da kad ulog raste, njegov šut se smiruje i može tokom cele utakmice da „nervira“ Zvezdine navijače nedostatkom brzine ili svojom tromošću u nekim momentima, ali onda na drugi način sve to nadoknadi.

U jednoj tesnoj utakmici u kojoj niko nije pravio preveliku razliku, trojka na 44:43 za +4 može da bude zlata vredna.

A poeni su u čitavoj priči još i manje bitni od ostalih detalja koje je Davidovac radio. Imao je 12 poena iz samo tri šuta.

Dejan Davidovac Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jednom je pogodio za dva, dvaput za tri i četiri puta sa penala – bez promašaja. Pritom mu je ovo bila druga najbolja partija sezone sa 12 poena.

Imao je dvaput 13 protiv Mornara i Studentskog centra, još jednom 12 protiv istog rivala iz Podgorice i po 10 protiv FMP-a i Igokee. To je to od dvocifrenih partija.

I onda izabere jednu od najbitnijih utakmica sezone da odigra bez greške. Nije tu sve ni u poenima, možda i više u onoj osvojenoj lopti u poslednjim sekundama kada je iznudio faul Zeka Ledeja i pogodio bacanja za 83:80.

Posle toga ga je faulirao i Ponitka, lopta je opet oba puta prošla kroz obruč bez problema i meč je bio rešen kada Aleksa Avramović za preostalih nekoliko sekundi nije pogodio trojku s pola terena.

KK Crvena zvezda, Dejan Davidovac, Rokas Gidratis i Miloš Teodosić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Davidovcu ovo nije ni prvi put da je radio ovako nešto kada se to nije očekivalo. Bio je važan faktor i u finalu pre dve godine kada je Zvezda dobila Partizan 3:2 u seriji.

Tada je imao 15 poena i šest skokova u petom meču, a simptomatično je da je i tada bio nepogrešiv u završnici sa linije bacanja za konačnih 6/6.

Ovako nešto nije slučajnost jer u tim poslednjim trenucima Davidovac ima još jedan slučaj kada je rešavao derbi. Bilo je to u Kupu Radivoja Koraća 2021. u Novom Sadu.

Zvezda je otišla na turnir desetkovana bez petorice igrača, a pobedila je Partizan tako što je Ognjen Jaramaz devet sekundi pre kraja faulirao Davidovca.

Foto: Djordje Kostic/ STARSPORT

Jedna nesmotrena reakcija značila je preokret posle kog je Branko Lazić zaustavio Markusa Pejdža, a Zvezda se provukla do finala sa 79:78.

I sam je kasnije Davidovac pričao koliko je ta utakmica s Partizanom bila bitna, jer su crno-beli tri godine dominirali u Kupu do tog trenutka.

Dobijali su na slobodna bacanja Džoka Lendejla i čudesnim preokretom u poslednjih 30 sekundi, što je pre tri godine tim bacanjima Davidovca dalo dodatnu težinu.

Već tada je moglo da se nasluti da mu napetost nije neki poseban faktor kada se utakmica lomi i da tada kao da gađa bolje nego inače, jer, kako i sam objašnjava – u tim trenucima ne razmišlja ni o čemu osim da ubaci loptu u obruč.

BONUS VIDEO: Konferencija posle prve utakmice finala ABA lige između Zvezde i Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar