Srbija od 13.30 saznaje rivale na Svetskom prvenstvu, a košarkaši pre žreba znaju gde neće igrati, ali i protiv kojih selekcija neće igrati na samom startu.

„Orlovi“ neće moći da igraju u Japanu u grupnoj fazi jer je ova država izabrala da Slovenija igra tamo. To znači da će naši košarkaši od 25. avgusta do 10. septembra biti u Indoneziji ili Japanu.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija za sada zna da neće igrati sigurno protiv Francuske, Slovenije i Litvanije (drugi šešir), a odnedavno i da neće igrati u areni koja je trebalo da bude najveća u istoriji Mundobasketa. Neće se igrati mečevi na „Filipini areni“ koja ima čak 55.000 sedećih mesta i od 2013. godine je postala i najveći bioskop na svetu i ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Ova multifunkcionalna dvorana koja se nalazi 30 kilometara severno od Manile tako ostala bez šanse da dođe do novog rekorda. Odustalo se od ove opcije jer nije dovoljno pristupačna, logistički je teško rešiva, pa je finale izgubilo 40.000 potencijalnih gledalaca. Igraće se na kraju u znatno manjoj dvorani sa tek 15.000 sedećih messta „Šoping centar Azija arena“ bi bio najpribližniji prevod naziva dvorane.

Srbija zna da neće igrati u prvoj fazi ni protiv Filipina, Španija, Sjedinjenih Američkih Država i Australije, a sa kim će odmeriti snage kasnije u novoformiranim grupama (iz prve faze prolaze dva tima, prenose se bodovi) ostaje da se vidi u zavisnosti od žreba.

Ekipe iz šešira 1, 3, 5, 7 biće raspoređene u grupe A, C E i G. Timovi iz šešira 2, 4, 6 i 8 biće u grupama B, D F i H.

Nakon formiranja novih grupa (ukupno četiri, prve dve ekipe iz grupa A i B, pa dve najbolje iz grupa C i D itd.) dalje prolaze dve selekcije u četvrtfinale i od toga trenutka počinje ona prava nokaut faza u kojoj jedan meč znači prolazak dalje ili eliminiciju.

Srbija bi ukoliko želi da osvoji šestu titulu prvaka sveta (sve ostale osvojila pod nazivom Jugoslavija) morala da odigra devet mečeva. Ovaj surovi sistem takmičenja znači da praktično neće biti „praznih mečeva“ odnosno onih bez pravog takmičarskog značaja. Očekuje se da na Mundobasketu igra Bogdan Bogdanović, ali još uvek nije poznato da li će Nikola Jokić dvostruki MVP putovati put Azije. On je najavio da će o tome govoriti kada bude završio NBA sezonu.


Šeširi za žreb Mundobasketa 2023

Šešir 1 – Filipini, Španija, SAD, Australija.

Šešir 2 – Francuska, SRBIJA, Slovenija, Litvanija.

Šešir 3 – Grčka, Italija, Nemačka, Brazil.

Šešir 4 – Kanada, Venecuela, Crna Gora, Portoriko.

Šešir 5 – Iran, Dominikanska Republika, Finska, Novi Zeland.

Šešir 6 – Kina, Letonija, Meksiko, Gruzija.

Šešir 7 – Jordan, Japan, Angola, Obala Slonovače.

Šešir 8 – Liban, Egipat, Južni Sudan, Zelenortska Ostrva.

BONUS VIDEO Jokić o igranju za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare