Ustao je ovog jutra, stavio džezvu na ringlu, oprao zube, vratio se, izvadi ratluk iz ormarića i seo da pogleda jutarnje vesti uz malo, ipak neophodnog skrolovanja internetom. Kada je pročitao da je Nikola Jokić eliminisan iz plej-ofa nije se rastužio, barem ne previše, možda je čak i brk zaigrao.

Ovako naravno zamišljamo jedno sasvim obično jutro Svetislava Pešića, da li je zaista izgledalo tako teško je i pretpostaviti, ali je ovog jutra saznao da će Jokić, jedan od najboljih igrača planete, imati slobodno vreme pre okupljanja reprezentacije.

PROČITAJTE JOŠ

To je izuzetno bitno kada se zna da je Srbin prošlu sezonu završio 12. juna, a onda odlučio da „odjavi“ reprezentaciju saopštenjem. Ovog puta umor ne sme da bude faktor jer će Jokić imati mesec i po dana da se odmori jer reprezentaciji može da se pridruži, po pravilima NBA, tek 28 dana pre početka takmičenja. To znači da će imati vremena do kraja juna jer Olimpijske igre kreću 26. jula.

Biće to više odmora nego što ima bilo koji radnik u Srbiji, što nije bilo retko poređenje prethodnih godina kada je Nikola govorio da je preumoran. Teško je sada pronaći opravdanje jer i takmičarski (najveći sportski događaja) i vremenski (dovoljno prilike za odmor) ne sme da bude izgovora. Ili bolje rečeno, ne bi trebalo da ih bude.

Pripreme Srbije zvanično počinju 17. juna, pa bi Jokić imao dovoljno vremena da se odmori i da čak dođe kada prođe onaj najteži, bazični deo. Naravno, sve ovo mora da bude u dogovoru sa selektorom Pešićem i pod uslovom da Jokić želi da provede ovo leto u Parizu (što i nije loša opcija iz nekoliko razloga).

Po eliminaciji iz plej-ofa Jokić je odbio da govori o reprezentaciji.

„Ne znam, prijatelju. Videćemo, moram da razmislim o tome“, rekao je Jokić i još jednom zabrinuo Srbiju.

Srbija će protiv SAD igrati na Olimpijskim igrama 28. jula, 3. avgusta je na programu utakmica sa Južnim Sudanom, čeka se još samo jedan tim, koji će doći u grupu iz kvalifikacija koje se igraju u Portoriku.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT, Xue Yubin / Avalon / Profimedia

Pešić je upitan da li ima šanse da Jokić i Micić budu deo reprezentacije, a selektor je imao spreman odgovor.

„Mislim da ima. Treba da se izbore prvo“, rekao je Pešić uz osmeh.

Svetislav Pešić Foto: Michael Schwartz / AFP / Profimedia

Pričao je i o tome kakvi su izgledi da Nikola Jokić zaigra u Parizu krajem decembra, gde se srpski tim kvalifikovao prolaskom u polufinale Mundobasketa, na kom je na kraju bez Jokića osvojio srebro.

Nikola je jednom prilikom rekao da će Pešić prvi znati hoće li Somborac igrati u Parizu, a nešto slično je rekao i selektor.

„Otprilike znamo protiv koga ćemo u Parizu da igramo, a sa kim ćemo mi da igramo, sa kojim igračima, to je naravno prerano. Ono što je tačno je da smo mi sada u ove dve godine, otkad sam ja selektor i trener reprezentacije, ipak uspostavili jedan sistem kad je u pitanju reprezentacija“, naveo je Pešić.

„Dobra je stvar da definitivno imamo ekipu i igrače koji ne samo što žele da igraju za reprezentaciju, to se nikada nije postavljalo. Iako naravno u medijima se uvek postavlja pitanje zašto ova igra, zašto ovaj ne igra, pa ponekad su i navijači ljuti i na Jokića i na neke druge igrače. Međutim, treba razumeti da je sve to dosta teško zbog takvog sistema takmičenja gde je mnogo utakmica, dolazi do povrede, dolazi do mentalnog zamora, ja bih rekao“, objasnio je selektor košarkaša Srbije.

BONUS VIDEO Jokić nemo posmatrao debakl Nagetsa protiv Minesote u šestom meču polufinala zapada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare