Foto: JEROME BROUILLET / AFP / Profimedia; WSL / Zuma Press / Profimedia

Olimpijske igre su gotovo tu, iza ćoška, do smotre najboljih sportista u dele nas 43 dana, posle čega će pažnja biti usmerena ka Parizu i - Tahitiju.

Zašto Tahitiju?

Zato što je ovo ostrvo deo arhipelaga u južnom delu Tihog okeana koji nosi ime Francuska Polinezija.

PROČITAJTE JOŠ...

Francuska Polinezija je skup od 121 ostrva i atola koji se prostire na 2.000 kilometara širom južnog Pacifika.

Sveukupno, ostrva u ovoj skupini prostiru se na 3,521 kvadratni kilometar, a od 121 ostrva i atola, samo 75 je naseljeno – od čega je Tahiti najveće i najpopularnije kako za turiste, tako i za surfere širom sveta.

Deo Francuske postali su 1842. godine prvo kao protektorat, a potom i 1881. godine kolonija.

A kako svaka zemlja ima pravo da odabere nekoliko sportova koji će biti deo Igara, Francuzi su odlučili da to bude Tahiti, jedna od najpopularnijih destinacija među surferima širom planete.

Interesantno je, doduše, da su Francuzi odabrali Tahiti umesto Sor-Osgora, francuskog mesta na samom jugozapadu zemlje, koje je verovatno najpopularnije među surferima u Evropi. Doduše, tokom jula na ovoj lokaciji vladaju velike gužve, dok nije neuobičajeno da talasi ne budu dovoljno veliki za takmičenje, pa je Tahiti poslužio kao bolja opcija – bar za same Olimpijske igre.

Pogotovo jer je ovo lokalitet sa najboljim i najtežim talasima za savladati na svetu.

Sa druge strane, lokalno stanovništvo je u više navrata izrazilo proteste zbog toga što će ugostiti OI, a jedan od razloga krije se i u šteti koju su brodovi naneli lokalnim grebenima koji okružuju Teahupo, seoce na jugozapadu Tahitija, koje će ugostiti učesnike Olimpijskih igara.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare