Foto: FIBA.com

Košarkaši Srbije pobedili su Gruziju na gostovanju sa 92:66, čime su obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo i pre poslednjeg meča, koji će se odigrati protiv Švajcarske u nedelju.

Jedan trijumf u poslednja dva duela, protiv Gruzije ili Švajcarske (nedelja, 13.00), bio je dovoljan za dalji plasman, a ceo posao završen je u Gruziji.

PROČITAJTE JOŠ

Petrušev je bio najbolji akter sa 27 poena i šest skokova, Anđušić je dirigovao igrom sa 22 poena i pet asistencija, Šermadini je parirao sa 20 poena.

Posle slabe i neefikasne prve deonice koju je Srbija dobila sa 13:10, postepeno se dizao tempo uz razliku, koja je na kraju bila prilično ubedljiva, maksimalna je bila +28.

Dejan Milojević vodio je ovaj meč, a selektor Igor Kokoškov se naknadno priključuje za meč sa Švajcarcima, zbog obaveza u Evroligi na klupi Fenerbahčea.

Na raspolaganju su Milojeviću bili Miroslav Raduljica, Aleksa Avramović, Nikola Rebić, Boriša Simanić, Nemanja Dangubić, Danilo Anđušić, Ognjen Jaramaz, Dragan Apić, Filip Petrušev, Marko Luković, Luka Ašćerić, Dalibor Ilić, Marko Radovanović i Nemanja Nenadić. Za meč sa Švajcarskom ekipi će se priključiti Vasilije Micić i Marko Gudurić.

Gruzija – Srbija 66:92

Dvorana: Sportska palata – Tbilisi. Sudije: Pursanidis (Grčka), Lucis (Letonija), Baki (Turska).

Gruzija: Frankamp 10, Burjanadze 10, Bokolišvili 3, Šermadini 20, Sanadze 15, Korsantija, Phevadze, Berišvili 3, Lobjanidze, Bekauri, Bakradze 3, Londaridze.

Srbija: Ašćerić, Jaramaz 6, Luković, Radovanović, Rebić 11, Anđušić 22, Apić 4, Avramović 9, Dangubić 5, Petrušev 27, Raduljica 6, Simanić 2

40′ Kraj! Srbija je učesnik Evropskog prvenstva

Kokoškov može da bude miran, i pre dolaska u Srbiju je rešeno važno pitanje, nakon nekoliko neočekivanih kikseva.

35′ Sjajan finiš!

Sa 13:3 je Srbija počela poslednju deonicu, konačno se rešava pitanje pobednika, zadvoljan je i Milojević, čestitao je momcima na urađenom pri tajm-autu.

30′ Avramović podigao razliku

Srbija u 4. deonicu ulazi sa 65:51 posle koša Avramovića, dve sekunde pre isteka 10. minuta pretposlednje četvrtine.

27′ Anđušić i Petrušev dominiraju

Ima već 20 poena Petrušev, Anđušić je na 16. Preuzeli su sve konce igre, sledeći strelac ekipe je Jaramaz sa šest, pri 48:57.

24′ Drži Srbija odstupnicu

Korak po korak, gradi se razlika, Petrušev je doneo dvocifrenu razliku za 48:37.

20′ Poluvreme, Srbija ima +6

Sa 37:31, Srbija ide na najdužu pauzu na utakmici. Nije razlika velika, ali je dobra podloga za nastavak, najviše zahvaljujući Petruševu, strelcu 16 poena. Deset je ubacio Anđušić.

18′ I dalje je Gruzija u egalu

Ne uspeva naš tim da se odlepi previše, ali je Petrušev na atraktivan način pogodio za 24:29, ima već 13 poena.

16′ Srbija se vraća u igru

Posle bacanja Rebića, Anđušić je iznudio i vezao tri slobodna bacanja za preokret, koševi Petruševa i Raduljice su ispisali 18:24 na semaforu.

14′ Vodi Gruzija

Povela je domaća selekcija, u krizi je naš tim. Usput, Jaramaz je dobio nesportsku, a Frankamp je doneo prednost Gruziji posle promašaja Petruševa.

10′ Skroman košgeterski početak

Iako je Srbija dobro počela meč, zastala je, a prva deonica završena je sa skromnih 13:10 za Orlove, od toga, osam poena delo je Petruševa, koji je usput prikupio i četiri skoka.

9′ Opustila se Srbija

Posle „zabetonirane“ odbrane, ipak je Gruzija prišla na 10:13 previše lagano.

5′ Gruzija ne može da priđe košu

Odlična je i dalje defanziva, svedena je Gruzija na jedan skroman koš, Petrušev je potom sa linije penala uz jedno polaganje odveo naš tim na +9. Uposlio ga je atraktivnom asistencijom Jaramaz.

4′ Srbija vodi

Pogađa i Danilo Anđušić, ne i Jaramaz polaganje pod faulom, pa Srbija uz dobru odbranu posle jednog njegovog penala vodi u Gruziji 7:2.

2′ Nula na početku

Prvi minut protekao je bez pogodaka, da bi Petrušev posle dobijene blokade uhvatio skok u napadu, iznudio faul i pogodio slobodna bacanja za 0:2.

1′ MEČ JE POČEO

Nema trojke za Gruziju na startu, skok Anđušića i potom promašaj beka Burža.

15.58 PETORKA SRBIJE

Jaramaz, Anđušić, Dangubić, Petrušev, Raduljica. Podsetimo, selektor na ovom meču je Dejan Milojević, u odsustvu Igora Kokoškova.

15.43 ZAGREVANJE

Košarkaši Srbije izašli su na teren hale u Tbilisiju kako bi obavili poslednje zagrevanje pred meč.

Foto: KSS

15.37 ANĐUŠIĆ VERUJE U POBEDE

Danilo Anđušić, košarkaš Burža, najavljuje dve pobede u Tbilisiju kako bi svako pitanje prolaska dalje bilo rešeno.

“Čeka nas meč protiv neugodnog rivala. Uprkos tome što se kao domaćin prvenstva već kvalifikovala za Evropsko prvenstvo, Gruzija iz četiri utakmice u našoj grupi ima četiri pobede. To govori da imaju jak karakter i da igraju na svom maksimumu od početka do kraja, bez obzira na sve. Znamo zašto smo ovde i šta nam je cilj. Prema tome, moramo da uradimo sve što je u našoj moći da u petak i u nedelju pobedimo i da tako na najbolji mogući način završimo ove kvalifikacije”, poručio je Anđušić.

Foto: FIBA

15.35 POBEDA VODI DALJE

“Orlovima” je neophodan samo jedan trijumf da bi uspešno završili kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje se igra septembra 2022. godine. Dakle, ili protiv Gruzije ili u nedelju protiv Švajcarske, košarkaši Srbije trebalo bi da overe kartu za EP.

15.30 DOBRO DOŠLI

Dobar dan i dobro nam došli na još jedna Nova.rs blog uživo, u kojem ćemo ovaj put pratiti duel košarkaša Gruzije i Srbije, u kvalifikacijama za Evrobasket 2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar