Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Secira se sličnost Jokića i Džordana zbog koje se u Denveru sanjaju veliki snovi.

Nikola Jokić je osvojio NBA titulu i tako doneo prvi prsten Denver Nagetsima od osnivanja 1967. godine. Nakon ovog neverovatnog koraka za franšizu, samo nekoliko dana kasnije je počelo da se razmišlja o dinastiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Dinastija je baš sjajno određenje za Denver, jer se mnogi u Srbiji sećaju čuvene serije koja se prikazivala dugo u našoj zemlji. Blejk i Kristl Karington, Aleksis postali su antologijski likovi, a sada bi dinastija u Denveru mogla da se vezuje uz Nagetse.

Od početka 21. veka smo imali samo četiri prave dinastije. Los Anđeles Lejkersi su osvojili šest titula, po četiri puta su prvaci bili Golden Stejt Voriorsi i San Antonio Sparsi, dok je Majami Hit zaustavljen na tri titule. Svi ostali timovi su po jednom bili šampioni.

I nije to nimalo neočekivano kada se pogleda koliko sličnosti ima između Majkla Džordana i Nikole Jokića. Džordan je doveo Čikago Bulse do šest titula tokom 90-ih (dva puta po tri titule zaredom). Ipak, podudarnosti sa početkom dinastije su na momente frapantne.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Džordan je baš kao i sada Jokić osvojio prvi titulu sa 28 godina. Prosečno je beležio više od 30 poena u finalu i više od sedam asistencija. U tom trenutku je imao dva MVP pehara. Zvuči neobično poznato, zar ne?

I dobra stvar je što u Denveru i dalje svi deluju superzadovoljno statusom, nijedan igrač ne iskače iz onoga što se od njega očekuje i uloge su jasno raspoređene. Nakon sedam godina izgradnje tim je dostigao svoj vrhunac, a jedino brine što je Sten Kronke, kao vlasnik franšiza u drugim sportovima, znao odmah da razbija šampionske generacije i da kreće u potpunu reizgradnju.

Zasada takvih indikacija nema, a najbolja petorka ima ugovore do kraja sezone 2024/2025, trojica i godinu dana kasnije, a Jokić čak do sezone 2027/2028. u kojoj će zaraditi 61.908.000.

Dakle, nema mnogo zebnje da će doći do velikih promena, zapravo se može očekivati da će sada lakše privući epizodiste koji bi bili prava podrška Nikoli Jokiću, Džamalu Mareju, Eronu Gordonu, Majklu Porteru Junioru i Kentavijusu Koldvel-Poupu.

Foto: Tanjug/Kyle Terada/Pool Photo via AP)

Samo jedan uslov mora da zadovolji svaki igrač koji bude želeo da postane deo Nagetsa. Isti onaj koji je postojao i u Bulsima, a to je da se pomiri sa tim da je Jokić/Džordan glavni. Uostalom, Jokić je postao prvi igrač koji je predvodio plej-of po broju poena (ukupno 600), skokova (269) i asistencija (190).

Jokić je promenio NBA ligu, prilagodio je sebi i predstavio novu eru košarkaša u kojoj se traže veštine pre fizičkih predispozicija. Istovremeno je vratio centarsku igru i postao najdominantniji centar još od Šekila O’Nila.

Zbog toga se sve češće govori da se ušlo u „eru Nikole Jokića“, jer na ovako vrhunskom nivou može da igra još najmanje četiri sezone.

Jokić ima podršku dovoljnog broja kvalitetnih igrača koji su spremni da se podrede tome da se dođe do novih titula, a nema dileme da bi dodavanje još jednog ili dva veterana dovelo do još veće dubine i širine tima.

Neverovatne brojke govore o dominaciji Jokića. Ričard Džeferson, bivši NBA košarkaš, poredio je kako su igrali igrači koji su na kraju dobili nagrade za MVP finala. Jokić je tako imao bolji ili gotovo isti učinak kao ovi igrači.

Prosečno je postizao 30 poena u plej-ofu, što je više nego što je postizao Durent, koji je 2017. godine bio MVP finala.

Imao je Jokić prosečno više asistencija i od Medžika Džonsona, koji je 1980. godine stigao do 9,4 asistencija po susretu.

Prosečno je Srbin beležio 13,5 skokova po susretu, što je više od Dankana, koji je tokom NBA plej-ofa 1999. godine prosečno upisivao 11,5.

Tu nije kraj, pa je tako prosečno postizao 46,1 odsto trojki (svaka druga je ulazila u koš), a Kari je 2022. godine kao MVP finala beležio 39,7 odsto iz igre. Naravno, Kari prirodno šutira mnogo više trojki, ali to samo pokazuje neverovatnu upotrebljivost Jokića.

I za kraj je tu segment koji se najviše zamera Jokiću – defanziva. On je dozvoljavao igračima da postižu 39,8 odsto šuteva kada ih čuva, a bolji procenat je imao i to neznatno samo Janis Adetokumbo, koji je dozvoljavao 39,7 poena 2021. godine u plej-ofu. Zanimljivo, te godine je grčki as bio proglašen za defanzivca godine.

BONUS VIDEO Majk Meloun, Nikola Jokić i Džamal Marej – izjave nakon treće utakmice finala NBA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar