Foto: ABA liga / Renato Pezzi / KK Split

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u meču trećeg kola ABA lige od Splita na gostovanju u tom hrvatskom gradu sa 85:78.

Tim Janisa Sferopulosa je doživeo i drugi poraz u prva tri meča u regionalnom takmičenju, dok je Split meč prelomio serijom 9:0 u poslednjih pet minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Baš kada je delovalo da će Zvezda serijom Jaga Dos Santosa uspeti da slomi otpor domaćina koji je tokom čitavog meča mučio prvaka ABA lige, izabranici Slavena Rimca su imali drugačiji plan.

Antonio Jordano i David Škara su tokom celog drugog poluvremena vukli svoj tim, a Boris Tišma je dao verovatno prelomnu trojku za 74:71, posle koje je „sevnula“ još jedna Jordanova za +6 i potop prvaka ABA lige.

Čak petorica igrača Splita imala su dvocifren učinak i u zavisnosti od delova meča, uništavali su odbranu gostiju. Šenon Šorter je imao 17 poena, David Škara 16, Antonio Jordano i Kreša Ljubičić po 14, a Borna Kapusta 12.

U Zvezdi je Nemanja Nedović imao 16 poena, a Ognjen Dobrić i Jago Dos Santos po 14, dok je Ajzea Kenan ubacio 9 koliko je imao i Majk Daum.

Zvezda je prvo poluvreme odigrala ispod nekih svojih očekivanja jer je dozvoljavala Splitu da relativno lako poentira za dva poena ali i da kombinuje.

Domaćin je tokom prvog poluvremena imao 13 asistencija protiv crveno-belih koji do sredine druge četvrtine nisu uspevali da pronađu pravi ritam.

Tek onda su Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić uzeli loptu u svoje ruke, Ajzea Kenan je počeo da pogađa šuteve sa distance i stvari su se okrenule u korist tima Janisa Sferopulosa.

Šampion ABA lige je prvu četvrtinu otvorio košem Nemanje Nedovića, koji je nastavio gde je stao tamo protiv Baskonije, a zatim i trojkom Majka Dauma.

Ispostavilo se da je ta mini-serija od 5:0 bila kratkog daha jer je na drugoj strani trio Šenon Šorter, Vito Kučić i Antonio Jordano začas doneo preokret Splitu i vođstvo 8:7.

Posle trojke Jordana prednost je bila i 11:7, a Zvezda je do kraja prve deonice gubila. Borna Kapusta je na startu druge počeo da pravi pakao od života igračima Zvezde i počeo je da pogađa u serijama.

Nemanja Nedović i Miloš Teodosić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Najpre slobodno bacanje, pa polaganje i onda fejdavej trojka značili su probleme za Zvezdu koja je tada gubila 24:16. Međutim, kada je protok lopte postao bolji, a reket Splita se malo otvorio, onda je postalo i lakše za igru.

Krenulo je od trojke Miloša Teodosića, pa preko dalekometnog hica Dobrića i polaganja Davidovca do nove trojke Dobrića. Tada je Zvezda prišla na poen minusa 28:27, sredinom drugog perioda.

Do poluvremena je nekoliko šuteva pogodio Kenan, Džoel Bolomboj je zakucavanjem završio efektnu akciju trojice igrača u kojoj mu je zakucavanje na tacni poslužio Davidovac, pa je Zvezda posle 20 minuta vodila 39:37.

Drugo poluvreme počelo je jednako tvrdo. Daum i Jago su poentirali jedini u prva tri, četiri minuta. Tek onda je Dobrić vezao dve trojke, jednu je vratio Šorter.

A kada je i Jago ubacio šut spolja delovalo je da će stvari krenuti nabolje. Zvezda je posle slobodnih bacanja Nedovića stekla osam poena viška i povela 58:50, ali je njena prednost bila kratkog daha.

David Škara je ušao u seriju poena, „začinio“ ju je Tonko Vuko trojkom za 58:58, posle čega su Nedović trojkom i Škara još jednim šutem za dva priveli kraju treću deonicu.

Zvezda je imala 61:60, ali i brigu kako je moguće da su njeni igrači više puta pravili faulove i nudili protivniku situacije 2+1, koje je Split obilato koristio.

Na sve to, smirenost koju su pokazivali i emitovali na terenu Škara i Jordano u trenucima kada je bilo bitno, mnogo su pomagali i saigračima.

Tako je Škara pogodio za dva i nakon što je Jago počeo da pogađa pred kraj. Split je njegovim košem izjednačio, a onda je Tišma ubacio trojku za 74:71.

Kada se na to nadovezao i Jordano svojim šutem za tri, pa još i Kapusta jednim penalom, bilo je jasno da će preostalih minut i po biti premalo da se nešto promeni.

I bilo je, pa je Zvezda već sada upisala drugi poraz u takmičenju posle tri odigrana meča.

v

Split – Crvena zvezda 85:78 (18:16, 19:23, 23:22, 25:17)

Dvorana: Mala dvorana (Split); Sudije: Tomislav Hordov, Sašo Petek, Vladimir Jevtović

Split: Šorter 17, Jordano 14, Tišma 5, Kučić 2, Vuko 5, Perkušić 0, Škara 16, Kapusta 12, Ljubičić 14; Trener: Slaven Rimac.

Crvena zvezda: Miler-Mekintajer 0, Kenan 9, Teodosić 3, Davidovac 6, Mitrović 2, Kalinić 0, Dobrić 14, Bolomboj 4, Daum 9, Plavšić 1, Nedović 16, Dos Santos 14; Trener: Janis Sferopulos.

Split - Crvena zvezda 85:78 (18:16, 19:23, 23:22, 25:17)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare