Foto: Tanjug / AP Photo/Sam Hodde

Matej Erjavec, predsednik Košarkaškog saveza Slovenije, pričao je o naturalizovanim igračima u reprezentaciji svoje zemlje.

Godinama unazad za Sloveniju je nastupao Majk Tobi, bivi centar Crvene zvezde, a ovog leta došlo je do promene, pa je njegovo mesto zauzeo Džoš Nibo, jedna od najboljih „petica“ u Evroligi.

Bilo je priča i o tome da će Danijel Gaford, saigrač Luke Dončića iz Dalasa, zaigrati za Sloveniju, ali to se ove godine nije dogodilo, što ne znači da u budućnosti neće.

„Do naturalizovanih igrača dođemo nakon što sačinimo listu potencijalnih kandidata, a onda analiziramo njihove karakteristike, kompatabilnost sa timom i to da li je moguće da dođemo do njih. (Posle Gaforda) Nibo je bio broj jedan na toj listi“, rekao je Erjavec za „Ekipa24“.

PROČITAJTE JOŠ:

Za poslove oko državljanstva i pregovore sa igračem bili su zaduženi Saša Dončić, Lukin otac, i Miško Ražnatović.

„Mislim da je ove godine već doprineo, a da će biti još bolji u budućnosti. Egzekucija ove operacije bio je zadatak Saše Dončića, a on je to savršeno odradio zajedno sa Miškom Ražnatovićem“, dodao je Erjavec.

Miško je bio pomalo skeptičan, ali se pozitivno iznenadio.

„Ražnatović nam je rekao da sumnja u Nibovu spremnost, ali je posle bio poprilično iznenađen time kako je sve ispalo“.

PROČITAJTE JOŠ:

Nibo je za Sloveniju debitovao ovog leta u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Na kvalifikacionom turniru u Grčkoj imao je 16,3 poena i 9,3 skokova po utakmici, ali se njegova nova reprezentacija nije plasirala u Pariz.

Pričao je Erjavec i zašto Gaford nije nastupao za Sloveniju, iako je sa njim bilo kontakta.

„On je bio apsolutno prvi izbor Saše Dončića i trenera Sekulića. Ipak, ubrzo je postalo jasno da će biti nemoguće to sprovesti u delo i prebacili smo se dalje. Odmah posle jedne utakmice, dok je još bio malo znojav, upitan je da li bi igrao za Sloveniju. Bio je veoma iznenađen, ali je veoma brzo pozitivno reagovao. Rekao je da je počastvovan time, ali da mu je potrebno malo vremena da razmisli“.

Džoš Nibo, Foto: EPA-EFE/PETE ANDREOU

Nakon nekoliko dana, usledio je negativan odgovor, ali ne i „zatvaranje vrata“.

„Kada smo se čuli par dana kasnije rekao je da jednostavno to ne može da funkcioniše, jer je već zakazao individualne programe, vežbe, trenere i neke druge stvari, ali da je definitivno zainteresovan u budućnosti. Kada vreme za to dođe, nadležni će razmotriti tu opciju i doneti odluku“, podvukao je Erjavec.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar