Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT, Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Srpska košarka ima problem. I dok se prethodnih godina o tome ćutalo i to guralo pod tepih, sada se situacija promenila. Početak svih promena je ukazivanje na probleme i njihovo rešavanje.

Ovog puta je jedna takva poruka došla od Svetislava Pešića, selektora Srbije, a nedugo potom je trenutno stanje u domaćoj košarci prokomentarisao Nikola Jokić, dvostruki MVP lige.

Obojica se slažu da stanje nije dobro, Pešić predlaže formiranje jake domaće lige i internacionalna takmičenja za mlađe kategorije. Ipak, to je za sada ostalo na nivou priča.

Da je situacija daleko od dobre znali smo odavno, a sada smo došli do toga da više nije ni podnošljiva.

PROČITAJTE JOŠ

Kako drugačije objasniti da su dvojica najboljih arbitara Ilija Belošević i Milivoje Jovčić odbili da sude Kup Radivoja Koraća. Jednostavno ne žele da opet prolaze kroz linč, vređanje navijača, pritiske, pretnje i poruke „da policija ne može da isprazni tribine“ i da time garantuje bezbednost.

U situaciji kada se akteri plaše za bezbednost retko kada se misli na sport.

„Vi ste videli da je najbolji deo košarke ono što se dešava na terenu. Stalno sam u Srbiji, ako ne fizički, onda glavom, ne može niko da me osuđuje kada treba da rešavamo neka pitanja. Ne može da mi kaže “Kari, ovo je Srbija, ovo nije Nemačka“. Dva naša najbolja arbitra nisu bila na utakmici (derbiju, prim.aut), niti prisustvuju manifestaciji“, rekao je Pešić.

Partizan, KLS, Zvezda, Kup

Legendarni stručnjak nije siguran da se Srbija nalazi na pravom putu. To i ne čudi kada se pogleda sve što se dešavalo u poslednjih godinu dana. Iako Zvezda i Partizan igraju Evroligu ne prestaju da se prepucavaju, direktno ili indirektno. Čak su i igrači poput Matijasa Lesora „pali“ na navijačke provokacije koje se dozvoljavaju i prelaze granicu ukusa.

Došlo se i do toga da je Partizan prošle sezone odlučio da neće igrati Košarkašku ligu Srbiju. Partizan je odbio da igra to takmičenje i šta? Pa, ništa… Jeste Partizan platio kaznu 1.812.000 dinara, ali to je gotovo ništa za budžete klubova u ovom trenutku. Povredio je ugled krovne institucije i za to nije snosio nikakve druge posledice.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Druga strana priče je što je i Crvena zvezda insistirala na tome da Partizan bude kažnjen. Onda je na 24 sata pre početka Kupa Radivoja Koraća (nešto više od dva dana pre prve utakmice crveno-belih u Nišu) odlučila da sazove konferenciju i da saopšti da li će igrati na turniru.

Na ovakve igre i na ratove saopštenja smo navikli, ali da li je trebalo. Zar se došlo do potpunog bezvlašća u kome svako radi šta želi?

Pešić insistira na tome da je neophodno postaviti sistem. I to jeste istina, ali bi trebalo i razmisliti kako da se vrati poverenje u važne institucije. Ovde se već naviklo da se pravila iskrive, pa se mnogi čude kada Evroliga zabrani Zvezdi da dva meseca registruje igrača.

„Da li smo mi na pravom koloseku? Ja ovde ponavljam to, da li mi treba da nađemo pravi kolosek ili put? Da li ja prvi treba da kažem sve ono što neki drugi treba da kažu? Mi nismo izmislili ovu igru. Lopta je donesena, mi smo je samo prihvatili. Mi samo u Srbiji govorimo o rezultatima Zvezde, Partizana, Srbije, a ne kako se do toga stiže. U profesionalnom sportu je važan rezultat. Važno je da se pobeđuje, niko te ne pita kako, nego jesi li pobedio“, objasnio je Pešić.

Svetislav Pešić Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U Evroligi sve može (ili mora) normalno, u Srbiji rat

Smatra da je neophodno da se stvari podignu na viši nivo, pre svega organizaciono. Došli smo do toga da je čitava Srbija imala mali osećaj ponosa što je utakmica na kraju završena. Ono što se dešavalo iza zatvorenih vrata (policija poručila da ne može da isprazni tribine „Čaira“ na derbiju) tako je pokazalo da je neophodno uvesti oštrije kazne.

Kako to da u Evropi nije napravljen nijedan jedini incident, a da mečevi u ABA ligi i Kupu deluju kao vašar taštine i pravi rat? Zar nam nije dosadilo da na nas gledaju kao na divljake? Izgleda da nije…

„Hoćemo u Evropu sada… I Bosna i Hrvatska su u Evropi, ali ne mislim na to. Nemamo dovolino dobro organizovanu profesionalnu ligu. Ne bih sada da nekog kritikujem, verovatno ljudi rade koliko znaju. Sistem takmičenja kao i metodika treninga treba da budu promenjive kategorije. Zvezda i Partizan, a svi smo zainteresovani da najbolji kao i ostali klubovi, Mega, FMP, Borac iz Čačka, Vojvodina, neko iz Niša igraju profesionalno. Zvezda i Partizan nemaju interesa da igraju ABA ligu, sem da je to prohod u Evroligu. Mi insajderi to podržavamo, ali pošto se na nivou Evrope dešavaju promene, kada će se one desiti, mi to ne znamo, ali moramo da se pripremimo za to.“

Istakao je da Srbija mora da iskoristi proces tranzicije na najbolji mogući način, inače će opet zaostajati za ostatkom Evrope.

„Ovo je idealno vreme da u toj tranziciji, mi formiramo našu profesionalnu ligu i da onog trenutka kada Evroliga bude proširena i budu bile dve konferencije, a nadamo se da Zvezda i Partizan neće dobiti samo vajld kard, nego biti i suvlasnici lige, da ćemo morati da imamo profesionalnu ligu. I Zvezda i Partizan, i Mega, i FMP treba da igraju profesionalnu ligu i da iz nje idu u Evropu. Mi danas nemamo nijedan klub iz naše zemlje koji igra sa timovima iz druge države, a hoćemo da se takmičimo sa Nemcima, Špancima, Turcima… Nijedan klub internacionalno ne igra, a onda dolaze takmičenja svake godine u organizaciji FIBA. Imate U20, U18, U16… Imate Svetsko prvenstvo U17, U19. A naši glavni igrači nisu prešli, ni imali mogućnost da u svojoj klupskoj košarci mogu da se mere sa najboljim klubovima Evrope, da igraju FIBA Evropa kup, FIBA Ligu šampiona. Moramo da se pripremimo za to, da bismo taj talenat koji imamo pretvorili u kvalitet, mora da bude adekvatan sistem takmičenja.“

(AP Photo/David Zalubowski)

„Tužan deo naše kulture“

I onda imamo još jedan primer iz SAD. Nikola Jokić, najbolji srpski igrač (možda i u istoriji), poručio je da je gledao samo poslednju četvrtinu derbija.

Čak je i on morao da poruči da je bilo ružno gledati sve to i da bi stvari trebalo menjati iz temelja.

„Da budem iskren, to je deo naše kulture prilično dugo, tako je kako je. Mislim da je stvarno tužno što se utakmice prekidaju i mislim da moramo da počnemo obnovu iz temelja. Tako ćete biti priznati kao velika liga u Evroligi. Ali trenutno ima toliko toga da se uradi, tako da je veoma, veoma teško“, iskreno je poručio Jokić.

I dok god svi budu zazirali da kažnjavaju nekog zbog imena, zbog renomea ili nekih kontakata, pravde neće biti.

I sada umesto da pričamo o tome ko će biti naslednik Vasilija Micića na poziciji plejmejkera (sa kojom kuburi gotovo svaka evropska reprezentacija) ili da analiziramo kako je Filip Petrušev odigrao na derbiju, pišemo o zadovoljenju elementarnih uslova.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Mnogi ne smeju da odvedu decu na tribine, mnogi ni ne gledaju košarku nego čekaju da isprate skandale. Evo i još jednog podatka – finale mini kupa je u Španiji gledao 8.600 gledalaca, a finale pionira Mege i Partizana (94:76) gledalo je 150 gledalaca.

U Srbiji se nije pisao toliko o Vuku Daniloviću, sinu košarkaške legende Predraga Danilovića, koliko o Mamadu Landuru koji ima 13 godina, 211 centimetara, a u finalu je dao 56 poena i imao 33 skoka za Real protiv Barselone (84:74).

Ipak, legende košarke i legendarne funkcionere ne bi trebalo mešati. Prave funkcionere na svetskom nivou nemamo decenijama unazad, još od kada je svetskom košarkom vedrio i oblačio Bora Stanković. Ipak, i on je ponikao u domaćim okvirima, a onda ih je samo prevazišao.

Sada deluje da imamo mnogo manje stvari da ponudimo Evropi, nego da naučimo od nje. Nekada smo bili lideri, a sada se trudimo da uhvatimo korak…

BONUS VIDEO Nedović u epizodi „Je l’ ovaj lud“ i tehnička za klupu Zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar