Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ako bi smo tražili heroje drugog ovogodišnjeg derbija između košarkaških klubova Crvene zvezde i Partizana, morali bismo da gledamo van parketa. Kevin Panter je za malo izgubio prvi derbi, i sasvim sigurno bio najveći krivac za pobedu u drugom. Ja volim Kevina Pantera, ali...

Ako izuzmemo utakmicu protiv Asvela, Kevin celu sezonu posluje u minisu, ili na pozitivnoj nuli. Loš niz utakmica Partizanovog kapitena krunisan je sa sedam izgubljenih lopti i plus/minus količnikom od -3, u utakmici koja se mogla okarakterisati onom narodnom „pukovnik il pokojnik“.

Pročitajte još

„Kejs Punter“ se zasniva na polaritetu koji ovaj igrač donosi kada je na parketu, a samim tim ekipi nešto mora biti odnešeno. Panter s loptom guši Partizanov napad. Ti pikovi koje on igra su spori, tromi i plitki, dok su rešenja dodavanje iz skoka (“njima” u ruke), i „step back leaner“ preko ruke pod teškim kontaktom. Ako dodamo da je prošlogodišnji snajper sezonu otvorio sa 0-8 za tri poena, a da je u derbiju bio na 50% ukupnih i 100% „catch and shoot“ trojki kao meta ekstra pasa. Na neki način te dve akcije su donele i rešenje.

Partizan je sinoć delovao kao druga ekipa.

Partizan je sinoć prodisao.

Frenk (the) Tenk je dominirao reketom, a ti nešto plići pikovi koji do sada i nisu bili baš efikasni, rešeni su dodatnim driblingom igrača sa loptom u širinu. Na ovaj način se otvorila linija dodavanja kako unutra a tako i na krilo, a istovremeno se dalo vremena da se Kaminski pozicionira bliže košu (22 poena uz 5/6 za dva). Odavno nismo videli da igrač ovako staloženo, da ne kažemo sporo, a tačno igra napad na niskom postu.

Foto: Starsport

Drugi bitan detalj širenja reketa (čitaj pluća) je korekcija pozicije Zeka Ledeja. Ovo je možda donelo sliku o njegovoj pasivnosti, ali moramo da kažemo da je najveći kvalitet ovog igrača taj što je produktivan u kontinuitetu bez neke posebne tendencije da se sam igrač uposli. Zek je bio strpljiv, Zek je zatvorio utakmicu trojkom iz ćoška. PJ se polako budi. Ne znamo koliko se zna da je čovek izašao iz dve jako teške povrede ACL ligamenata kolena. Denver je ozbiljno računao na njega pre nemilih dogadjaja sa povredama i treba imati razumevanja za igru koja deluje da je “pod ručnom”. Posle one trojke koja je prelomila prvi derbi, ovaj put nam donosi duh Nikole Jokića na beogradske parkete i beleži neverovatnih osam asiatencija.

Posle dve godine tinjanja, eksplidirao je i Danilo Anđušić. Ušao je u utakmicu odlučno, bacio floater i pogodio trojku, igrao solidnu odbranu i donosio dobre odluke. Aleksa. Aleksaaaaaa. Aleksaaaaaaaaaaa. Ostaviću ovo ovako.

Meč viner, najbolji kad je najteže, najmirniji kada je sve samo ne mirno.

Izuzetno košarkaški bitan detalj smo videli a koji se imenuje kao Small Ball. Zek na petici, Trifunović na četvorci, tri agreaivna beka i rezultat presečena lopta. Na trećem pasu. Odgovor svim nevernim Tomama koji misle i spekulišu da Obradović nije/ne bi mogao da vodi ekipe u NBA ligi…

Dva beogradska derbija su otvorila mnogo pitanja i dala mnogo odgovora. Dabsi, ovaj Partizan je sasvim sigurno pronašao sebe u ova dva duela, prisetio se šta je bio, definisao šta jeste i dao naznake šta može da bude. Ovaj momentum i energija dve “najbitnije” pobede u košarkaškim životima u Srbiji se moraju krunisati pobedom nad trenerom koji ih je najviše namučio prošle godine, te je imperativ pobede nad Baskonijom veliki.

Foto: Privatna arhiva

Autor teksta: Viktor Sadiković

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare