Imamo najboljeg košarkaša sveta i sigurno da toga još uvek nismo dovoljno svesni. Razbio je – sve.

Od dva litra koka kole i tepsije bureka do istorije košarke u najboljoj ligi sveta.

Od onog simpatičnog debeljuce do nekoga ko im je pokvario NBA igricu.

Od momka koji nije bio u stanju sklek da uradi do dvostrukog uzastopnog MVP NBA lige.

Od momka koji je na Draftu izabran za vreme reklama do šampiona Zapadne konferencije.

Od (popunite prazno polje), do Nikole Jokića.

PROČITAJTE JOŠ

Niko pre njega nije imao takve brojke, niko nije bio kao on sada, niti će iko biti.

Pa, čoveku su prošle godine doneli MVP titulu u štalu, napravili su mu iznenađenje u rodnom Somboru.

Ljudi, mi imamo najboljeg košarkaša sveta i sigurno da toga još uvek nismo dovoljno svesni. Tek ćemo biti… Razbio je – sve. Sve zablude, mitove o atleticizmu, fizikalijama i pokazao da je sve moguće.

Nikola Jokić u svojoj osmoj NBA sezoni (ruki 2015/2016) predvodio je svoj Denver do velikog finala, prvi put u istoriji kluba iz Kolorada. Na tom putu uradio je nešto od čega bi mogla da se napiše sjajna knjiga, snimi odličan film, a tu ne pričamo samo o seriji rekorda koji su sada u njegovom vlasništvu.

„Ona prva Letnja liga u Vegasu, imao je 136 kilograma, van forme, ali hej, on je dobar igrač. Ako vam neko kaže drugačije, taj neko se**, ali niko nije mogao da predvidi da će on biti dvostruki MVP i da će obarati rekorde Vilta Čemberlena svake druge noći“, rekao je Majk Meloun, trener Denvera, posle deklasiranja Lejkersa sa 4-0 u pobedama, u finalu Zapada.

A, do tih momenata o kojima će se tek pričati prošao je put koji niko nije, ali stvarno. Kako je uopšte bucmasti klinac došao tu gde jeste? I nema nameru da ode…

„Pratio sam novinske izveštaje i video da neki klinac ima impozantne brojeve. Zamolio sam da na neviđeno moj glavni skaut stupi u kontakt sa porodicom i da probamo da se dogovorimo da dođe u Megu. Ne znam niti jednog igrača koji je došao u moju agenciju, a da pre toga nije bio viđen. Jokić je došao, a da ga ja pre toga nikad nisam video kako igra. Ni ja, ni moji skauti. I ispostavilo se to da je on najbolji igrač sveta. A masa nekih drugih koji su brižljivo skautirani i znalo se sve o njima, i za koje smo bili sigurni da će napraviti velike stvari, to nikad nisu učinili. Mogu da kažem da smo tada sa Jokićem zaista imali dosta sreće“, rekao je Miško Ražnatović svojevremeno u podcastu „Biznis priče“.

Tako se uspešni košarkaški agent prisetio kako je tada 17-godišnji Jokić noseći dres Vojvodine beležio po 20 i više poena i skokova, te indeks 50, i tako mu privukao pažnju.

Jedna od glavnih stvari je bila da li je sve to radio na snagu, što može da bude posledica toga da je biološki stariji i jači od vršnjaka, ili je u pitanju talenat. Kako mladi Nikola nije imao ni „f“ od fizikalija, bilo je jasno da se radi o nesvakidašnjem talentu, ali zaista nesvakidašnjem, unikatnom momaku do sada neviđenom.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Po dolasku u Megu 2012. godine i radom sa Dejanom Milojevićem, tada trenerom srpskog tima sada članom stručnog štaba Golden Stejta, počelo je ono što danas gledamo.

Morao je momak iz Sombora drastično da promeni određene navike, kao što je već sada čuveno konzumiranje dva litra kola kole i 500 grama masnog bureka za doručak. I mnoge druge… I promenio je, najpre sebe, a onda igru zvanu košarka.

„Veliki posao je u tih prvih mesec i nešto dana napravio kondicioni trener Marko Ćosić, koji je zabranio da prvih 15 dana trenira uopšte sa ekipom. Bio je u takvom fizičkom stanju da bi se povredio“, rekao je Ražnatović u jednom intervjuu za Blicsport, što je često isticao i Milojević:

„Nije mogao da odradi sklek. Plašio sam se da će ga stariji povrediti. Mesec dana je radio samo sa trenerom, posle toga sam ga stavljao u igru“, ispričao je Milojević.

Ali, nije mogao ni sklek da napravi, tada tinejdžer, centar koji je radio šta je hteo na terenu i koji danas prosipa magiju širom NBA terena.

„Ono zbog čega je poseban su njegova dodavanja. Da li sam ga ja tome naučio? Ne, lagao bih kada bih to rekao. Kada, kako da doda, to je odluka igrača. On je to imao od početka kod sebe. Ako imate velikog momka koji može da radi takve stvari, to je nadrealna veština. Znao sam da će biti veliki igrač, ali da će biti MVP NBA lige to nisam očekivao. Imao je košarkaški IQ od početka, bilo je zabavno raditi sa njim“, otkrio je srpski stručnjak.

Posle tri godine u Megi malo je nedostajalo da Jokić nastavi karijeru u Evropi, na čemu se insistiralo u njegovom okruženju. Barselona ga je pratila dugo, došla je na finalne pregovore, ostali su samo detalji pre potpisa, ali… Sudbina je očito htela da se iz Srbije lansira u NBA.

„Napravljen je bio dogovor sa Barselonom. Dogodila se nesrećna okolnost, koja se posle pokazala kao najsrećnija moguća, a to je da je tu utakmicu pre potpisa ugovora, u Sremskoj Mitrovici pred očima ljudi iz Barselone, odigrao… To se ne zove loše, to se zove najgore ikada. Ta njegova partija je odložila potpisivanje ugovora sa Barselonom, a onda se kasnije uključio Arturas Karnišovas, kao predstavnik Denvera, sa idejom direktnog odlaska iz Mege u NBA”, ispričao je Ražnatović za Nedeljnik.

I tako se obreo Jokić u ekipi koja je tada najčešće bila daleko od prosečne. Nikada Denver Nagetsi nisu bili sinonim za košarku, o čemu svedoči i da su sada prvi put došli do velikog NBA finala.

Došao je u ekipu koja krajem 90-ih i početkom 2000-ih godina nije mogla da priđe plej-ofu, sve do ere sveže penzionisanog Karmela Entonija. A, šta znači plan, ideja, strpljenje i građenje uspeha najbolje pokazuju Jokićeve prve sezone u Koloradu.

Jednom jedanaesto i dva puta deveto mesto bio je učinak od dolaska srpskog centra među Nagetsa, da bi onda krenula revolucija… Napravljen je prostor odlaskom prevashodno Jusufa Nurkića i ekipa je počela da se gradi, onako kako se to radi, oko „Džokera“.

Sada, nedugo od tih promena, pričamo o dvostrukom uzastopnom MVP NBA lige, o verovatno najboljem na svetu, o vlasniku brojnih rekorda za koje se mislilo da teško mogu da se obore.

Čovek koji nema MVP-ja u ekipi, iako je on trebalo da bude treći put zaredom, nema Ol-star saigrača, nikog iz idealne prve petorke sezone u timu. Prema glasovima nema ni trenera godine, najboljeg šestog igrača sezone, niti rukija sezone.

Sam Jokić je jedini iz Denvera bio učesnik Ol-star vikenda i član druge najbolje petorke sezone. I to je to. I taj 28-godišnjak iz Sombora je neko ko je zaista kao malo ko pre promenio košarku, ali ona njega nije.

„Uspeh i novac nisu ga promenili, to je retkost u ovom poslu. On se raduje sa svojom porodicom. Volim Nikolu, on je sjajan predstavnik naše organizacije“, objasnio je Majk Meloun.

I nema sumnje da bi sada svako rado „opikao“ basket s Nikolom. Samo onako da se baci na koš.

„Mi imamo najboljeg igrača na svetu. Ono što radi Nikola Jokić to nije normalno. On u glavi, kad primi loptu, za gde će da je pošalje ili šta će da uradi s njom. On se zabavlja kao veliki pijanista, kao veliki slikar“, ispričao je trofejni trener Božidar Maljković u Nova.rs serijalu „100 godina košarke u Srbiji“.

Narandžasta lopta je njegova kičica kojom stvara umetnost, a parket predstavlja njegove dirke, zato ga šampionski prsten čeka, još četiri pobede ga dele od istog, a onaj mnogo važniji našao je način da uvek bude uz njega.

Jer, košarka je košarka, a porodica je porodica. Bar je Jokić pokazao toliko puta da ima i prečih stvari od košarke.

BONUS VIDEO „Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi“: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare