Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Ako je nešto preko potrebno Nagetsima u ovom trenutku, uz što više pobeda naravno, jeste odmor za MVP-ja NBA lige, a deluje da je konačno stigla dobra vest

Nikola Jokić već sada ima gotovo dva minuta manju minutažu nego prethodne sezone (33,5 minuta naspram 31,9), a očekuje se da dodatno padne. Ne zato što srpski centar ne igra na svom nivou, već zato što se očekuje da se ključevi tima barem u naredna dva meseca do Ol-star vikenda predaju u ruke Džamala Mareja.

Kanadski plejmejker se vratio u tim, a nakon sporijeg početka sezone uspeo je da pokaže zbog čega se od njega očekuju velike stvari i povratak u staru formu.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od retkih igrača koji je u plej-ofu uspeo da postigne 50 poena je uhvatio zalet, pa je na šest od poslednjih sedam utakmica za Denver postigao više od 20 poena.

Ovo je dozvolilo Nagetsima da imaju napade bez da Jokić ima preteranu potrošnju i po nekoliko dodira s loptom u svakom napadu. Sada čekaju da proradi i treća opcija u napadu, Majkl Porter Junior, koji ove sezone i dalje nije potpuno zdrav, a cilj je da za plej-of bude na svom nivou.

Sve ovo znači da će Jokić konačno moći da odsedi malo više na klupi bez brige da će tim upropastiti veliku prednost koju je izgradio sa njim na parketu.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Nate Billings

Najbolji primer je meč sa Hjustonom koji je Denver rešio sa 120:100, a Jokić je igrao samo 27 minuta. To će biti cilj Nagetsa, da MVP igra ispod 30 minuta po susretu, jer nema nikakve dileme da će sa sjajnim procentima šuta biti izuzetno koristan kada god se nalazi na parketu.

Prva izmena mu je Deandre Džordan koji očigledno i van terena provodi dosta vremena sa Jokićem, a ovaj veteran dobro razume ulogu koja mu je namenjena. Počeo je da usvaja i ponešto od srpskih običaja, pa se pre meča sa Hjustonom tri puta izljubio sa Bobanom Marjanovićem.

Nije tajna da je centar Denvera odlično spreman, o čemu najbolje svedoče reči Majkla Melouna, trenera Denvera.

„Dao sam Nikoli oko minut i 49 sekundi odmora u trećoj četvrtini i on je igrao sve ostalo do kraja. Jednom mi je igrao 64 minuta u plej-ofu. Ljudi misle da nema fizikalije, ali on je kao Sektetarijat (šampionski trkački konj), može da trči danima“, rekao je Meloun.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, to i dalje ne znači da mu nije neophodan odmor. Od takozvane „korona sezone“ tokom 2020. godine, Jokić praktično nije imao pravi odmor, što zbog preterano zgusnutog rasporeda u NBA, što zbog reprezentativnih obaveza ovog leta.

Sve ovo dovelo je do velike potrošnje čoveka koji je u prethodne dve godine najbolji igrač planete, a sada u planu ima samo podizanje trofeja na kraju sezone.

Za to je potreban Denveru potpuno zdrav, pa je dugoročno planiranje od vitalnog značaja da bi mogao da izdrži sve napore.

Uostalom, Jokić je igrač koji propušta izuzetno malo utakmica u toku sezone od 2016. godine, kada je redovno postao starter propustio je najviše devet utakmica u sezoni.

BONUS VIDEO Noć Nikole Jokića za istoriju – meč u kom je pao rekord Vilta Čemberlejna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar