Foto: Tanjug/Jack Dempsey, Pool

Nikola Jokić je imao sezonu iz snova i doveo je Denver po prvi put u istoriji do šampionskog prstena. Sada se u novoj sezoni nametnulo novo pitanje: Da li može da odvede klub do druge titule zaredom?

Samo je 12 timova u istoriji uspelo da odbrani NBA prsten i samo sedam klubova. To je jedno od onih dostignuća koje pravi dinastije u NBA, a poslednja prava dinastija bio je (i dalje jeste) šampionski tim Golden Stejta.

PROČITAJTE JOŠ

Voriorsi su 2017. i 2018. godine uspeli da osvoje trofeje, pa su tako postali poslednji klub koji je u tome uspeo. Od tada smo dobili pet različitih NBA šampiona, a po prvi put su trofej podizali i Denver i Toronto Reptorsi nešto ranije.

Denver sada mora da pronađe dobitnu formulu kako da reši problem koji je nastao odlaskom Brusa Brauna, pa ne bi bilo nikakvo iznenenađenje da klub sačeka sa akcijama oko Ol-star pauze i da tada možda pokuša da „zakrpi“ rupe koje postoje.

Foto: AP Photo/Matt York

Najvažnija stvar za Denver je što su sva tri nosioca igre sada odmorna i spremna za sve. Nikola Jokić nije igrao za Srbiju na Mundobasketu, Džamal Marej je proputio akciju Kanade, a Majkl Porter Junior deluje kao da nikada spremniji nije ušao u jednu NBA sezonu.

Ono što ipak bitno razlikuje ovaj Denver od svih ostalih timova jeste što su ostali imali više od jednog Ol-star igrača. Nagetsi godinama govore da su oštećeni time što je samo Jokić dobio poštovanje koje zaslužuje, ali bi to potencijalno moglo da se promeni na sledećem vikendu svih zvezda.

Ipak, to samo govori još jednom koliko je bio impresivan potez Jokića da dovede tim do titule, ali i koliko će biti zahtevan zadatak Majkla Melouna, trener Denvera, da pokuša da sve uklopi u sredinu koja funkcioniše. Uostalom, od početka predsezone ističe da ovaj tim mora da bude bolji nego prošle godine i da je sada mnogo teže osvojiti titulu jer sada više nema faktora iznenađenja.

Foto: Tanjug / AP Photo/Mark J. Terrill

Dakle, sada će postati jasno da li Nagetsi mogu da se nazovu supertimom, pa čak i da imaju tu etiketu ne bi trebalo zaboraviti da su oni postali „organiski supertim“, odnosno kroz draft selekciju. Gotovo svi ostali su to radili velikim trejdovima koji su potpuno menjali krvnu sliku NBA lige, a najbolje upamćen primer je zajednički rad Lebrona Džejmsa, Dvejna Vejda i Krisa Boša u Majamiju.

Da bi Jokić mogao sebe da nazove jednim od Top 10 najboljih igrača u istoriji NBA lige ili čak i najboljim centrom neophodno mu je da osvoji više titula. On je jedini igrač u istoriji koji je na 215 utakmica zabeležio 5.500 poena, 2.600 i više skokova, te 1.800 asistencija. To je samo pokazatelj zbog čega u Denveru i te kako veruju u novo čudo.

NBA titule zaredom

Mineapolis Lejkersi: 1952-1954

Boston Seltiksi: 1959-1966, 1968, 1969

Los Anđeles Lejkersi: 1968, 1969, 2000 – 2002, 2009, 2010

Detroit Pistons: 1989, 1990

Čikago Buls: 1991 – 1993, 1996 – 1998

Hjuston Rokets: 1994, 1995

Majami Hit: 2012, 2013

BONUS VIDEO Jokić osvaja trofeje i kada je na odmor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar