Denver - Boston Foto: Fadel Senna / AFP / Profimedia

Denver Nagetsi sa ozbiljnim, odnosno najvećim ambicijama ulaze u novu NBA sezonu, koja za njih startuje 25. oktobra, kada će ugostiti Oklahomu.

Pre dve sezone Denver je po prvi put u svojoj istoriji postao šampion NBA lige, a najzaslužniji za taj podvig je Nikola Jokić, sada već trostruki MVP cele lige i jednom najokrisniji igrač finalne serije.

Prošle sezone opet su mnogi videli Denver u finalu protiv Bostona, ali je Minesota napravila jedan od najvećih preokreta u drugoj rundi plej-ofa, preciznije u sedmom meču, pa su Timbervulvsi sa 4-3 u seriji prošli dalje, pre nego što im je na put stao Dalas.

PROČITAJTE JOŠ:

Denver je tokom leta doživeo ne tako beznačajne promene, pa će biti zanimljivo videti kako će trener Majkl Meloun posložiti kockice.

Denver pokazao slabosti u NBA predsezoni

U tri dana početkom oktobra Denver je odigrao dva meča sa Bostonom, a u oba je poražen. Najpre su Seltiksi slavili sa 107:103, a u drugom meču su razbili rivala sa ubedljivih 130:104.

Iako su starteri igrali uglavnom samo u prvim poluvremenima, oba duela su ogolila neke probleme Nagetsa.

Denver – Boston Foto: Fadel Senna / AFP / Profimedia

Kako su rezervisti imali glavne uloge i značajne minutaže, jasno je da Denverova klupa u ovom trenutku nije dovoljno dobra. Ako se setimo da tokom regularnog dela NBA sezone svaka ekipa ima 82 meča, jasno je da će starterima biti potrebno odmora i da bi učinak sa klupe trebalo da bude veći nego na primer prošle sezone.

U šampionskoj godini Nagetsa, glavni igrač sa klupe bio je Brus Braun, tu je bio i Džef Grin, a onda je zafalio neko nalik njima, neko ko bi mogao da povuče i održi Nagetse makar na istom rezultatu u odnosu na onaj koji ostave starteri. a zašto ne i nešto više od toga.

Dakle, igrači Bostona, koji nisu oni noseći, daleko su se bolje pokazali na pripremnim utakmicama u Abu Dabiju i u Denveru moraju da misle o tome, već i pre početka sezone.

Takođe, bilo je primetno i da Nagetsima fali neki pravi, čisti šuter, ali o tome više u nastavku teksta.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko je otišao iz Denvera ovog leta?

Kako se bliži početak NBA sezone, ekipe polako čiste situaciju sa rosterima i prave selekciju ko ostaje u timu, a ko otpada. Denver je rešio da otpusti trojicu igrača nakon dvomeča sa Bostonom na Bliskom istoku. Trojica igrača koji neće nositi dres Denvera u sledećoj sezoni su: Gejb Meglotan, Džejlin Vilijams i Džamir Jang.

Njih trojica su imali tzv. “egzibit 10 ugovore” (Exhibit 10). U pitanju su jednogodišnji minimalni ugovori koji nisu garantovani. Potpisuje se sa košarkašima koji se za mesto u timu bore kroz Letnju ligu, a mogu da dobiju bonus od 75 hiljada u slučaju da provedu makar 60 dana igrajući za filijalu svog tima u Dži ligi.

Denver – Boston Foto: Fadel Senna / AFP / Profimedia

Mnogo značajniji odlazak bio je onaj Kentavijusa Koldvel-Poupa, koji je krenuo put Orlanda i za sobom ostavio upražnjeno mesto prvog beka šutera. On je u Denveru bio igrač koji nije zahtevao mnogo lopti, bio je igrač uloge i nije mnogo iskakao iz nje. Znao je da će ga Jokić uvek pronaći u dobroj poziciji, bio je tamo gde treba, ali se izgleda zadovoljio jednom titulom sa Nagetsima, te je pronašao novi izazov u karijeri.

Kolorado je napustio i Redži Džekson, rezervni plejmejker, ali njegov izostanak ne bi trebalo mnogo da se oseti, jer mu je i učinak bio daleko od sjajnog.

Ko je došao u Denver?

Najveće pojačanje za sada jeste dolazak Rasela Vestbruka, kog je navodno želeo i Nikola Jokić.

PROČITAJTE JOŠ:

Vestbruk je poslednjih nekoliko godina realno „u padu“, ali je i dalje gladan i željan dokazivanja, pa deluje da će mu Denver pružiti baš ono što mu treba.

I Rasel je optimističan kada je reč o saradnji sa Jokićem i ostalim novim saigračima, pa nema sumnje da će dati sve od sebe da se pokaže u najboljem svetlu i zapuši usta kritičarima.

Dario Šarić bi takođe trebalo da bude „pakleno“ pojačanje, a u Denver je došao iz Golden Stejta, s kojim nije baš imao najbolju sezonu. Hrvat može da pokrije pozicije krilnog centra i centra, tako da bi mogli da ga očekujemo na terenu i sa i bez Jokića.

Sa drafta je Denver izabrao Dierona Holmsa II, a videćemo da li će on iz drugog ili trećeg plana uspeti da se nametne.

Foto: Printscreen X / Vic Lombardi

Ko se još čeka u Denveru?

Ono što u ovom trenutku deluje kao najbitnije jeste da Denver dovede nekog proverenog beka šutera, kako bi se nadoknadio odlazak Koldvela-Poupa.

Ne bi bilo čudno da u prvoj petorci češće viđamo i Kristijana Brauna, ali njegova specijalnost je odbrana, dok mu je šut spolja možda i najveća mana, tako da se ne treba od njega očekivati da će pomoći na taj način.

Vestbruk bi trebalo da dobije ulogu rezervnog plejmejkera, kako bi mogao da menja Džamala Mareja, mada sa njima dvojicom u petorci Kanađanin može da se preseli u na poziciju „dva“, te malo više zaigra bez lopte i dobije više prostora za neke „spot ap“ šuteve.

Boston Celtics vs Denver Nuggets Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Dokoupi

Bez obzira na to, deluje da bi Denveru još jedan bek sa odličnim šutem za tri odlično legao, a to uopšte ne mora da bude velika zvezda, već neko ko je spreman da se podredi timu i uđe u sličnu ulogu kao Koldvel-Poup.

Takođe, Denver bi mogao da pojuri i još nekog (makar jednog) igrača za klupu, kako bi i Majkl Porter Džunior i Eron Gordon mogli da se odmore kad treba.

Jokić u MVP ritmu

Srpski centar je već na Olimpijskim igrama u dresu Srbije pokazao da je pred njim još jedna dominantna sezona, a i sam je izjavio da mu je reprezentacija mnogo pomogla i da se odlično oseća jer je igrao za nacionalni tim.

U prvom duelu sa Bostonom, Jokić je imao 14 poena, osam skokova i po dve asistencije i ukradene lopte za nepunih 17 minuta na terenu, dok je za nepuna dva minuta duže u drugom meču ubacio 20 poena, uhvatio sedam skokova i podelio tri asistencije.

Boston Celtics vs Denver Nuggets Foto:Fadel Senna / AFP / Profimedia

Izvodio je Somborac maestralne poteze protiv Seltiksa, ali Meloun nije hteo da ga forsira, što je sasvim normalno. I prošle sezone Jokić je dominantno ušao u sezonu, a i sada je pokazao da je u odličnoj formi, spreman da sa Denverom pojuri novu titulu.

U predsezonskim anketama, Jokić je izabran za najboljeg centra ispred Embida i Vembanjame, ali je Nikola tek treći favorit za MVP nagradu, pošto su ispred njega Luka Dončić i Šaj Gildžus-Aleksander. U anketi s pitanjem ko će biti novi MVP, Jokić je podelio treću poziciju sa Embidom i Tejtumom.

Ko će biti najveći konkurenti Nagetsima za titulu?

Upravo će Boston biti glavni favorit Nagetsima za titulu u sezoni koja predstoji. Seltiksi su dominantno prošle godine osvojili šampionski prsten i sada će imati veliki motiv da dokažu da su moćna ekipa spremna da odbrani titulu.

Boston Celtics vs Denver Nuggets Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Dokoupi

Ono što opet deluje kao izvesno, jeste da će Zapadna konferencija biti nešto zanimljivija i neizvesnija, ali i jača od Istočne, te će i Denveru biti teže. Minesota i Oklahoma opet ozbiljno vrebaju, Dalas odavno nije imao jaču ekipu sa Dončićem, Irvingom i Klejom Tompsonom, Lejkersi će opet biti predvođeni Leboronom i Dejvisom, Finiks i Golden Stejt žele bolje rezultate nego prošle sezone…

Sa druge strane, najveći rivali Bostonu na Istoku trebalo bi da budu Milvoki, Filadelfija i Njujork, dok iz drugog plana svoju šansu traže Indijana, Orlando, Majami…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar