Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Uobičajena je vest da Evropljani odu u NBA, ali se dešavalo i da neka od najvećih imena NBA lige stignu na "stari kontinent" i zaigraju košarku u nekom od evropskih timova.

Poslednje veliko ime koje je „prešlo okean“ jeste Pau Gasol, a pre njega istim putem išao je veliki broj velikana koji su, doduše najčešće u poznim igračkim godinama, u Evropu stigli kako bi svoj bankovni saldo dodatno povećali.

Ipak, bilo je i onih koji su i u Evropi ostavili ozbiljnog traga.

Dominik Vilkins 

Možda i najveće ime koje je u Evropu došlo u trenutku kada je još uvek bio na vrhuncu svoje karijere.

Vilkins je u dresu Atlanta Houksa igrao 12 godina, od čega je devet puta bio izabran za mesto na Ol star mečevima. Pored toga, Vilkins je 1986. bio najbolji strelac NBA lige, dva puta je osvojio takmičenja u zakucavanju… Zato je bilo iznenađenje kada je „čovek-hajlajt“, kako su ga zvali, 1995. stigao u Panatinaikos.

Nije dobro započeo svoju karijeru u Evropi, ulazio je često u sukobe sa trenerom Božidarom Maljkovićem, čak je bio i kažnjen zbog čestih odlazaka u Ameriku… A onda se razigrao. Vilkins je bio fantastičan u završnici sezone, a 1996. na fajnal foru u Parizu je bio ključni faktor u osvajanju titule namenjene najboljem timu Evrope.

Potom je otišao opet u NBA, da bi se početkom sezone 1997-98 vratio u Evropu, ovog puta Bolonju, ali nije imao većih rezultata.

Bob Mekadu

Mekadu je 1975. godine bio MVP NBA lige, tri puta je bio najbolji strelac, i to dok je nosio dres Bafalo Brejvsa (od 1972. do 1976), pet puta je bio učesnik Ol star utakmica, a po dolasku u Los Anđeles Lejkerse je osvojio i dve titule, 1982. i 1985.

Tri godine kasnije, na te dve titule NBA lige nadovezao se sa još dve titule šampiona Evrolige. U Evropu je stigao nakon što je bilo jasno da će Filadelfija Seventisiksersi 1986. biti poslednja ekipa za koju će nastupiti u NBA šampionatu, ali je želeo još uvek da igra, pa je usledio odlazak u Italiju, gde je nosio dres Olimpije iz Milana i sa njom za tri sezone osvojio dve titule u Evroligi, a 1988. bio proglašen za najboljeg igrača fajnal fora.

Na „čizmi“ je igrao do 1992. godine, kada je u 42. godini završio profesionalnu karijeru.

Alen Ajverson

Čuveni „Odgovor“ nije osvojio šampionsku titulu u NBA ligi, ali je 2001. bio proglašen za najboljeg igrača, dok je 11 puta bio učesnik Ol star mečeva. Četiri puta je bio najbolji strelac, tri puta najbolji kradljivac, pa je, iako na samom zalasku karijere, dolazak tada 35-godišnjeg plejmejkera u Bešiktaš predstavljao iznenađenje, pogotovo zato što je Ajverson malo pre toga tvrdio da „još ima snage za takmičenje na najvišem nivou“.

Ipak, nakon samo deset utakmica postalo je jasno zbog čega nije dobio ugovor u NBA ligi – povreda butine zahtevala je operaciju, a Ajverson posle toga više nije zaigrao košarku na profesionalnom nivou.

Interesantno je da je za turski tim debitovao protiv Hemofarma u okviru Evrokupa, ali je njegova ekipa na kraju poražena rezultatom 94:91.

Skoti Pipen i Denis Rodman

Dvojac koji je uz Majkla Džordana predstavljao glavne „poluge“ je nastupao i za jednu ekipu, verovali ili ne, iz Skandinavije – Torpan Pojat. Pipen je 2008. u svojoj 42. godini, osam godina po završetku profesionalne karijere, za Torpan Pojat iz Finske odigrao dva meča, i ubacio 12, odnosno devet poena u pobedama. U odluci da dođe u ovaj tim možda mu je pomogao i Denis Rodman, koji je za Torpan odigrao jedan meč tri godine ranije.

Pipen je definitivno „zbogom“ košarci rekao u dresu švedskog Sandsvola, za koji je na jednom meču ubacio 21 poen uz 12 skokova.

Amare Stodemajer

Stodemajer, inače jedan od suvlasnika Hapoela iz Jerusalima, je šest puta bio učesnik Ol star utakmica, a kada je karijera u NBA ligi došla do završetka, usledio je odlazak u Izrael, gde je sa svojom ekipom osvojio dve titule.

Medžik Džonson

Jedan od najboljih plejmejkera u istoriji košarke zaigrao je u Evropi 1999. godine, kada je u ekipi Medžik M7 Boros, čiji je bio suvlasnik, odigrao pet mečeva i zabeležo svih pet pobeda.

Foto: EPA PHOTO/PRESSENS BILD/DAVID JOHANSSON

Adam Morison

Iako nije napravio zapaženu karijeru u NBA ligi, Morison je u Evropu stigao dve godine nakon što je kao najveća zvezda koledž košarke izabran kao treći pik na NBA draftu, ali i dvostruki šampion NBA lige sa Los Anđeles Lejkersima, u koje je stigao iz Šarlot Bobketsa u trejdu u kom je Vladimir Radmanović otišao put Šarlota.

No, kako uprkos titulama nije dobio šansu u Lejkersima, Morison je 2011. krenuo ka Evropi, a prva stanica bila je Crvena zvezda.

Pokazao je odmah ogroman kvalitet, ali i čudan temperament zbog kog je u crveno-belom dresu odigrao samo osam utakmica, nakon čega je napravio pauzu od godinu dana pre nego što je otišao u Bešiktaš.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar