Foto: Starsport / Pedja Milosavljevic

Košarkaš FMP-a Ognjen Kuzmić... kako to neobično zvuči, zar ne? I kad se izgovori i kad se napiše.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

Pa ipak, to je od prošle godine, a ove sezone neka nova stvarnost. Navikli smo u prethodnih sedam godina da Kuzmić nosi dres Crvene zvezde, s jednim, ali vrednim prekidom.

PROČITAJTE JOŠ:

Otišao je Ognjen na dve godine da se okuša u Madridu, gde je uzeo titulu prvaka Evrope s Realom, pa je mirne duše mogao da se vrati na Mali Kalemegdan.

Sticajem sportskih, ali i životnih okolnosti, Kuzmić posle sezone 2016/2017 više nije bio onaj igrač koji je proizvodio po 20 poena protiv Cedevite i Olimpije, 14 poena protiv Budućnosti, 16 poena protiv Mege i generalno dve cifre protiv većine ekipa u ABA ligi.

Sve do sada. Sedam godina, odnosno osam sezona Ognjen nije uradio ono što je uspeo u sredu uveče kada se sastao sa doskorašnjim klubom u novom dresu.

Foto: Starsport

Na opremi mu je sada print pantera, umesto petokrake i crveno-belih štrafti i kad se pogleda 18 poena, 15 skokova i indeks 34 protiv Zvezde, čini se da mu je ta promena prijala.

U decembru 2023. je sa Malog Kalemegdana otišao u Železnik i sada dao nagoveštaj da bi tamo do kraja sezone mogao da „prodiše“.

Ako ništa drugo, bar privremeno mu je stopirano mučenje u Zvezdi, u kojoj je za tri meseca odigrao dve utakmice i ukupno jedva 14 minuta. Nije dramatično bolje bilo ni prethodne sezone. Više je sedeo pored terena u civilu nego što je navlačio opremu pošto je samo 14 puta dobio šansu i to skoro uvek jednocifren broj minuta.

Videlo se kako se to odražavalo i na njegovo samopouzdanje, koje bi strašnom partijom u Kupu Radivoja Koraća, na kraju nenagrađenom pobedom u četvrtfinalu, moglo da počne da se vraća.

Kuzmić je u Železniku odigrao sedam utakmica u ABA ligi i samo jednom je imao više od deset poena, ali je onda u Nišu zablistao protiv najtežeg rivala.

Nije samo stvar u tome što je poentirao gotovo bez greške, već u tome što je ono što je radio na terenu delovalo tako logično i jednostavno.

Zarazna energija u skoku, dobro pozicioniranje, jaki blokovi i rolovi, naizgled mnogo lakih poena.

Sve to već neko vreme fali Zvezdi, koja igra po sistemu toplo-hladno cele sezone. Fredi Gilespi je došao da popuni rupu u reketu i mada nije loš u onome što radi, takvih stvari nema mnogo.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Fizikalije na mestu, pik end rol, poeni oko obruča i to je to. Kuzmić ima malo širi spektar poteza i mogućnost da ponekad kad mora i sam kreira poene. Ima i naizgled mekšu ruku.

I dok Gilespi nije ni dobio šansu da zaigra u ekipi koja se bori za Kup zbog ograničenog broja stranaca, Saša Nikitović je Kuzmića gurnuo da se „bije“ sa Džoelom Bolombojem.

A i neki evroligaški centri su videli koliko to ponekad ume da bude nezgodno. Ostaje nejasno zbog čega je Gilespi dobio prednost u odnosu na Kuzmića i šta je to bilo tako veliki nedostatak da nije mogao da bude iskorišćen.

Naravno, neće se u FMP-u buniti pod uslovom da njihov centar nastavi da igra dobro i u nekim narednim utakmicama i da mu ovaj meč na Kupu nije bio jednokratno čudo.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Dosta je lakše i dosta više prostora imamo za treniranje, što meni odgovara“, rekao je Kuzmić posle Zvezde.

Sada i njega i ekipu čekaju dve nedelje pauze gde će moći da nastavi da se uigrava sa ostalima.

„Mislim, dobro sam se osećao, ali svakako je košarka uvek timski sport i ne može nikad jedan čovek da bude zaslužan za, ili dobro, ili loše“, jasan je Kuzmić.

Otišao je u FMP i umalo Zvezdi došao glave u Kupu, a od Gilespija za sada ima skoro duplo veći broj poena po meču.

Nije cifra od 4,5 poena nešto od čega se zavrti u glavi, daleko je od toga, pa i od Kuzmićeve sezone kad se sa skoro 10 poena po meču preporučio Realu, ali je dobar nagoveštaj da u srpskom igraču još uvek ima košarke, kojom bi do kraja sezone mogao da se ispostavi kao dobro pojačanje FMP-a i greška Zvezde što ga je pustila.

BONUS VIDEO: Sferopulos viče na Jaga i besni na igrače Zvezde posle serije FMP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar