Foto: KSS

Košarkašice Srbije od četvrtka do nedelje uveče igraju u Belemu na kvalifikacionom turniru sa domaćinom Brazilom, Nemačkom i Australijom za plasman na Olimpijske igre.

Košarkašice Srbije su u noći između ponedeljka i utorka stigle u Belem, ne toliko poznat brazilski grad na samoj obali Atlantskog okeana. Jedva su imale dva dana da se aklimatizuju na vremensku razliku (četiri sata), izuzetno toplo vreme i temperature od 30 (i više) stepeni, i da odrade neki trening u punom sastavu pred utakmice na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu (26. jul – 11. avgust).

PROČITAJTE JOŠ

FIBA je rešila da usred sezone, kao i u prošlom olimpijskom ciklusu, organizuje kvalifikacije za plasman na Igre. Upravo u ne toliko poznatom brazilskom gradu, košarkašice Srbije igraće u grupi sa Nemačkom, domaćom reprezentacijom i Australijom, baš i tim redosledom.

Prva utakmica na programu je u četvrtak od 21.00 po našem vremenu (17.00 po lokalnom), pa sledi nešto više od dana pauze uoči ostala dva meča. Dvostruke evropske prvakinje igraće sa Brazilom u subotu na nedelju u ponoć (20.00. po lokalnom) i za kraj sa najtežim rivalom, moćnom Australijom od 21 čas u nedelju (17.00 po lokalnom).

Foto: FIBA

Dakle, put na drugi kraj sveta, vremenska i temperaturna razlika, duel u ponoć, ukupno tri susreta u svega 72 sata… Jasno je kakav zadatak čeka izabranice selektorke Marine Maljković, ali ako neko može da izađe na kraj sa svim izazovima onda su to one. I to su pokazale više puta poslednjih godina zlatnim medaljama na EP (2015. i 2021) i bronzom iz 2019, odnosno bronzanom olimpijskom u Rio de Žaneiru 2016.

Sada im za plasman na treće uzastopne Olimpijske igre treba da posle pomenuta tri meča budu na jednoj od prve tri pozicije u grupi. U suštini, i jedna pobeda bi mogla da bude dovoljna, dve bez dileme pečatiraju karte za Pariz srpskim košarkašicama koje su tek po dolasku u Brazil kompletirale tim.

„Nemamo mnogo vremena za pripreme, tako da svaki trening gledamo da iskoristimo najbolje moguće. Pred nama su tri teške utakmice, protiv fizički veoma jakih ekipa. Moramo da uđemo u utakmice fokusirane, jer znamo značaj ovog turnira“, istakla je centar Dragana Stanković.

Košarka, žene, reprezentacija Srbije, utakmica, Srbija Brazil, ženska košarkaška reprezentacija
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jedanaestorki koja je krenula iz Beograda, na presedanju u Lisabonu su se pridružile Jovana Nogić, Ivana Raca i pomenuta Stanković, a direktno u Belem iz Los Anđelesa stigla je Anđela Dugalić.

„Prvi korak je Nemačka, mlada i talentovana ekipa pojačana sestrama Sabali, zatim nam sledi Brazil, domaćin, koji isto ima talentovan tim. Na kraju imamo najtežeg rivala Australiju, ozbiljnu ekipu, koja ipak nije nepobediva. Moramo da se prisetimo i naše pobede u Beogradu protiv njih pre dve godine. Mi smo spremne i idemo na sve tri pobede. Imamo potencijal, trenera Marinu Maljković i stručni štab kojima verujemo kao i oni nama“, naglasila je krilo Ivana Raca.

Košarka, žene, reprezentacija Srbije, utakmica, Srbija Brazil, ženska košarkaška reprezentacija
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Inače, ukupno 16 reprezentacija igra četiri kvalifikaciona turnira (8-11. februar) za Olimpijske igre, pored Brazila domaćini su i Kina, Belgija i Mađarska. Iz svake grupe proći će po tri najbolje tima, jer će u Parizu igrati 12 selekcija raspoređene u dve grupe. Mesto na Olimpijskim igrama već su obezbedile domaćin Francuska i SAD kao svetske šampionke, pa iz njihovih grupa prolaze još po dve najbolje ekipe.

„Poslednje od svih timova učesnika smo stigle u Brazil, imaćemo svega dva zajednička treninga pred prvu utakmicu, za razliku od naših protivnika poput Australije i Brazila koji su već mesec dana na pripremama i Nemačke, koja će imati dobrih deset dana. Ovo je nikada izazovnija situacija za nas, devojke su dovoljno pametne, željne i znaju šta mogu da dobiju u Brazilu. Uvek smo se skupljale u čudnim i teškim situacijama, tako da očekujemo da će i ovoga puta snaga naše grupe nadjačati sve izazove“, zaključila je selektorka nacionalnog tima Marina Maljković.

Standings provided by Sofascore

Tim Srbije za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre: Tina Krajišnik, Ivon Anderson, Mina Đorđević, Katarina Zec, Maša Janković, Nevena Jovanović, Aleksandra Кatanić, Ivana Кatanić, Nevena Rosić, Кristina Topuzović, Saša Čađo, Jovana Nogić, Ivana Raca, Dragana Stanković, Anđela Dugalić.


OLIMPIJSKI TURNIR, GRUPA 3 (Belem)

8. februar Srbija – Nemačka 21.00

9. februar Brazil – Australija 00.00

10. februar Australija – Nemačka 21.00

11. februar Srbija – Brazil 00.00

11. februar Srbija – Australija 21.00

12. februar Brazil – Nemačka 00.00

GRUPA 1: Kina (domaćin), Francuska, Portoriko, Novi Zeland

GRUPA 2: Belgija (domaćin), SAD, Senegal, Nigerija

GRUPA 4: Mađarska (domaćin), Španija, Kanada, Japan


BONUS VIDEO Novi tripl-dabl Nikole Jokića protiv Milvokija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar