Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Težak posao čeka selektora Svetislava Pešića, koji će morati da sklopi tim košarkaša Srbije za Olimpijske igre u Parizu ove godine.

I dalje se čeka odluka Nikole Jokića o tome da li će nastupati za reprezentaciju ovog leta, dok su ostale NBA zvezde iz Srbije već potvrdile želju da se odazovu Pešićevom pozivu.

U prvi mah se činilo da bi Srbija mogla da ima najjaču košarkašku postavu u istoriji svog postojanja, ali je onda iz Evrope stigao i jedan šok – Nikola Kalinić je odlučio da se povuče iz reprezentacije.

„Dosta je bilo, ne mogu više. Ovi momci iz Manile su pokazali šta mogu. To je to od mene“, rekao je Kalinić za „Sportal“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kalinić će u novembru napuniti 33 godine, a aktuelni košarkaš Barselone sa nacionalnim timom nastupao je na brojnim takmičenjima od Evropskog prvenstva 2013. godine, osvojio je olimpijsko srebro 2016. godine u Rio de Žaneiru, srebro na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014. godine, uz srebro na Mediteranskim igrama u Mersinu i bronzu u dresu univerzitetske reprezentacije u Kazanju.

Doskorašnji reprezentativac Srbije drugo je veliko ime koje se u prethodnom periodu povuklo iz dresa reprezentacije Srbije, nakon Nemanje Nedovića, koji je tu odluku praktično doneo prošlog leta, a nedavno je i Nemanja Bjelica završio karijeru.

Za vreme Pešićevog mandata Kalinić je bio deo tima na Evrobasketu 2022. godine, ali je propustio Svetsko prvenstvo u Manili, pa se već tada moglo naslutiti da će uskoro uslediti i oproštaj. Ipak, mnogi su mislili da će taj oproštaj biti upravo na Olimpijskim igrama, baš kako je najavio Vladimir Lučić, koji je pre bio i kapiten reprezentacije, ali Kalinić izgleda ima druge planove.

Nikola Kalinić Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Kalinić ni fizički ni psihički, kako sam kaže, nije više spreman za takve izazove, pa je potpuno normalno da prepusti mesto nekom mlađem i motivisanijem. Mnogo je Kalinić uradio za Srbiju u prethodnim godinama, Pešić ga je nazivao i jednim od, ako ne i najvažnijim igračem u timu, ali sada će morati da mu pronađe zamenu.

U ovom trenutku, ako računamo Jokića, u timu Srbije trebalo bi da se nađu još i Vasilije Micić, Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Vladimir Lučić, Nikola Jović i njegov imenjak Milutinov, mada se i on nedavno oporavio od teške povrede. Dakle, to je osam imena, koji ne bi trebalo da imaju problem da se izbore za minute kod Pešića, naravno, ukoliko ih zdravlje sve posluži, a nadamo se da hoće.

U tom slučaju ostaće prazna još četiri mesta. Vanja Marinković i Ognjen Dobrić su bili sa reprezentacijom u Manili, dobro su se pokazali, a pre svega su u odbrani veoma bitan faktor kada su na terenu. Marinković ima više nego solidnu sezonu u Baskoniji, napadački takođe igra u veoma dobrom ritmu, pa u proseku beleži 10,8 poena uz 2,4 skoka i 1,6 asistencija u Evroligi.

Foto: Starsport

Što se Dobrića tiče, on u Virtusu nema baš zavidnu minutažu, ali dobro je poznato da sa obe strane terena može da ima veliki doprinos, a ono što je možda i najbitnije u celoj priči, sposoban je da sačuva više tipova igrača – od plejmejkera preko bekova do krila. Dobrić je imao peh, pa se rano povredio u finalu SP protiv Nemačke, i tokom ove sezone je imao problema sa povredom, ali sada je zdrav i sigurno u službi da pomogne reprezentaciji.

Od visokih igrača mesta bi trebalo da ima za Luku Mitrovića i Filipa Petruševa, koji imaju kvalitetne klupske sezone. Mitrović je bio jedan od najboljih igrača Zvezde, tokom prethodnog reprezentativnog prozora bio je i kapiten reprezentacije, što znači da mu Pešić i te kako veruje. Tada se Mitrović odlično pokazao na mečevima protiv Finske i Gruzije, a u Zvezdi je pokazao da može da pomogne i kao krilni centar, tako da ne bi bilo čudo ako bi ga selektor baš tako i koristio.

Kada je reč o Petruševu, on je nakon bljeska u Zvezdi odlučio da ode u NBA, ali je brzo video da je evropska košarka više za njega, bar u ovom trenutku. U dersu Olimpijakosa nije odmah dobio poverenje, ni fizički nije bio potpuno spreman, ali je onda ušao u sjajan ritam i pokazao da mu je mesto u najboljim ekipama Starog kontinenta.

Foto: TANJUG/AP Photo/Aaron Favila

Petrušev je nedavno Barseloni ubacio 18 poena uz pet skokova, pre toga je u Kataloniji imao 12 poena i pet skokova, a važno je napomenuti da je bio deo reprezentacije u mnogo „prozora“ do sada, a Pešić mu je i te kako verovao i u Manili. Petrušev može da bude i petica i četvorka po potrebi, ali ako bude među najboljih 12, pre će igrati na poziciji krilnog centra, jer Jokiću i Milutinovu nema ravnih.

Biće zanimljivo ako Pešić bude morao da se odluči između Mitrovića i Petruševa, pošto su različiti tipovi igrača. Petrušev ima daleko bolji šut za tri poena, brži je i atletski sposobniji, ali Mitrović važi za jednog od najinteligentnijih košarkaša u Evropi, sjajan je u kratkim otvaranjima i pik-en-rolu, a sa niskog posta je nešto produktivniji i čvrći nego Filip.

Ako se pitate zašto bi Pešić mogao da dođe u situaciju da odlučuje između Petruševa i Mitrovića, odgovor se krije u Alekseju Pokuševskom, koji je takođe nakon NBA sezone najavio da želi da zaigra za reprezentaciju. Pokuševski je polivalentan igrač, i u Oklahomi i u Šarlotu su ga koristili na različite načine i to na više pozicija, ali jasno je da mu fizička snaga ne dozvoljava baš da igra protiv fizički dominantnih krilnih centara na primer.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pokuševski nikada pre nije bio deo reprezentacije, ali je već godinama u NBA ligi, pa bi Pešić mogao da mu ukaže poverenje kao Joviću prošle godine, što se ispostavilo kao pun pogodak.

U konkurenciji za tim su još i Topić, S. Jović, Davidovac, Đurišić, Vukčević, Smailagić, Jaramaz, Ristić, Radanov…

U ovakvim situacijama treneri obično povedu sedam spoljnih i pet unutrašnjih igrača, ali je sada teško kvalifikovati neke košarkaše poput Lučića i Davidovca, koji mogu da pokriju različite pozicije. Pored toga, treneri sve češće igraju sa niskim petorkama, imaju mnogo različitih varijacija tokom utakmica, pa će biti zanimljivo videti kako će Pešić složiti sve kockice i za čije kvalitete će se odlučiti.


Plan i raspored košarkaša Srbije

24. jun – okupljanje košarkaša

12. jul – Francuska – Srbija (Lion)

16. jul – Srbija – Australija (Abu Dabi)

17. jul – Srbija – SAD (Abu Dabi)

20. jul – Srbija – nepoznati protivnik (Beograd)

24. jul – Put za Lil

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare