Srpski trener blista na klupi velikana iz Istanbula i spreman je da ga vrati na staze stare slave, pa će derbi sa Fenerbahčeom (subota, 18.30) igrati pred 15.000 gledalaca, što se klubu nije dogodilo 10 godina

Dušan Alimpijević je pravio čuda za pamćenje kao trener Bursaspora, sada je na putu da isto (i više) čini na klupi Bešiktaša. U jedan od tri najveća turska kluba došao je letos da ga preporodi u skladu sa imenom, ciljevi su zacrtani i sa mladim stručnjakom sve ide po planu. I bolje.

Crno-beli iz Istanbula beleže odlične rezultate od početka sezone i u Evrokupu, i u prvenstvu Turske (po 6-3 učinak), a sjajni srpski trener je prošle srede, prvi put posle pet godina i odlaska iz Crvene zvezde (2017-2018), vodio ekipu u hali „Aleksandar Nikolić“.

Bešiktaš je pristao na zamenu domaćinstva meča 9. kola sa Hapoelom (poraz 81:75), jer je poznato da izraelski klubovi usled rata sa Palestinom ne mogu da igraju kod kuće. Već neko vreme su domaćini u srpskoj prestonici, tako je i Alimpijevića put naveo u Beograd, pa je za Nova.rs pričao o svemu što se dešava otkako je stigao na klupu velikana iz Istanbula.

PROČITAJTE JOŠ

„Emocije su uvek lepe kada se vratiš u svoju državu, pre svega, a onda i u Beograd. Imam toliko uspomena u vezi sa ‘Pionirom’, u kojem je bilo lepih i velikih pobeda. Nažalost, zbog svih dešavanja čar košarke se malo gubi i prava slika zbog čega svi igramo, a to su navijači, ali okolnosti su takve“, kaže Alimpijević za Nova.rs.

Nije mu to bio prvi put da vodi neki tim kao gost u Beogradu, pošto je u aprilu 2022. sa Bursom napravio istorijski rezultat u „Areni“ i eliminisao Partizan u osmini finala na putu do finala Evrokupa, pa bi bilo bajkovito da ponovi čudo.

„San je tu da se sanja i svi ga želimo. Bitno je da se veruje i da se ide ka tome. Imam utisak da će ove sezone u Evrokupu najvažnija da bude konstantnost. Nisam skoro video Evrokup sa više kandidata za Evroligu, pre svega mislim na individualan učinak igrača. Ako pročešljate timove, možete u svakom da vidite minimum dva-tri igrača za Evroligu naredne sezone ako ne uđu sa svojim timovima“.

Njegov Bešiktaš od početka sezone igra možda i iznad očekivanja, jer je u samom vrhu u oba takmičenja.

„Vrlo smo zadovoljni, dosta stvari smo uradili za kratko vreme, malo nas je i iznenadio brz povratak publike, ali u Turskoj je sve brzo… Sad imamo situaciju da smo šest dana pre utakmice sa Fenerom (2. decembar) rasprodali „Sinan Erdem“ halu, što nije naša osnovna hala, nego se selimo u nju kada imamo potrebu za većim brojem gledalaca. To je nešto na šta smo izuzetno ponosni. Poslednji put je bila rasprodata pre 10 godina, biće 15.000 navijača, imam utisak da bi i više karata bilo rasprodato. Ni naša hala nije bila rasprodata šest godina sve donedavno, kada smo igrali sa Londonom u Evrokupu“, ističe Alimpijević.

Foto: Esra Bilgin / AFP / Profimedia

Upravo na njegov račun idu ogromne zasluge što navijači Bešiktaša u tolikom broju prate uspehe košarkaškog kluba.

„Način na koji ekipa igra i na koji se bori prepoznali su navijači, oni nama to vraćaju i to nam mnogo znači. Rezultatski smo pomalo i iznad nekih okvira koje smo zacrtali za ovaj period, ali naše ambcije jesu i bile i ostale da igramo plej-of u oba takmičenja, bez obzira na to što je ovaj klub poslednjih sezona imao rezultatsku krizu. Bešiktaš kao ime, klub i sve ono što imamo kao potencijal zaslužuje da se najmanje nađe u dva plej-ofa“.

Letos je Alimpijević promovisan kao novi trener na stadionu Bešiktaša, što je nesvakidašnje iskustvo.

„To su stvari koje ostavljaju utisak kluba, koji ja lično nisam iskreno imao dok nisam potpisao. Vi kada dođete na fudbalski stadion, onda vidite u kakav veliki klub i kakvu mašineriju ste došli. Osnovni sport je fudbal, a onda se svi ostali granaju… Činjenica da je 20 miliona ljudi iza Bešiktaša je neverovatan podatak, kad izađete bilo gde na ulicu u Istanbulu ili kad odete van Turske, na primer u Pariz, onda vidite šta znači 20 miliona navijača. Za mene je bilo i čudno što smo imali problema da napunimo halu ranije, ali sam shvatio da je to, kao i sve često u životu, povezano ipak s dobrim rezultatima“.

Ekipa srpskog stručnjaka nedavno je srušila do tada nepobedivi Pariz i to u gostima, ekipu koja je imala 7-0 i koja je već viđena u Evroligi, ako ne sledeće, onda izvesno od sezone 2025/2026. Posle velikog trijumfa, imao je burnu i emotivnu proslavu uletanjem među navijače.

„Bilo je lepo… Navijači su došli u velikom broju da nas podrže i stvarno smo osetili to, jer Pariz nema te fanatične navijače, a mi smo imali podršku koju smo čuli celu utakmicu. Pokazali su nam to nekoliko puta, i kada smo izgubili kod kuće ostali su da pevaju 20-30 minuta i skandirali naša imena, tražili da se vratimo na parket. Uvek pokazujem poštovanje navijačima, jer radimo ovo kako radimo uspešno ili manje uspešno zbog njih. Mnogo su nam pomogli u Parizu, radilo se o ekipi koja je jedan od glavnih pretendenata na finale i za osvajanje Evrokupa, i da uđe u Evroligu. Vidimo i neke male signale od Evrolige kako bi volela da vidi Pariz kao klub i grad u takmičenju, i radilo se o ekipi koja je bila bez poraza, samim tim pobeda na strani ima dodatnu težinu i nosi veću emociju“.

Alimpijević nije jedini srpski trener u A grupi Evrokupa, pošto Petar Božić, nekada trofejni kapiten Partizana, s uspehom vodi London. Njih dvojica se odlično poznaju, zajedno su bili i tokom Letnje lige u San Antoniju, čiji je Božić bio deo stručnog štaba.

„Pera je sjajan čovek i sjajan trener, radi fantastičan posao. Sklopio je ozbiljan tim koji igra dobru, agresivnu i ofanzivnu košarku. Blizak mi je prijatelj i srećan sam što je povratkom iz Amerike uzeo London kao ozbiljan projekat, pa možda u budućnosti i za Evroligu, jer su i to signali koji se šalju. U našoj grupi su i Pariz i London i Hapoel, i Venecija o kojoj se ne priča toliko, to su nenormalno velika ulaganja… Čini mi se da se nije pojavila ovakva vrsta rivalstva godinama unazad u Evrokupu, imate bar pet ili šest kandidata za finale iz naše grupe. Vulvs je nov projekat koji je uložio ogroman novac, imamo i Prometej, a tu smo i mi kao konkurenti za taj vrh“.

BONUS VIDEO