Foto: Tim Heitman / Getty images / Profimedia

Gilbert Arenas, nekada jedan od najboljih NBA košarkaša, ponovo je hvalio Džoela Embida i davao mu prednost u odnosu na Nikolu Jokića.

Poznato je da kontroverzni Amerikanac ne simpatiše Jokića već dugo, nazivao ga je najgorim MVP-jem u proteklih 40 godina, a sada se ponovo našao u centru pažnje.

Naime, Arenasu se ne sviđa pravilo o minimumu igranja 65 utakmica tokom regularnog dela sezone, kako bi neki košarkaš ušao u izbor za individualne nagrade.

PROČITAJTE JOŠ:

Embid zbog toga prošle sezone nije bio u konkurenciji za MVP nagradu, koja je po treći put u poslednje četiri godine otišla u ruke Nikole Jokića.

„Za dvadesetak godina, niko se neće sećati ovog dela istorije kada se ovo desilo i kada je on (Embid) izgubio MVP nagradu zbog pravila. Neće biti fer prema njemu u istoriji. I to me podseća na prošlost, na stvari koje su se dešavale u igri, a mi sada gledamo ove statistike kao legitimne. Verovatno je najbolji igrač u ligi, on i Jokić se bore ko je broj jedan. A mislim da njegovo nasleđe neće odražavati to, da je bio toliko blizu Jokiću“, rekao je Arenas u podkastu „Gil’s Arena“.

Smatra da je Embid bio bolji od Jokića u međusobnim duelima, iako Džoel baš dugo nije igrao u Denveru kao gost.

„Kada pričamo o njima (Jokiću i Emgidu), koji se bore jedan protiv drugoga – Embid ga je razbio (u međusobnim mečevima). Ako uvedete pravilo od 65 utakmica i primenite ga unazad, i kažnjavate i vrednujete svačije zasluge na osnovu toga – videćete da bi mnoge od ovih zasluga bile oduzete. Da, odigrao je 58 utakmica. Njegovih 58 utakmica je moćnije od nečijih 82. Zato smo glasali za njega“.

Nikola Jokić i Džoel Embid Foto: Tim Nwachukwu / Getty images / Profimedia

Smatra da broj odigranih utakmica ne sme da ograničava nikoga u izboru.

„Momci u prošlosti su dobijali glasove sa 55 utakmica, 50 utakmica. Ovo nema veze sa tim da li bismo rekli da je Embid bio MVP prošle godine, a on je igrao koliko utakmica? 39. Neko bi glasao za to. Rekli bi: „Da, i dalje je MVP.“ Jer kad je bio na terenu, ubijao je sve“, zaključio je Arenas.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare