Filip Petrušev Foto: Stefanos Kyriazis/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Srpski reprezentativac Filip Petrušev mogao bi u narednim nedeljama da postane prva opcija za Olimpijakos na centarskoj poziciji.

Razlog za to, pored njegovog neospornog kvaliteta, jeste izostanak dva centra – Mustafe Fala i Nikole Milutinova, koji su u proteklom periodu doživeli povrede, koje nisu baš naivne.

Fal je van terena od sredine januara, a biće van stroja još dve nedelje zbog problema sa kolenom.

Francuski centar je ove sezone mnogo napredovao, bolje deli loptu i više asistira nego u prošlosti, dok u defanzivi ima možda i najvažniju ulogu u dresu Olimpijakosa zbog svoje visine – 218 cm.

PROČITAJTE JOŠ:

Peh je doživeo i srpski centar Nikola Milutinov i to na derbiju protiv Panatinaikosa u grčkom prvenstvu. Milutinov je na tom meču na terenu bio svega devet minuta, a povredu zgloba na nozi doživeo je na zaista bizaran način.

Naime, njega je povredio saigrač Kostas Papanikolau, a kontakt se dogodio u trenucima kada su prolazili jedan pored drugoga. Milutinov je odmah osetio bol, pao je na zemlju, a nešto kasnije je iznet sa terena.

Prema novim informacijama od juče, van će terena biti oko dva meseca zbog naprsnuća metatarzalne kosti stopala, što znači da će propustiti više evroligaških duela plus mečeve u grčkom prvenstvu, gde Olimpijakos već zaostaje dve pobede za večitim rivalom.

Foto: Nikola Gligic/Starsport

Kako su Milutinov i Fal u procesu oporavka, u prvi plan bi trebalo da iskoči Petrušev, koji od povratka u Evropu iz NBA lige nije imao zapaženu minutažu u Olimpijakosu.

Međutim, Filip je baš u porazu od Panatinaikosa (85:80) pokazao kakav je potencijal i koliko može kada dobije prostora. Upisao je 18 poena, sakupio je šest skokova i podelio tri asistencije, te za 24 minuta na terenu bio najbolji u svom timu.

To je bila ubedljivo najzapaženija partija Petruševa od dolaska u Olimpijakos, iako je njegov transfer osporavan.

Ako se pitate zašto, evo i odgovora. Mnogi su mišljenja da bi Petrušev mogao da dobije mnogo više prostora u nekoj drugoj ekipi u Evroligi, možda i u Crvenoj zvezdi, ali srpski (krilni) centar očigledno želi da se nametne Jorgosu Barcokasu u Pireju.

Njegova predonost jeste što može da pokriva dve pozicije na terenu, što znači da može da čuva i različite tipove igrača, iako mu defanziva nije baš najjača strana, što se pokazalo i u Zvezdi prošle sezone.

Foto EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO

Izvesno je da ćemo Petruševa u narednim mečevima gledati gotovo isključivo kao peticu, jer Barcokas teško da ima drugu ili bolju opciju na toj poziciji.

To može da bude mač sa dve oštrice, jer je Petrušev uglavnom brži i mobilniji od većine centara u Evroligi, dok bi problem mogla da mu predstavlja suva snaga, gde nije baš među najboljima. Treba znati i da Petrušev ima dobru leđnu tehniku, može da napadne i licem, tako da u ofanzivnom delu ne bi trebalo da bude mnogo problema za njega.

Kada je reč o odbrani, to je druga priča, ali bi Petrušev trebalo da pokaže želju i energijom možda nadomesti neke nedostatke koje ima sa 23 godine.

Od dolaska u Olimpijakos početkom decembra, Petrušev je propustio čak šest mečeva, a tri puta do sada je imao dvocifreni poenterski učinak – u Evroligi samo protiv Baskonije (14 poena, četiri skoka). Najveću minutažu imao je protiv Panatinaikosa, ali treba očekivati da ćemo najbolje od njega videti baš u narednih nekoliko nedelja, kada treba da pokaže koliko vredi i da je spreman da se bori sa najboljima u Evroligi.

Foto: TANJUG/AP Photo/Aaron Favila

Petrušev je prošle sezone u dresu Zvezde bio jedan od najkonstantnijih igrača, pa je u Evroligi imao prosek od 10,7 poena uz 5,2 skoka i 0,7 asistencija. U ABA ligi je bio još bolji sa 11,4 poena u proseku, te je zaradio poštovanje i košarkaških stručnjaka iz Amerike, pa je dobio priliku i u NBA.

Tamo je odigrao solidno u Letnjoj ligi za Filadelfiju, činilo se da Seventisiksersi imaju i neki plan za njegov razvoj, ali se ipak ispostavilo potpuno drugačije. Filadelfija ga je trejdovala u Los Anđeles Kliperse, odakle je brzo poslat u Sakramento, gde je odigrao samo dve utakmice. Bilo je očigledno da u NBA Petrušev ne bi imao veliku ulogu, pogotovo ne ove sezone, jer jednostavno tamo važe neka druga pravila. Zbog toga je Filip povukao pametan potez i vratio se u Evropu, a da li je Olimpijakos bio pravi izbor nove sredine pokazaće se uskoro.

Ne treba zaboraviti da je Petrušev letos bio i deo reprezentacije Srbije na Mundobasketu, kada je osvojeno srebro, pa je i u Manili pokazao koliko iz drugog plana može da doprinese i to na više načina.

BONUS VIDEO Najbolji potezi Nikole Milutinova protiv Makabija – 20 poena i 20 skokova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar