Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Dok se evropska košarka bori sa pandemijom koronavirusa, gledajući kako da uhvati dah, američka je prilično mirna. Ne pokazuje nijedan napad panike.

Zapravo, svaki potez joj je dobro isplaniran, čak i u iznuđenim okolnostima.

Kada se pojavila neočekivana zdravstvena opasnost koja sa sobom nosi i ozbiljnu finansijsku pretnju, prvo je NCAA, bez ikakvog nećkanja otkazala “martovsko ludilo”, koji je ubedljivo najisplativiji postsezonski period u svim sportovima na tlu SAD.

Zatim je i NBA zaustavila sezonu, a brojne glasine o datumima i načinima mogućeg nastavka, mirno prekinuo komesar Adam Silver rečima da “Liga nije u mogućnosti da donosi bilo kakve odluke i da je nejasno kada će biti.”

Na kraju, moć i odlučnost američke košarke pokazala je i Razvojna liga, ali na potpuno neočekivanom terenu za ostatak sveta. U želji da sačuva talente na tlu SAD koji su poslednjih godina, po završetku srednje škole, umesto da odu na fakultet i odatle kroče u NBA, počeli da se osipaju po svetu, podigla je godišnja primanja igračima do 500.000 dolara.

“Imamo decu koja napuštaju SAD da bi igrala po svetu, pa naša NBA zajednica mora da putuje tamo da ih prati. To je protivno zdravom razumu. NBA je najbolji razvojni sistem na svetu i ti igrači ne bi bili primorani da idu negde drugde da bi se razvijali tokom godinu dana. Trebalo bi da budu u našem sistemu razvoja”, rekao je Šarif Abdur Rahim, predsednik Razvojne lige.

Blagodeti ovog poteza prvi će osetiti Džejlen Grin. Jedan od najvećih nadolazećih talenata je izabrao košarkaški razvoj u pomenutoj ligi, umesto koledž ili odlazak u beli svet kao što su to za daleko manje novca uradili prošle jeseni Lamelo Bol ili Roderik Hempon, selidbom u australijsku NBL.

Ako se neko udubi u reči Rahima, igrača sa 12-godišnjim NBA iskustvom i vlasnika olimpijskog zlata iz Sidneja, može da primeti da bi Razvojna liga vrlo lako u bliskoj budućnosti mogla da se okrene i ka talentima sa svih strana sveta. Jer, raspoloživi novac je, čak i kad se odbiju sve takse i porezi, (uglavnom) je veći od onog koji mladim igračima sa tek navršenim punoletstvom mogu da ponude evropski klubovi.

Stoga FIBA i Evroliga, zajedno ili zasebno, svejedno, treba što pre da se pripreme za taj potencijalni napad, kao što je NBA odgovorila NLB.

U suprotnom, ionako veliki odliv kvalitetnih igrača preko Atlantika i ogroman priliv Amerikanaca sa sumnjivim kvalitetima, biće dodatno uvećan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram