Foto: Starsport, Irina R Hipolito / Shutterstock Editorial / Profimedia, Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ludo leto.

Košarkaška sezona 2023/2024 u Evroligi nije ni blizu, prve utakmice zakazane su za 3. oktobar, ali je uprkos tome gotovo odmah po završetku takmičarske 2022/2023 nastao opšti haos koji za posledicu ima jedno od najluđih leta u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ...

Jedna od najzaslužnijih ekipa za to je Partizan. Crno-beli su ostali bez Matijasa Lesora, koji je pojačao Panatinaikos, po svemu sudeći klub je napustio i Dante Egzum, koji bi naredne sezone trebalo da igra za Dalas Maverikse u NBA ligi, dok je pitanje šta će biti sa Džejmsom Nanelijem (bliži ostanku) i Janisom Papapetruom (bliži povratku u PAO).

Ipak, Partizan je uspeo da reši tri goruća pitanja, pošto su ugovore sa klubom produžili Zek Ledej, Aleksa Avramović, i, što je najvažnije po crno-bele, kapiten Kevin Panter.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Panter je bio nadomak dogovora sa Barselonom, tražio ga je i Panatinaikos, ali je odlučio da ostane u Humskoj i u naredne dve sezone predvodi ekipu Željka Obradovića.

Crno-beli su navodno pregovarali i sa Kostasom Slukasom, ali je legenda Olimpijakosa odlučila da izazove pravi zemljotres i pređe u redove „večnog neprijatelja“, Panatinaikosa.

Kostas Slukas/Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Po završetku prošle sezone Panatinaikos je krenuo u totalnu reorganizacju, uz trenera Ergina Atamana, doskorašnjeg šefa stručnog štaba Anadolu Efesa, stigli su „izdajica“ crveno-belog dela Atine Slukas, pomenuti Lesor, ali i Dinos Mitoglu, Luka Vildoza iz Crvene zvezde, te Kostas Adetokumbo, mlađi brat Janisa Adetokumba.

A u Atini ne nameravaju da se na tome zaustave, pošto „zeleni“ žele da se umešaju u trku za Nikolom Mirotićem, koji bi u narednim danima trebalo da raskine ugovor sa Barselonom.

Velike promene doživeće i Crvena zvezda. Sa Malog Kalemegdana otišli su Vildoza, Hasan Martin, Džon Holand, Ben Bentil, Stefan Marković je završio karijeru, dok je veliko pitanje šta će biti sa Ognjenom Dobrićem, koji je navodno blizu odlaska u Virtus iz Bolonje, te Filipom Petruševim, koji igra letnju ligu u dresu Filadelfija Seventisiksersa i pokušaće da se izbori za ugovor tamo.

Zasad su Zvezdinu opremu zadužili Dejan Davidovac, povratnik iz moskovskog CSKA, i bivši košarkaš Čikago Bulsa Marko Simonović, a Luka Mitrović je produžio ugovor.

Foto: EPA-EFE/Quique Garcia

Ipak, sve oči su uprte ka Španiji. Kao potencijalna pojačanja Zvezde spominjan je Barselonin dvojac Nikola – Mirotić i Kalinić, dok sa nestrpljenjem čekaju konačnu odluku Fakunda Kampaca o tome gde će nastaviti karijeru.

Navodno, Argentinac je od uprave kluba tražio da stvori tim koji će se boriti za Fajnal-for, a ukoliko put Beograda krene Mirotić, nema dileme da će sjajni organizator igre ozbiljno razmotriti ostanak.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ukoliko, pak, Kampaco odluči da se vrati u Real ili pojača Panatinaikos, u Zvezdi navodno pregovaraju sa Kevinom Pangosom, ozbiljnu minutažu bi trebalo da dobije i Nikola Topić, a čeka se i rasplet situacije oko Miloša Teodosića.

Sve u svemu, crveno-beli bi, kakav god da bude ishod pregovora sa Mirotićem i Kampacom, trebalo da imaju dovoljno kvaltetan tim za borbu za Top 8.

Od svih ekipa iz Evrolige, najviše promena je doživeo Efes. Nakon što je Ataman otišao u Panatinaikos, klub je napustio i Vasilije Micić, koji će naredne sezone igrati u NBA ligi za Oklahoma Siti Tander. Iako je ostao Šejn Larkin, a stigao Darijus Tompson iz Baskonije, veliko je pitanje kako će nadoknaditi i Micićev odlazak i „rupu“ zbog odlaska Brajanta Danstona, Krisa Singltona…

Foto: Starsport

Vrelo leto je i pred Barselonom, i to ne samo zbog Mirotića. Nakon odlaska Šarunasa Jasikevičijusa sa klupe, koga je nasledio Rođer Grimau, usledile su najave finansijskih rezova zbog čega Mirotić navodno i želi da napusti klub, pored njega na izlaznim vratima bi mogao da se nađe i Kalinić, pogotovo ako se ostvare najave i braća Ernangomez – Huančo i Vili – i zvanično zaduže opremu velikana.

Mnogo promena, veliki broj nedoumica, znakova pitanja, a tek je početak jula. Prava ludnica tek sledi…

BONUS VIDEO Luda trojka Pantera sa osam metara