Unija igrača Evroligi: Molimo vas, otkažite sezonu

Košarka 25. maj. 202000:17 > 00:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

U predvečerje istorijske Skupštine ECA, Unija igrača Evrolige poslala je molbu da se otkaže sezona, sa jasno nabrojanim razlozima.

U ELPA su svesni da Unija nije akcionar, ali je želela da klubovi koji glasaju budu upoznati sa ogromnim ograničenjima i rizicima koji bi se pojavili ukoliko se sezona nastavi.

PROČITAJTE JOŠ:

Za sada nije sigurno da se igrači vraćaju u gradove klubova, dok su na snazi brojna ograničenja putovanja zbog virusa.
Oko 70 igrača je još u SAD, koji, prema ELPA, ne bi samo imali poteškoće da se vrate u Evropu, već bi tako mogli tako da ugroze sebe i porodice.

U pojedinim zemljama još postoje stroga karantinska ograničenja, koja prema ELPA, dovode u sumnju regularnost takmičenja zbog nedostatka mogućnosti i ograničenog vremena za treninge.

S obzirom na to da pandemija nije gotova u Evropi i da njen kraj trenutno može samo da se predvidi, ELPA upozorava da nije moguća garancija potpune sigurnosti igrača, trenera, članova kluba, zvaničnika i svih ostalih aktera.

„Samo tri nedelje pripremnog perioda nisu dovoljne za pripreme igrača. Iako smo svesni da neki već imaju pristup treninzima, drugi su nedeljama udaljeni od takvog luksuza“, navodi ELPA uz objašnjenje da neki klubovi Evrolige nisu predstavili program kondicionih programa igrača tokom samoizolacije.

„Povratak treninzima, odnosno brojni fizički testovi pokazali su loše rezultate zbog nedovoljnih treninga ili loših uslova. Nastavakom lige u planiranom periodu ozbiljno bi se povećao rizik od povreda i drugih zdravstvenih problema koji bi mogli da utiču i na sledeću sezonu. Mnogi stručnjaci za sportsku medicinu sigurni da je posle dužeg perioda samoizolacije igračima neophodno najmanje šest nedelja priprema pre ponovnog pokretanja sezone kako bi se minimalizovao povišen rizik od povreda.“

Problem je i sa igračima koji bi po isteku ugovora igrali u predloženom periodu bez zdravstvenog osiguranja, dok bi povrede dugoročno mogle da utiču ne samo na sledeću sezonu već i na njihove karijere.

U ELPA stoga sumnjaju da neki igrači neće želeti da se vrate na teren za nastavak jer ne vredi sav taj rizik na terenu i van njega. Takve situacije bi dodatno štete imidžu takmičenja.

Takođe, u slučaju da  se nastavi takmičenje, igrači ne bi imali dovoljno vremena za odmor, rehabilitaciju eventualnih povreda i kvalitetnu pripremu za novu sezonu.

ELPA napominje da košarkaši žele da se vrate na teren, poslu koji najviše vole, u interesu klubova, na radost navijača, ali ne pod sadašnjim rizikom, već od početka 2020-2021 sezone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar