Кošarkaški savez Srbije osmi put je zvanično proglasio najboljeg košarkaša i košarkašicu godine, to su za 2023. Bogdan Bogdanović i Aleksandra Crvendakić, ali je i podelio dva specijalna priznanja u godini jubilija, vek srpske košarke.

Jedno od njih, apsolutno zasluženo, otišlo je u ruke profesora doktora Dragana Radovanovića, čuvenog doktora Gage, koji je više od 20 godina uz košarkašku reprezentaciju Srbije.

Posebno teška i dirljiva je bila 2023. za njega, jer je priznati stručnjak i veliki čovek letos na Svetskom prvenstvu u Manili pokazao koliko svima znači i pomaže, pogotovo u situaciji kada je Boriša Simanić zbog udarca u bubreg vodio životnu bitku.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovo vreme je sad nekako vreme zadovoljstva što se tiče tog događaja, jer i njegovi nalazi omogućavaju sad da počne na neki način sa uvodom u fizičku aktivnost. Polako, ali sigurno, može da krene i putem sportskog oporavka“, otkriva dr Radovanović.

Posebno ga je dirnulo priznanje koje je dobio.

„Za mene je ovo veliko priznanje, od 2001. sam lekar u reprezentaciji, dakle 20 i kusur godina, i zaista mi je reprezentacija pružila mnogo radosti i osećaj velikog ponosa. Ono što je najveće bogatstvo – stekao sam veliki broj prijatelja u košarci. Nekada su bili moji igrači, danas su ljudi uspešni u drugim granama sporta, ali nastavljamo da se družimo, da uživamo u sportu i da uvek pričamo o košarci i obnavljamo neke uspomene“.

Foto:STARSPORT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Otkrio je i kako sada, sa ove distance, gleda na sve izazove i dramatične momente u Manili, kada je bio među najzaslužnijima, ako ne i najzaslužniji, što je Boriša Simanić dobio životnu bitku.

„Zaista je bilo ozbiljno. Ako govorim o reakciji, to je sastavni deo mog svakodnevnog posla. Najvažnija je što smo dijagnozu postavili na vreme, što sam se izborio za način lečenja i vreme lečenja, da su operacije urađene onda kada je zaista trebalo. Nije bilo lako i oko obezbeđenja krvi… Mislim da je to pitanje i sama FIBA pokrenula, da zdravstveno obezbeđenje velikih sportskih događaja zaista mora da bude jedan od prioriteta. Odnosno kada se određuju i licenciraju ustanove zadužene za velike sportske događaje, zaista moraju da budu na tom nivou. Bez obzira na kom kontinentu, ali taj nivou zaštite i profesionalnosti mora da bude, kao i taj sport, na vrhunskom nivou“, naglasio je dr Radovanović.

Podsetio se čuveni doktor i reči Boriše Simanića na povratku sa Filipina za Srbiju koje će mu zauvek ostati u sećanju.

„Boriša je tih čovek, miran, trpeljiv momak. Međutim, kada smo stigli na aerodrom (u Manili, prim.aut), do kog smo se vozili u sanitetu, i posle kada je u avionu otišao iz svog dela napred kod igrača da bude s njima, gledao me je i samo rekao ‘Dok, vratiću se ja’. To mi je nekako najlepši utisak sa celog tog putovanja“, završio je Prof. dr Radovanović.

BONUS VIDEO Kako su delije pozdravile Simanića na poluvremenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar