Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Tim Nwachukwu / Getty images / Kevin C. Cox / Getty images / Profimedia

Period koji je za mnoge navijače najzanimljiviji.

Većini košarkaških fanatika ova prelepa igra već nedostaje, jer se nedavno završila NBA liga, ali i gotovo svi evropski šampionati.

Ipak, odmah nakon što su Nikola Jokić i Denver Nagetsi osvojili titulu, na red je došao NBA draft.

PROČITAJTE JOŠ

Videli smo nekoliko trejdova koji su malo promenili izgled lige, a 30. juna će početi ono najbitnije, potpisivanje slobodnih igrača.

Nakon tog perioda nove ekipe će biti pa gotovo formirane za početak lige, a ovog leta na listi slobodnih košarkaša imamo nekoliko zvučnih imena.

Probaće Jokić i Nagetsi da dovedu nova pojačanja, ali da krenemo od onih najpoznatijih imena.

James Harden Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Džejms Harden i Filadelfija je jedno od glavnih pitanja ovog leta. Očekuje se da će Harden odustati od igračke opcije i 35,6 miliona dolara, i da će „prošetati“ do Hjustona.

Možda bi to bilo i najbolje za Filu koja bi u slučaju da Džejms potpiše za maksimum (47,6 miliona) ušla u seriju novih problema.

Druga najveća zvezda jeste Kajri Irving, za koga je Dalas dao mnogo u trejdu na početku 2023. godine.

Ipak, taj eksperiment nije uspeo i Maveriksi su ostali bez plej-ofa, a prema svemu sudeći i bez Irvinga.

Foto: Kevin C. Cox / Getty images / Profimedia

Kajri je već izrazio želju da ponovo hoće da udruži snage sa Lebronom Džejmsom, pošto njegovi Lejkersi već dugo traže opciju na poziciji „1“.

Potez bivšeg pleja Toronta, Freda van Vlita, iznenadio je mnogo, pošto su gotovo svi navijači očekivali da će on produžiti ugovor sa Reptosima.

Roketsi čekaju odluku Hardena i ukoliko on odluči da ostane u Fili, Van Vlit bi postao ozbiljna opcija.

Od domaćih igrača Nikola Vučević čeka odluku i ponude timova širom NBA lige, pošto je svoju priču sa Čikagom najverovatnije završio.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh

Gomila bivših igrača Lejkersa će tek saznati svoju sudbinu, a među njima su Rasel Vestbruk, Kajl Kuzma, Ostin Rivs, Dianđelo Rasel, Rui Hačimura, Luni Voker, Džoš Hart, Denis Šruder i Džordan Klarkson.

E, sada da pređemo na ono što nas sve najviše zanima, a to je – Denver.

Jedan od najbitnijih košarkaša Nagetsa Brus Braun odbio je „igračku“ opciju protekle nedelje koju je imao za produženje ugovora od ekipe Nikole Jokića.

Nagetsi su ponudili ugovor od 6,8 miliona dolara, a Braun je tako postao slobodan igrač.

Kao jedan od glavnih kandidata za njegov angažman izdvaja se Dalas, koji je već povukao nekoliko bitnih poteza ovog leta.

Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Dončićev tim je tokom NBA drafta ustupio Oklahomi 10. pika u zamenu za 12. i ujedno su u ekipu Tandera poslali Davisa Bertansa i tako su se oslobodili njegovog ugovora od 17 miliona dolara.

Poznati američki novinar Mark Stajn koji prati Maverikse tvrdi da je Braun prvi pik Dalasa.

Braun je bio jedan od najboljih igrača Denvera u prethodnom plej-ofu i sezoni, a u proseku je beležio 11,5 poena i 4,1 skok po meču.

Ipak, momak koji bi njega mogao da zameni je upravo košarkaš koga smo već pomenuli, Luni Voker.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Sličnog stila kao i Braun, Voker igra sjajnu odbranu, ali može da bude i treća opcija u napadu, u zavisnosti od postave u tom trenutku.

Drejmond Grin, zvezda Golden Stejt Voriorsa, odlučio je da ne iskoristi igračku opciju i tako će postati neograničen slobodan igrač.

Naime, Grin je odbio ugovor od 27,5 miliona dolara, kako bi ovog leta mogao da se oproba na tržištu i potencijalno promeni sredinu.

Uloga Drejmonda Grina u Golden Stejtu je ogromna, pošto veliki broj šuteva za Stefa Karija i Kleja Tompsona zavisi od kreacije krilnog centra, koji se u mnogim akcijama ponaša kao plejmejker.

Zbog toga čelnici Voriorsa i dalje pokušavaju da nagovore Grina da ostane, ali će biti potrebna verovatno i veća finansijska ponuda.

Čeka nas burno leto, a neke od ovih odluka i potpisa mogu da promene izgled NBA lige.

BONUS VIDEO Teško da ćete videti lošije slobodno bacanje od ovog 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar