Dugo smo čekali da ovaj tim dobije taj šampionski mentalitet i deluje da je taj momenat sada.

Tokom cele sezone čekao se trenutak kada će Denver Nagetsi prestati da se oslanjaju samo na igru Nikole Jokića, i deluje da bolji momenat za to nisu mogli da izaberu.

Iako je igra srpskog centra još uvek najvažniji faktor u mečevima najboljeg tima Zapadne konferencije, sada na scenu stupaju i neki drugi igrači.

PROČITAJTE JOŠ

Kao da je trener Majk Meloun uspeo da opusti izabranike koji su sa velikim samopouzdanjem ušli u polufinalnu seriju protiv Finiks Sansa.

To se najviše videlo u poslednjem, šestom, meču kada su košarkaši Denvera slavili sa 125:100 i tako odneli pobedu u seriji ukupnim rezultatom 4-2.

Nikola Jokić/Foto: AP Photo/Matt York

Tako je ekipa iz savezne države Kolorado po peti put obezbedila plasman u finale Zapada, ali sada ima posebnu priliku da ispiše istoriju i da se prvi put plasira u finale NBA lige.

Mora se reći da Jokić nije puno menjao svoj stil igre u toku ove serije. „Teturao“ se na svoj način po terenu, sporim fintama šuta zavaravao je protivnike sa lakoćom i njegova dodavanja su još jednom bila nezaustavljiva. Samo je ovog puta neko i znao da ih iskoristi.

„Plej-of“ Džamal Marej je opravdao svoj nadimak i bio je drugi najbolji strelac Denvera u ovoj seriji sa 24,8 poena u proseku. Zatim slede Eron Gordon, Majkl Porter Džunior i Brus Braun koji imaju isti prosek od 12,8 poena na šest odigranih utakmica.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Matt York)

Mora se pohvaliti igra Brusa Brauna koji iako nije starter ima ogroman uticaj na igru Nagetsa. Njegova energija koju donosi sa klupe je nešto što je falilo Denveru u prethodnim sezonama i to se pokazuje na parketu.

Sa druge strane Porter i Gordon mogu mnogo više, ali njihov uticaj u odbrani nije ostao ne primećen.

Šut Kentavijusa Kaldvela-Poupa završio je sezonu Finiksa, pošto je već na kraju prve četvrtine bek Nagetsa imao 17 poena. Meč je završio sa 21 poenom, dok ih je u seriji prosečno beležio 10,7.

Imao je procenat od 41,7 odsto za šuteve van linije 7,25 metara i uz 1,5 ukradenu loptu po meču bio je nerešiva enigma za protivnika.

Nikola Jokić/Foto: AP Photo/Matt York

Mora se pomenuti i njegov šampionski mentalitet koji je izgradio sa Los Anđeles Lejkersima 2020. godine. Tada je zajedno sa Lebronom srušio Jokića, ali će sada biti na drugoj strani terena.

Parket u „Bol Areni“ deliće sa Kristijanom Braunom koji je postao pravi iks faktor Majka Melouna. Nije se libio najtežeg zadatka i u jednom trenutku je čuvao Kevina Durenta, ali i Devina Bukera.

„Momci su uzbuđeni, ali su i pored toga oprezni. Pobedili smo zaista dobar tim, ubedljivo, u bitnoj utakmici. Još uvek ne bacamo šampanjac jedni na druge, jer posao nije gotov, želimo da podignemo šampionsku titulu“, rekao je Meloun nakon meča.

I Jokić je znao da pohvali svoje saigrače nakon meča, te se konačno može reći da je Denver sastavio tim koji može da se bori za šampionski prsten.

„Bili smo veoma fokusirani na svaki detalj. Naterali smo ih da idu tamo gde smo mi želeli da oni idu, veoma sam ponosan na momke“, rekao je Jokić.

Džamal Marej/Foto: AP Photo/Matt York

Denver je ušao u finale konferencije, a najmanje reči bilo je o Jokiću. Samo ta činjenica dovoljno govori koliko su njegovi saigrači podigli svoj nivo igre.

Kada na pomenute momke dodamo Džefa Grina koji sa svojih 36 godina donosi preveliko iskustvo, Redžija Džeksona, Zika Nadžija, Diandrea Džordana, Vlatka Čančara, Pejtona Votsona i Iša Smita jasno vam je koliko je postava Denvera postala duboka.

Ipak, ono što tek sledi je pravi test. Ekipa Majka Melouna će imati čak četiri dana za odmor uz prednost domaćeg terena u finalu Zapada.

To će biti veliki plus u odnosu na Lejkerse i Voriorse koji će imati manje dana za odmor, pogotovo ako serija ode u sedmu utakmicu.

Denver je nakon ove pobede postao najveći favorit za osvajanje NBA lige i svako ko kaže drugačije ne veruje u to.

BONUS VIDEO Jokić i Meloun posle pobede u Finiksu i prolaza u finale konferencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar