Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Mornar sa 95:75 u osmom kolu ABA lige kao domaćini na terenu dvorane "Aleksandar Nikolić".

Zvezda je opravdala ulogu favorita bez da su se mnogo potrošili glavni igrači, pa je tako Nemanja Nedović igrao prvu i treću četvrtinu i tek fragment četvrte, Milošu Teodosiću je skresana minutaža u drugoj i četvrtoj deonici, dok je Mornar sa jednim zaista raspoloženim igračem teško mogao da parira.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sve to, Janis Sferopulos je imao motivisane rezerviste, koji su dobro odradili svoj deo posla protiv slabijeg rivala, pa se pitanje pobednika nije postavljalo praktično od isteka 20. minuta.

Najefikasniji kod pobednika bio je Majk Tobi sa 16 poena, 13 je imao Marko Simonović, a po 11  Stefan Lazarević, Nemanja Nedović i Rokas Giedraitis. Nedović je bio neobično raspoložen i za asistencije, pa ih je delio šakom i kapom i završio je meč sa devet.  U timu Mornara je Taj Voler stao na 14 poena, Aleksa Gavrilović je imao 13, a Nemanja Vranješ deset.

Prvo poluvreme prošlo je u oscilacijama, nekolicini serija i vidnoj nemoći Mornara da održi korak sa napadom Crvene zvezde.

U tih prvih 20 minuta Janis Sferopulos je video nekoliko kvalitetnih minuta od povratnika Marka Simonovića, svoju šansu je dobio i iskoristio i Dalibor Ilić, a utisak je da su crveno-beli odigrali koliko su morali.

Mihailo Pavićević, trener Mornara je u najavi utakmice rekao da će imati šansu ako Zvezda „uzme dan odmora“, pa nosioci igre u Evroligi i nisu bili u „petoj brzini“.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Milošu Teodosiću je redukovana minutaža, Nemanja Nedović je odigrao prvu i odmorio tokom druge četvrtine, a crveno-beli su već u prvih deset minuta počeli da prave razliku.

Nedović je u prvih nekoliko napada dvaput asistirao i nije se proslavio šutevima. To je radio Rokas Giedraitis koji je do osmog minuta već imao tri trojke iz istog, levog ćoška.

Upravo je njegovim poenima Zvezda otišla na prvu dvocifrenu razliku, 23:11, pred kraj prvog perioda u kom je Nedović imao pet poena i tri asistencije.

Baš u poslednjih nekoliko minuta prve deonice pojavio se Taj Voler kao rezervista i počeo da „rešeta“ koš Zvezde. On je svojim potezima primakao svoj tim na osam poena zaostatka, ali je Zvezda svejedno odbila taj nalet i sa 29:17 završila prvu četvrtinu.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Tokom druge je Voler pogađao trojke, iznuđivao faulove i izluđivao defanzivce Zvezde zbog svoje nepredvidivosti.

Mornar je u ranoj fazi druge četvrtine napravio seriju 6:0 i prepolovio minus na 32:25, ali je Zvezda u reketu imala spreman odgovor, bilo da je poentirao Majk Tobi, Marko Simonović ili Dalibor Ilić, pa se na poluvreme ipak otišlo s dvocifrenom prednošću za crveno-bele.

Kuriozitet je da i pored 52 ubačena poena Mornaru nije bilo dvocifrenih, dok je Voler u jednom trenutku imao čak polovinu poena svog tima – 14.

Mornar je serijom i poenima Bojkinsa i Gavrilovića otvorio drugo poluvreme i prišao na osam razlike.

Giedraitis je tu razliku vratio na deset poena, ali su Crnogorci bili rešeni da održe korak u jednom bržem tempu u kom i inače igra tim Mihaila Pavićevića.

Nedović i Giedraitis su u tim prvim minutima nastavka prvi prebacili brojku od deset poena, a Zvezda je brzo podigla prednost sa +8 na +14.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Posle koša Nedovića uz faul, a onda i trojke Majka Tobija, crveno-beli su otišli i na 67:52, drugi put na meču da bi njihova prednost na kraju treće deonice lagano rasla do 18 poena.

Nedović je u tim momentima odmenio u ulozi asistenta Miloša Teodosića jer je podelio osam dodavanja i bio je blizu dabl-dabl učinka, dok je njegov tim krstario ka pobedi sa 78:60.

Tobi je i na startu četvrte četvrtine nastavio da pogađa trojke iz sličnih pozicija i na sličan način kako to radi Zek Ledej u Partizanu, pa je Zvezda u prvim minutima četvrte četvrtine pobegla protivniku na 81:60.

Do kraja se uz manje oscilacije i kratkotrajno iznenađenje kod Zvezdinih igrača zbog zonske odbrane Mornara, stvari nisu ozbiljnije menjale, pa su crveno-beli upisali ubedljivu pobedu. Zvezda je posle nje ostala jedini tim u ABA ligi sa samo jednim porazom posle osam utakmica, pa su crveno-beli prvi na tabeli sa skorom 7:1, dok je Mornar sa potpuno obrnutim skorom poslednji na tabeli regionalnog takmičenja.

Tim Janisa Sferopulosa naredni meč igra u Evroligi i dočekuje Olimpiju iz Milana za četiri dana u Beogradskoj areni.

ABA liga, 8. kolo:

Petak:

Studentski centar – Cibona 93:101

Split – Zadar 75:82

Subota:

Borac – FMP 96:75

Igokea – Budućnost 88:74

Nedelja:

Mega – Krka 72:77

Ponedeljak:

Crvena zvezda – Mornar 95:75

Cedevita Olimpija – Partizan 95:91

Standings provided by Sofascore

Crvena zvezda – Mornar 95:75 (29:17, 23:22, 26:21, 17:15)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd; Sudije: Igor Dragojević, Radoš Savović, Miloš Hadžić

Crvena zvezda: Lazarević 11, Teodosić 0, Davidovac 7, Mitrović 6, Simonović 13, Tobi 16, Bolomboj 4, Ilić 9, Nedović 11, Giedraitis 11, Kuzmić 5, Jago 2; Trener: Janis Sferopulos.

Mornar: Starovlah 4, Luis 3, Kovačević 3, Miković 2, Voler 14, Komnenović 5, Gavrilović 13, Jovanović 2, Vranješ 10, Marej 6, Radetić 4, Bojkins 9; Trener: Mihailo Pavićević.

Crvena zvezda - Mornar 95:75 (29:17, 23:22, 26:21, 17:15)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar