Foto:FIBA/Joaqui Flores/Starsport.rs/Pedja Milosavljevic/STARSPORT/Chris Young / Zuma Press / Profimedia/USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Čim smo ga ugledali tokom posete kampu reprezentacije SAD na Mundobasketu, odmah smo znali šta nam je činiti.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Čuveni novinar ESPN Brajan Vindhorst je neko ko decenijama prati košarku i prilika da popričamo sa njim u Manili nije mogla da se propusti.

PROČITAJTE JOŠ:

Govorio je u svom stilu o Amerikancima, Mundobasketu, ali i balkanskim košarkašima, Joviću, Bogdanoviću, Jokiću, FIBA košarci, treneru Darku Rajakoviću…

„Ovo nije najbolji tim koji SAD može da izabere i nije ovo toliko dobar tim kao onaj koji će poslati u Pariz. Niko od ovih igrača ranije nije igrao po FIBA pravilima i to im je minus. Napravljeni su tako da maksimalno iskoriste jedan stil igre, to funkcioniše, ali ima i svoje probleme. Oni su niski jer, iskreno, najbolji visoki igrači u NBA nisu Amerikanci. Mogu da vode na Mundobasket visoke igrače koji nisu među najboljima i koji će biti nadigrani, ili mogu da se prilagode stilu koji će najbolje iskoristi njihove talente“, rekao je popularni Vindi delu srpskih izveštača na Filipinima.

Fto: Starsport

Vindhorst je u prošlosti imao neke problematične komentare na račun Nikole Jokića…

„Iskreno, da je Jokić ovde bili biste favoriti da osvojite turnir. Ako se ne varam, igrate pomalo bez plejmejkera. Vasilije Micić ne igra, Jokić nije tu, a znam da je Stefan Jović tu da prevodi loptu. Dva sjajna srpska kreativna igrača nisu tu, a Teodosićeva karijera u reprezentaciji je gotova koliko znam. Znam da je tu bilo neke drame tu, ne znam sve, ali nije tu. Ipak uspevaju i bez njih da igraju jako dobro. Očigledno da je otkrovenje Nikola Jović, Erik Spolstra je ovde sa timom Sjedinjenih Američkih Država, ali je jako uzbuđen što će ga gledati. Igrač takve visine, koji možda još nije ni prestao da raste, a koji je toliko vešt sa loptom“.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

Čuveni američki kolega pohvalio je kapitena „orlova“ Bogdana Bogdanovića.

„Mislim da je njegova radna etika neverovatna. Koliko sam čuo, previše je šutirao na jednom meču, pa su ga pomalo kritikovali… Kladio bih se da će Bogdan pogađati kada bude bitno. Bio sam u Kini 2019. godine i mislio sam da će Srbija osvojiti zlato. Kasnije je Srbija dobila SAD, ali niko od timova nije hteo to da igra, bio je to besmislen meč. Sada su Srbi došli sa manje očekivanja i ako mogu nekako da se plasiraju na Olimpijske igre i da odvedu Nikolu u Pariz – sve je moguće. Svakako će morati da probaju da osvoje turnir, jer je tu još šest evropskih timova i biće jako teško. Ako se budete plasirali na Olimpijske igre, moći ćete da napadnete zlato ako Jokić igra“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Priča se opet vratila na Nikolu Jovića koji bi sledeće sezone trebalo da ima više prostora u Majamiju.

„On bi verovatno mogao da igra i više. Znate u čemu je stvar, kladim se na Majami Hit. Uvek se kladim da će da razviju igrača, jer to rade već decenijama. Verovatno jedna od najneverovatnijih priča koje sam čuo prošle nedelje je da je Nikola morao da pauzira sa košarkom kako bi završio srednju školu. To nas je podsetilo koliko je on zapravo mlad. Kada sam ga video u plej-ofu i kada je vežbao pre utakmica nisam mogao da verujem koliki je i koliko je vešt. To je prototip igrača koga želite u današnjoj NBA. Neko tako veliki sa toliko košarkaškog znanja. Iskreno imam baš velika očekivanja od njega. Zbog njegovih veština, zbog toga što je u Majamiju i zbog ovoga što sam video da radi ovde na Filipinima“.

FOTO: SRDJAN STEVANOVIC

Iskusni kolega iz SAD ne seća se mnogo 2002. godine, kada je Jugoslavija postala prvak sveta u Indijanapolisu, iako je tada imao 25 godina.

„Bio sam premlad, nisam baš toliko tada pratio Svetsko prvenstvo, ali se svakako sećam da smo završili kao šesti. Imao sam priliku da upoznam srpske igrače kada sam bio mlad NBA izveštač i još uvek mislim o tome kako bi bilo da Balkan ima jedan tim. I ako bi usred sezone igrali sa timom Sjedinjenih Američkih Država, ne vidim kako bismo mi mogli da pobedimo. Toliko sam impresioniran time kako su igrači sa Balkana u „bablu“ bili zajedno, mislim da je to ostavilo utisak i na igrače. Čak i ako bi zajedno bile Srbija i Crna Gora, zamislite to. Kada sam počeo da pratim košarku Srbija i Crna Gora su bile zajedno u državi. Videli smo i da je Crna Gora zamalo pobedila SAD, i da je Srbija pobeđivala Ameriku…“

EPA-EFE/YONG TECK LIM / POOL

Kada krene neko veliko međunarodno takmičenje često se povede polemika i porede se pravila u NBA i FIBA.

„Mislim da je u mnogo toga FIBA košarka bolja nego NBA. Toliko stvari postoji u FIBA košarci koje bi NBA trebalo da uvede, ali FIBA ne donosi maksimalnu zabavu. Ako ste košarkaški čistunac, nervira vas kada NBA igrači prave korake u prodoru. Ali ako hoćete da uživate u utakmici, u utorak uveče u januaru kada je ledeno napolju, šta biste hteli? NBA je napravljena da bude mnogo više zabava i zato je veća liga, FIBA je tu da bude bolja za košarku“.

Darko Rajaković
Foto: Tanjug Chris Young/The Canadian Press via AP)

Darko Rajaković ovog leta postao je novi trener Toronto Reptorsa, što je tek drugi put u istoriji da neamerički trener vodi NBA ekipu, a prvi je bio Igor Kokoškov, takođe Srbin.

„Upoznao sam ga prvi put kada je bio asistent u reprezentaciji Srbije 2019. godine i vrlo sam blizak sa Adamom Tatalovićem, drugim asistentom iz tog tima koji sada radi za Nikse i živi u Beogradu, gde ima stvarno mnogo NBA skauta. Mislim da je ovo velika prilika za Darka. Ne znam šta će raditi Reptorsi, da li će ići u ovom ili onom smeru, ali poštujem njegov tim i svakoga ko je iz inostranstva došao kao trener i uspeo da dobije poštovanje američkih igrača. I shvatam kakav sve to pritisak donosi Darku. Kada je David Blat došao da trenira Klivlend Kavalirse, iako je Amerikanac, njega gledaju kao evroligaškog trenera. Došao je, to nije ispalo dobro i to je poremetilo koncept zapošljavanja stranih trenera. Mislim da Etore Mesina nije dobio šansu da trenira NBA tim, jer nije prošlo dobro sa Blatom. Rajaković ima veliku šansu da otvori put za druge evropske trenere. Jako poštujem selektora Grčke Dimitrisa Itudisa koji je uzeo dve evroligaške titule sa CSKA, mislim da bi mogao da trenira NBA tim, ali je teško zaposliti ga“.

Foto:EPA/MARK DADSWEL/Screenshot

Na igračkom planu su Dražen Petrović i Vlade Divac širom otvorili vrata Evropljanima, pa deluje da bi Kokoškov i Rajaković mogli nešto slično.

„Možda, ali ja bih voleo da vidim Šarunasa Jasikevičijusa u NBA, samo mislim da mu temperament to ne dozvoljava. Ne verujem da bi se prilagodio u Americi zbog svog temperamenta. Mislim da Darko ima dobar temperament, ali ne znam u kom će pravcu otići Repotorsi. Najviše verujem u njegov košarkaški pedigre, ali je u situaciji sa mnogo pritiska kai trener iz istočne Evrope, da li je to fer ili ne, ne znam, ali je NBA takva“.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Pronašli smo najvredniju zastavu Srbije, krije neverovatnu priču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare