Foto: Starsport

Još uvek nije potpuno jasno da li će Svetislav Pešić ostati selektor košarkaške reprezentacije Srbije, i ako da, na koliko će produžiti ugovor.

Pešić je 10. septembra nagovestio da Srbiji treba novi selektor, pošto njemu ističe ugovor i delovalo je kao da nema nameru da nastavi da obavlja tu funkciju.

I Košarkaški savez Srbije se ubrzo oglasio i praktično se oprostio od Pešića, koji je na Olimpijskim igrama u Parizu sa „orlovima“ stigao do bronze, dok je prošle godine na Mundobasketu u Manili osvojeno srebro.

U prvi mah činilo se da je zaista kraj Pešićeve ere kao selektora na klupi Srbije, ali izgleda da ipak postoji opcija da produži ugovor, što žele i mnogi igrači, koje je popularni Kari predvodio.

PROČITAJTE JOŠ:

Kapiten Bogdanović rekao i uradio ono što je bilo do njega

Bogdan Bogdanović je tokom gostovanja na RTS-u, govorio o odlasku, odnosno više ostanku Pešića na klupi Srbije.

„Naravno da bi voleli da ostane. U našoj grupi smo to prokomentarisali… Svi smo odreagovali sa: ‘Ma…’. Ja mu ne verujem, mislim da će ostati. Znajući koliko smo se približili, koliko smo vremena ulagali da napravimo radnu atmosferu, taj kult (reprezentacije) i pobednički mentalitet koji se teško gradi, a lako izgubi… Treba da prebacimo pritisak i na Karija. Nadamo se da će sve ići u pravcu da on ostane“, ocenio je Bogdanović u emisiji „Oko magazin“.

Foto: Harry Langer/DeFodi Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

To nije sve. Bogdan je na predstavljanju svog kampa kazao da se čuo sa Pešićem i da mu je poslao samo svoj prvi intervju.

„Čuli smo se, samo sam mu poslao svoj prvi intervju, gde sam rekao: ‘Želim da me trenira Pešić’. Samo to. Oseća on emociju i odgovornost da ostane, ali opet na njemu je da odluči. To je sad tako, videćemo šta će biti za dva, tri meseca. Ne znam kako ide po pravilima i zakonima, ali smo mu mi sportski rekli da smo zadovoljni saradnjom i da imamo veliko poštovanje. Nadamo se da nas je malo prevario“, rekao je Bogdanović.

Konačnu odluku naravno prepušta Pešiću, ali stav naših košarkaša je jasan.

„Nadam se, kao što sam rekao više puta, da će Kari ostati selektor. Jednostavno, zbog izgradnje tog odnosa i poverenja, to je teško izgraditi. Neki novi trener bi imao i drugačiji pritisak verovatno, neke stvari bi morale opet ispočetka. Što se mene tiče, voleo bih da Pešić ostane. Ali, i on sam treba da donese tu odluku, ipak sve treba da krene od njega, to je poenta.“

Svetislav Pešić
Foto: Tilo Wiedensohler / imago sportfotodienst / Profimedia

Bogdanović nije jedini

Aleksa Avramović, košarkaš CSKA iz Moskve, dugo je bio pogon košarkaške reprezentacije Srbije koju je predvodio upravo Pešić.

„Treba da se čujem sa njim. Ne želim da poverujem da se to desilo. Ne ja, nego svi igrači“, rekao je Avramović u intervjuu za „Mozzart sport„.

Pričao je bek „orlova“ i o uspehu na Olimpijskim igrama i bronzanoj medalji.

„Ponovili smo ogroman uspeh, sada smo već reprezentacija koja kada se pojavi na nekom velikom takmičenju odmah pretenduje na medalju. To nije bio slučaj prethodnih godina, ali ovo je samo pokazatelj kako je selektor Kari Pešić sve to postavio sa ljudima iz Saveza. Svi su odradili fantastičan posao i u ovom ciklusu smo od tri takmičenja izvukli dve medalje. Da li je moglo bolje? Uvek može. Ipak, da nas je neko pitao da li bismo prihvatili ovo? Svi znamo odgovor. Leto je bilo za pamćenje i nikada neću moći da zaboravim dva najbolja momenta u mojoj karijeri, Filipine i Olimpijske igre. Nadam se da ćemo nastaviti sa uspesima koji raduju čitavu naciju.“

Foto: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

O ovoj temi se oglasio i Ognjen Stojaković, trener koji sarađuje sa Nikolom Jokićem u Denveru, ali je član i reprezentacije Srbije.

„Naš Savez treba da izabere novog predsednika, a zatim novi predsednik treba da izabere novog selektora i tako dalje. To je proces, znate, videćemo. Iskreno, ne želim da vam lažem. Ne znam detalje o tome, ali iz mog ugla, ono u šta čvrsto verujem je kontinuitet. Mislim da je to najvažnija stvar, a kontinuitet je nešto na čemu, kao mala zemlja, Srbija ima samo sedam miliona ljudi, moramo graditi. U poslednje dve godine izgradili smo dobar sistem. U suštini smo obnovili tu kulturu reprezentacije, nešto po čemu smo bili poznati, zar ne? I mislim da je kontinuitet najvažnija stvar. Dakle, ako moram nešto da kažem ovde zvanično, ako novi predsednik dođe, da sam na njegovom mestu, verovatno bih opet razgovarao sa trenerom Pešićem i pokušao da nađem način da ga zadržimo u košarci ili kao selektora, ili da jednostavno gradimo na onome što već funkcioniše“, poručio je Stojaković.

I Zoran Slavnić je imao šta da kaže.

„Nisam verovao da će Pešić posle Olimpijskih igara da ode. Nije obrazložio zbog čega. On je stara jugoslovenska škola, to je prava škola, to je teško nadoknaditi sem sa nekim novim koji je sve to prošao. On je košarkaška trenerska institucija i posle njega jako je teško naći adekvatnu zamenu“, rekao je Slavnić za Tanjug.

PROČITAJTE JOŠ:

Malo je falilo da pobedimo selekciju SAD na Olimpijskim igrama u polufinalu.

„Pod njegovim vođstvom smo prvi put u životu bili blizu da pobedimo SAD i to bi bio istorijski slučaj. Ja ga izuzetno poštujem, on razume košarku. On je taličan i ja bih ga držao na mestu selektora dokle god on želi. Možda se i umorio. On je proporcionalno uspešnom radu dobio mnogo više kritika nego što je zaslužio. Možda mu je svega bilo preko glave i da je zbog toga otišao“, dodao je Slavnić.

Pešić prozvao Savez?

Na pitanje o tome da li će uslediti nastavak saradnje ili eventualna nova funkcija, Pešić je za „Sport Klub“ poslao jasnu poruku.

„Sebe trenutno ne vidim ni u jednoj funkciji, sve zavisi od ponuda, kojih do sada nije bilo. Ne samo našeg Saveza, niti bilo kog drugog“, izjavio je Pešić.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Iako se spekuliše da bi mogao preuzeti ulogu direktora nacionalne selekcije, Pešić je ponovo naglasio da do sada nije bilo nikakvih konkretnih ponuda.

„Ponoviću, nisam dobio nikakvu ponudu ni od koga, a moj ugovor sa KSS ističe za koji dan.“

Takođe, odbacio je glasine o mogućoj funkciji savetnika u novom članu ABA lige iz Dubaija, pa se na kraju u svom stilu ponovo osvrnuo na naš Savez.

„Ako bude neke ponude, razmatraćemo, što je znao da kaže jedan od mojih omiljenih glumaca, Lane Gutović“, zaključio je Pešić.

Dakle, iz ovoga se može zaključiti da Pešić čeka odabir novog predsednika KSS, kao i vodećih ljudi u Savezu, da bi onda bila započeta priča o produžetku saradnje i daljima koracima.

Čini se da Kari još nije definitivno doneo odluku da li želi ili ne da ostane selektor Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Čović novi predsednik KSS?

Nebojša Čović izvesno će biti novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije, a ujedno će istu funkciju napustiti u KK Crvena zvezda.

Rok za predaju kandidatura za predsednika KSS istekao je u utorak, a naslednik Predraga Danilovića trebalo bi da bude poznat početkom oktobra.

Kandidaturu Nebojše Čovića za prvog čoveka srpske košarke podržalo je 30 delegata Skupštine KSS, a inicijativa je potekla od KS Vojvodine. Podrška je ubrzo stigla i od ostalih regiona (Centralne i Južne Srbije), kao i od Udruženja klubova KLS.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kako je 30 od ukupno 33 delegata podržalo predlog Čovića za naslednika Predraga Danilovića na čelu KSS, izvesno je da će njegov izbor 1. oktobra biti samo formalnost.

Prvog dana oktobra treba da se održi sednica Skupštine KSS na kojoj će biti izabran novi predsednik.

To dalje povlači i da od 1. oktobra više neće biti predsednik KK Crvena zvezda, te da će na njegovo mesto izvesno doći Željko Drčelić, sadašnji predsednik Upravog odbora crveno-belih.

Jedan od prvih zadataka za novog predsednika biće da pregvara sa Pešićem ili nekim drugim kandidatima za poziciju selektora. Takođe, očekuje se da imenuje kandidate i za četiri potpredsednika, kao i za novog generalnog sekretara, tu funkciju trenutno obavlja Zlatko Bolić.

Ko posle Pešića?

Šta god mislili igrači i navijači, postoji i ne tako mala verovatnoća da Pešić dobije naslednika već u oktobru.

Svetislav Pešić
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

U anketi na sajtu Nova.rs, najviše čitalaca smatra da bi Pešićev naslednik, odnosno povratnik na selektorsko mesto, trebalo da bude Aleksandar Đorđević. Drugi u glasanju bio je Saša Obradović, a na listi kandidata je i Dušan Alimpijević.

Nije nemoguće da na Karijevom mestu vidimo i Darka Rajakovića, Aleksandra Džikića, Milana Tomića, Ognjena Stojakovića, nekog trenera iz inostrastva poput Dimitrisa Itudisa…

Nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo je iza ćoška – prvi naredni meč Srbija će odigrati 21. novembra protiv Danske na gostovanju, a tri dana kasnije istu selekciju „orlovi“ dočekuju u okviru G grupe kvalifikacija za Eurobasket 2025.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare