Demarkus Kazins likuje posle sva tri poraza Sakramenta u tri meča od nastavka NBA
Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Slovio je za najdominantnijeg centra u NBA ligi u jednom trenutku. Sirova snaga, brzina za svoju poziciju, okret, zakucavanje.

Kada je svojoj igri dodao i šut sa distance, zvučao je kao ultimativna mašina u reketu.

PROČITAJTE JOŠ:

Zato je zanimljivo što jedan igrač s takvim epitetima i dalje čami među nepoželjnim igračima u NBA ligi.

Ime mu je Demarkus Kazins i već samo po sebi to ime otkriva štošta, jer se odmah prilepi i atribut – nezgodan karakter za njega.

Kazins je deo prošle sezone igrao za Denver Nagetse, bio je podrška Nikoli Jokiću.

Već neko vreme „luta“ između ekipa i ne uspeva da pronađe sebe. Kao da su mu sezone sa prosekom od po 24, 25 poena, 12, 13 skokova i tri do četiri asistencije po meču bile nerazdvojno povezane s neobuzdanim karakterom.

I NBA i Kazins su se menjali prethodnih godina i Demarkusu je nesumnjivo krivo što nije baš ovih skorijih pokazivao sve što ume.

Sve je po njega krenulo nizbrdo 2018. kada je Vlade Divac povukao jedan radikalan, ali tada veoma dobar potez za Sakramento Kingse.

Vlade Divac
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

„Kraljevi“ su doveli Kazinsa 2010. godine i bio im je zvezda birana sa petog pika na draftu.

Bivši igrač Kentakija delovao je kao odrastao čovek među decom u reketu i ne čudi što je, danas 31-godišnjak, vrlo brzo postao zvezda.

Nije moglo da se zanemari 14 poena u ruki sezoni, 18 u drugoj, da bi od četvrte centar Kingsa „cepao“ više od 20 poena po utakmici.

Sve to su pratili sukobi sa saigračima, neretko i trenerima i ostalima u klubu, dok Divac nije stao na put Demarkusovom karakteru i egu.

Mnoge je iznenadilo što je u trenutku kada je Kazins bio ol-star kalibar, čovek koji je ubacivao od 25 do 28 poena po utakmici, Divac jednostavno rekao: „kraj“.

Igrala se 2017. godina kada je Sakramento tražio način da se domogne plej-ofa, koji mu do danas izmiče.

Kazins je „kidao“, ali važio za „kancera“ u svlačionici. I pored toga, tehničkih grešaka i svega, očekivalo se da dobije ugovor vredan više od 200 miliona dolara.

Umesto toga, dobio je zahvalnicu i ruku podruku sa Omrijem Kaspijem poslat je u Nju Orleans februara pre pet godina.

„Bilo je vreme za promene i odlučio sam da je ovo najbolji pravac za organizaciju. Pobede počinju sa čitavom kulturom i karakter je svakako važan. S obzirom na to da će dolazeća draft klasa biti jedna od najjačih u deceniji, ovaj trejd će nam omogućiti da izgradimo dubinu potrebnu za razvijanje rostera i napredovanje“, obrazložio je tada Divac.

Kingsi su doveli Dierona Foksa, Hild je bio tu predviđen kao strelac i kada je doveden Marvin Begli, trebalo je da „velika trojka“ bude kompletirana.

Na stranu kako je sve to ispalo, što za Divca, što za Kingse, Kazins je ipak prošao gore.

Nju Orleans je u to vreme bio u transu jer je imao mladog Entonija Dejvisa i očekivalo se da Pelikansi imaju u ekipi „dva tornja“.

Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Nije se desilo. Problemi sa Ahilovom tetivom, bolne povrede i pet godina kasnije, Kazins nije ni senka igrača koji je bio.

Na stranu što ima tek 31 godinu, pa i dalje za svoju poziciju nije tako „star“, već što je u protekle četiri godine uzeo mnogo manje novca od onoga što je očekivao.

Ako znamo da je bio pred ugovorom od 200+ miliona, a uzeo je samo 12, to onda govori da se sve začas strmoglavilo.

Recimo, u sezoni 2015/2016 Luol Deng i Timofej Mozgov, dobili su 136 miliona dolara od Los Anđeles Lejkersa.

Zajedno su imali u proseku 18,6 poena, 10,4 skoka i 2,3 asistencije. Kazins je koju godinu kasnije (2017/2018) sam ubacivao 25,2 poena, 12,9 skokova i beležio 5,4 asistencije.

Dobio je 5,3 miliona dolara od Golden Stejt Voriorsa. Tim koji je sa njim gledao kao bauk pre četiri godine, ostao je bez titule zbog povreda ključnih igrača i Toronto Reptorsa.

Kazins je i tada nastavio dalje, ali sa povredom Ahilove tetive zbog koje je propustio celu sezonu 2019/2020.

To olakša ljudima da vas zaborave. Daleko od očiju, daleko od srca. Zato je Demarkus u prethodne tri godine bio u Hjustonu, Klipersima, Milvokiju i Denveru i nigde se nije zadržao.

Već četiri godine ne može da prebaci ni deset poena po utakmici, ulazi u veteranske godine i uloga mu je svedena na sporednu.

Nikola Jokić je svojom pojavom redefinisao ulogu centra na terenu, postavio je mnogima domaći zadatak, ali je Kazins i pre njega radio praktično sve na parketu – poentirao, skakao, asistirao.

Samo to nije radio tako dobro kao Somborac, dvostruki uzastopni MVP najjače lige na svetu.

Petorica NBA igrača na prijemu kod pape Franje
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Da je Kazins umeo da na vreme smiri svoj temperament i imao malo više sreće s povredama, profitirao bi neviđeno od svojih kvaliteta u vreme kada se centri cene više.

Ovako, jedna odluka Divca, nekoliko osobina igrača bili su previsoka cena da bi mu se platilo 209 miliona dolara. Tek 5,3 miliona od Voriorsa, 3,5 od Lejkersa, 1,6 od Roketsa, 455 hiljada od Klipersa, 1,1 milion od Denvera i 607 hiljada od Milvoki Baksa.

Umesto toga, Kazins je zaradio „samo“ 12,5 miliona za četiri godine i sada mora da se suoči sa činjenicom da bi svi olako prihvatili njegove igračke kvalitete, ali se onih ljudskih i dalje pribojavaju.

BONUS VIDEO: Golden Stejt – novi šampioni NBA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar