Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Legenda ostavila utisak.

Bil Rasel, najtrofejniji košarkaš u istoriji NBA lige, postao je ikona američke košarke u peirodu od 1956. do 1969. godine, a ljubiteljima igre pod obručima malo je poznato da je i košarkaška publika u Beogradu imala mogućnost da na delu vidi jednog od najdominantnijih centara svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ...

Sada već davne 1964. godine u tom momentu sedmostruki NBA šampion bio je deo egzibicione reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država koja je, nakon debakla reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1963. godine i zauzetog četvrtog mesta, imala za cilj da povrati poljuljani ugled američke košarke.

Novoizabrani predsednik SAD Lindon Džonson je zadužio zvaničnika vlade Nika Rodisa da, nakon katastrofalnog rezultata iz Brazila, pronađe način kako da američku košarku vrati na vrh, a on je regrutovao prijatelja Reda Oberbaha, čuvenog stratega Boston Seltiksa.

Oberbah je odabrao ekipu u kojoj su bili velikani poput Rasela, Boba Kouzija, Kej Si Džonsa, Toma Hejnsona, zatim Boba Petija, Toma Gole, Oskara Robertsona, Džerija Lukasa… Zvanično ime ekipe bilo je „Ol-star turneja dobre volje“, a posle poseta Poljskoj, Rumuniji i Egiptu, red je došao na Beograd.

Mečevi su bili zakazani za 29. i 30. maj, a na prvoj od dve utakmice nastupio je i Rasel.

Nije se proslavio u napadu (samo četiri poena), ali je u pobedi reprezentacije SAD od 98:51 odigrao ključnu ulogu u odbrani. Naime, nakon nešto sporijeg početka i tajm-auta koji je Oberbah zatražio, Amerikanci su zaigrali znatno agresivnije u defanzivi, gde je Rasel do ludila dovodio beogradske košarkaše, pre svih Radivoja Koraća, koji nije uspevao da poentira pored centra Seltiksa.

A koliko je bio dominantan pokazuju i priče koje su kolale dugo pošto je i sam Korać pet godina i tri dana kasnije izgubio život u saobraćajnoj nesreći – navodno, košarkaši iz Beograda su toliko bili frustrirani Raselom, da su morali da promene kompletnu taktiku i kada je on bio na terenu samo i isključivo su šutirali sa distance. Korać je ipak, uprkos tome, uspeo da bude najefikasniji igrač iz srpskog tima sa 20 ubačenih poena.

Ekipu igrača iz Beograda činili su Korać, Slobodan Gordić i Miodrag Nikolić iz OKK Beograda, zatim Sreten Dragojlović iz Crvene zvezde, Radovan Radović iz Partizana i Nemanja Đurić iz Radničkog, a na klupi je sedeo čuveni Aleksandar Nikolić.

Drugog dana Rasel nije igrao, a Amerikanci su slavili sa 100:52.

Na kraju, Amerikanci su turneju, u kojoj su još igrali u Hrvatskoj i Sloveniji (tada doduše u sklopu Jugoslavije), okončali sa 22 pobede iz isto toliko mečeva, a Rasel i drugari su tako ostali upamćeni kao prvi „drim tim“ američke košarke, 28 godina pre onog koji je 1992. godine u Barseloni na kolena bacio čitavu planetu i pokazao da se u NBA ligi igra ipak neka druga košarka u odnosu na ostatak sveta.

Podsećamo, Rasel je preminuo u 88. godini života.

BONUS VIDEO Sećanje na čuvenog Kobija Brajanta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar