Foto-Zoran Lončarević/Nova.rs; Milos Tesic/ATAImages; USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia; shutterstock

Aleksandar Vučić je, ničim izazvan, u priču oko pomoći države Partizanu i Crvenoj zvezdi upleo Nikolu Jokića i Miroslava Berića, od koga je stigla fer-plej lekcija.

Posle finala Kupa Radivoja Koraća u Nišu, trener Partizana Željko Obradović imao je više nego zanimljive izjave i zapalio vatru o kojoj se priča, pa je košarka opet, nažalost, pala u drugi plan. A bila je odlična košarka u „Čairu“ i Crvena zvezda je trijumfom (85:79) u trećem uzastopnom večitom derbiju ove sezone došla do četvrte „Žućkove levice“ zaredom.

„Od kada sam došao, priča se da je Partizan državni projekat. Veća laž nije izgovorena. Mora biti da je sve obrnuto i vreme je da se kaže. Apelujem na ljude iz kluba da izađu sa podacima, da vidimo crno na belo kako smo mi državni projekat“, rekao je, između ostalog, Obradović posle finala Kupa u zapaljivom izlaganju.

Pričao je najtrofejniji evropski stručnjak i o sudijama u finalu Kupa, o tituli ABA lige sa Partizanom kao najdražem trofeju u karijeri, i onda je krenuo šou…

PROČITAJTE JOŠ

Već sledeće jutro usledila je replika predsednika države Aleksandra Vučića u jutarnjem programu, dok su večiti po komandi objavili finansijske izveštaje i dugovanja.

„Najpopularnije je reći da su protiv države, ali je sramota reći da dobijaju pare od države. Postojali ne bi da nema države. Od svih onih velikih akcija za skupljanje poreza dinara nisu uplatili. Samo da to imate u vidu. I to vam životom garantujem. Na današnji dan dužni su skoro šest miliona evra, Zvezda u košarci duguje 1,2 miliona evra“, rekao je Vučić.

Partizan je prošlog leta organizovao akciju u kojoj su navijači i prijatelji kluba skupljali pare da se pomogne u sanaciji poreskog duga i tom prilikom je skupljeno skoro 1,7 miliona evra. I crno-beli su objavom finansijskog izveštaja na neki način demantovali predsednika države, pošto su naveli da su u septembru 2023. uplatili 437,6 miliona dinara na ime poreza.

Do tada je Aleksandar Vučić u celu priču, ničim izazvane, upleo i Nikolu Jokića i Miroslava Berića, niti članove večitih, niti aktere Kupa…

„Gledao sam na onom Sport klubu ili negde gde pozovu i kažu legendarni košarkaš Berić. Valjda je Jokić loš košarkaš, ali je legendarni Berić. Smeje se ceo svet i cela Srbija kada takve gluposti sluša. Kaže, evo nas na utakmici u Areni, ovde je bila krađa glasova. A tamo nije bilo ni biračkog mesta, kakvi lažovi“, rekao je predsednik iako Jokića, centra Denvera, NBA šampiona i dvostrukog uzastopnog MVP-ja najjače lige na svetu, niko nije pominjao u kontekstu u kojem je implicirano.

Biće da čitava priča ima mnogo dublje korene i reakcija predsednika Srbije nije bila samo njegovo uobičajeno obraćanje u kojem je zarad dnevnopolitičkih poena u priču o večitima uključio i najtrofejnijeg evropskog košarkaškog trenera svih vremena.

Deluje da je kulminacija došla pred poslednje izbore koji su na više nivoa održani u decembru. Uoči novog glasanja u sada već skoro permanentnom izbornom stanju koje Vučić u Srbiji neguje, izašao je famozni spisak od preko 2.000 javnih ličnosti koje su potpisale podršku SNS-u, na kojem su se našli i sportisti najvišeg ranga poput Nikole Jokića. Na njemu nije bilo imena Željka Obradovića, kao ni mnogih drugih, a njegov izostanak je izgleda posebno nažuljao vladajuće strukture.

Miroslav Mića Berić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na javne prozivke i omalovažavanje, Mića Berić je rešio da ne ćuti i u šampionskom maniru je odgovorio.

„Da zaista voli sport, Vučić nikada ne bi sebi dopustio da procenjuje da li sam ja košarkaška legenda, jer se to ne radi, ali činjenice da sam igrajući za svoju zemlju osvojio titulu prvaka sveta, dve titule prvaka Evrope i da sam olimpijski vicešampion kao i da sam bio kapiten KK Partizan, govore same za sebe“, kaže Berić i dodaje:

„Pošto je Aleksandar Vučić ničim izazvan uporedio Nikolu Jokića i mene, želim da se zna da sam ponosan što je igrač iz moje zemlje najbolji košarkaš na planeti i da ne dovodim u pitanje njegovo pravo da podrži bilo koga. Zato bih poručio Vučiću da ne može posvađati košarkaše, jer se oni međusobnom poštovanju i fer-pleju uče još u pionirima, pa bi bilo dobro da mu u trenerskoj školi koju pohađa neko objasni tu važnu sportsku, ali i životnu lekciju“, zaključio je Berić.

PROČITAJTE JOŠ

I tako, umesto priče o sjajnoj košarci u Nišu, majstorijama Miloša Teodosića, tretmanima koje je dobio na svakoj pauzi da bi povređen odigrao i finale, dobismo ni krivi ni dužni dobro poznato menjanje teza i neke mnogo jake reči.

Čovek se zakune u svoj život, a onda iz Humske stigne odgovor koji kaže da je neko – slagao. Ko god da nije govorio istinu – nije dobro – ne mogu i Vučić i KK Partizan da budu u pravu po pitanju dugovanja.

A, fer-plej? Verovatno se neguje u Visokoj sportskoj školi strukovnih studija, ako neko želi da postane košarkaški trener i trenira decu, onda bi bilo lepo da se pridržava osnovnih postulata.

BONUS VIDEO Miloš Teodosić posle prvog trofeja u Zvezdi i osvajanja Kupa Koraća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare