Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Na putu do zlata sa Srbijom mu se isprečila Amerika, a sada će biti u potpuno drugačijoj ulozi

Aleksandar Đorđević bio je selektor Srbije od 2013. do 2019. godine, a sada će igrati protiv „orlova“ na Svetskom prvenstvu ove godine.

Sada je Saletova uloga potpuno drugačija, pošto je krajem 2022. godine preuzeo kormilo reprezentacije Kine, koja je izborila plasman na Mundobasket ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Đorđević je u Kinu stigao sredinom novembra i od tada je počeo da bira igrače iz lige Kineske košarkaške asocijacije (CBA). Beležio je i ocenjivao igrače zvezdicama dok je gledao utakmice na terenu. Srbin je rekao da CBA liga ima jak intenzitet igre i fizički kontakt, a mnogi talentovani mladi igrači su na njega ostavili dubok utisak.

„Pre svega, igrač mora imati osećaj za profesionalizam i čast. Obući dres reprezentacije je najveća čast“, rekao je Đurđević u ponedeljak za „Sinhu“.

„Pored toga, igrači moraju da budu agresivni i inteligentni. Prema mojoj košarkaškoj filozofiji, elitni igrači moraju dobro da tumače igru i svoje pozicije. Moraju ne samo da razumeju šta mogu doneti klubovima, već i da im bude jasna uloga koju imaju u reprezentaciju“, dodao je on.

Đorđević smatra da sastavljanje reprezentacije nije izbor 12 najboljih košarkaša već onih koji su najpogodniji za maksimiziranje snage tima.

„Da biste pobedili najbolje, potrebno je da se suočite sa njima, što je više puta moguće, da biste znali njihove prednosti i mane i razotkrili svoje prednosti, a sakrili slabosti“.

PROČITAJTE JOŠ:

Postavio je jasan cilj, a to je da osvaja medalje, koga god trenirao.

„Nikada ne kažem da je rival bolji od nas pre kraja utakmice. Moj cilj sa svakim timom koji treniram je da osvajam medalje“.

Đorđević je do sada Kinu predvodio na samo dve utakmmice. Na prvoj je pobedio Kazahstan sa 71:59, dok je na drugoj bio bolji od Irana sa 86:74.

Kao selektor Srbije osvojio je tri srebrne medalje, ali je na Mundobasketu 2019. godine doživeo neuspeh, pošto je sa „orlovima“ ispao u četvrtfinalu od Argentine.

Ipak, mnogo upečatljivije je to što je Đorđević na tri velika takmičenja pre toga beležio uspehe za pamćenje. Najpre je 2014. na Svetskom prvenstvu u Španiji dogurao do finala, ali je selekcija Sjedinjenih Američkih Država bia prejaka – 129:92. Srpsku reprezentaciju tada su činili: Teodosić, Simonović, Jović, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Birčević, Krstić, Raduljica, Katić i Štimac.

Dve godine kasnije Srbija je stigla do finala Olimpijskihh igara u Rio de Žaneiru, ali se Amerika opet isprečila na putu ka zlatu – 96:66. Međutim, sa tih OI pamtiće se pobeda Srbije nad Hrvatskom sa 86:83 u četvrtfinalu, odnosno razbijanje Australije sa 87:61 u polufinalu.

Evrobasket 2017. godine doneo je Srbiji još jednu medalju, ali su Đorđevićevi izabranici u finalu poraženi od Slovenije sa 93:85. Tada su Slovenci bili predvođeni Goranom Dragićem i Lukom Dončićem.

Srbija će sada protiv Đorđevića i Kine igrati 26. avgusta u Araneti koloseumu, koji može da primi 15.000 ljudi. Druge dve ekipe u grupi na Mundobasketu su Južni Sudan i Portoriko.

BONUS VIDEO Denver pobedom nad Minesotom u petoj utakmici prošao u polufinale Zapada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar